Ședința de Guvern programată pentru joi, ora 13:00, este prima fără reprezentanții USR PLUS, cu care a început să funcționeze după semnarea acordului de guvernare. Astfel, Guvernul are acum în componență 14 membri, cu tot cu șeful Executivului, Florin Cîțu, și vicepremierul UDMR Kelemen Hunor.
Șase dintre membrii Executivului, inclusiv prim-ministru, au două portofolii, dintre care unul interimar, preluat după demisia miniștrilor USR, după ce președintele Klaus Iohannis a luat act ieri de demisii și a numit interimari. Locul lui Dan Barna, vicepremier, nu a fost preluat interimar, pentru că nu avea un portofoliu. Mandatul lui Stelian Ion la Ministerul Justiției, revocat săptămâna trecută de Florin Cîțu, este deținut interimar de Lucian Bode.
Astfel, din actualul Executiv fac parte:
Pe ordinea de zi a sunt patru proiecte de de Hotărâre de Guvern, dintre care trei privind aprobarea bugetelor de venituri și cheltuieli pentru companii și regii naționale –
În plus, pe agenda oficială, mai este un Memorandul cu tema: Aprobarea negocierii și semnării formei revizuite a Memorandumului de Implementare – Aranjamente între statele membre implicate în Programul Interreg V-A România-Ungaria, de către Guvernul României.
De precizat că agenda ședinței de Guvern poate fi completată cu proiecte de acte normative incluse pe lista suplimentară, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, cu proiectul de OUG privind aprobarea Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, care a produs tensiuni în coaliție, până la retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Cîțu de către USR PLUS, care a depus, alături de AUR, o moțiune de cenzură împotriva premierului Cîțu.
Moțiunea ar urma să fie prezentată în plenul reunit al Parlamentului, joi, la ora 16:00, plen convocat miercuri de președinții celor două camere, Ludovic Orban și Anca Dragu, asta însă dacă Birourile permanente reunite decid să treacă tema pe proiectul ordinii de zi, care trebuie apoi votat de cei prezenți la Plen. Introducerea în circuitul parlamentar a moţiunii de cenzură a fost blocată, după ce, vineri, sâmbătă, luni și marți, patru şedinţe succesive ale Birourilor Permanente au fost boicotate de reprezentanții PNL și PSD.