Prima pagină » Știri politice » Guvernul contestă, din nou, la CCR pensiile speciale ale aleșilor

Guvernul contestă, din nou, la CCR pensiile speciale ale aleșilor

Guvernul contestă, din nou, la CCR pensiile speciale ale aleșilor
Guvernul contestă din nou legea pensiilor speciale pentru aleșii locali la Curtea Constituțională, a declarat luni Dacian Cioloș. Premierul a arătat că din lege nu reiese clar cum ar urma să fie finanțate aceste pensii sau indemnizații speciale și ar continua să aibă un impact bugetar semnificativ, estimat doar pentru acest an la aproximativ o jumătate de miliard de lei. Executivul a mai trimis această lege la CCR și la finalul anului trecut, invocând atunci instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiți aleși locali, acordarea retroactivă a drepturilor speciale și neasigurarea finanțării pentru indemnizațiile nou create.

Guvernul contestă din nou legea pensiilor speciale pentru aleșii locali la Curtea Constituțională. Premierul Cioloș a arătat că din textul pe care parlamentarii l-au adoptat nu reiese clar cum ar urma să fie finanțate aceste pensii care nu respectă principiul contributivității. Judecătorii CCR vor trebui să clarifice dacă elementele care au făst păstrate în lege sunt constituționale, a mai declarat Cioloș la postul public de radio.

„Am decis să trimitem din nou acest proiect de lege la Curtea Constituțională, chiar azi am semnat. (…) Din lege nu reiese clar cum ar urma să fie finanțate aceste pensii sau indemnizații speciale. Ele, așa cum e prevăzută legea acum, ar continua să impacteze bugetul de stat pentru că și bugetele locale, în mare parte, sunt alimentate tot din bugetul de stat. Și, pe de altă parte, nu se respectă principiul contributivității, legea aceasta ar urma să se aplice retroactiv, deci am cerut din nou CCR să clarifice dacă aceste elemente, care în continuare sunt menținute în lege, sunt constituționale”, a spus primul ministru.

Doar pentru acest an efortul bugetar ar fi de aproximativ o jumătate de miliard de lei, a mai spus Dacian Cioloș, care a tras si un semnal de alarmă: dacă această tendință de conferire a unor pensii speciale va continua, sistemul public de pensii nu va mai putea să fie susținut.

Senatul, în calitate de for decizional, a adoptat marți legea pensiilor speciale pentru aleșii locali, care fusese declarată neconstituțională de CCR, la sesizarea Guvernului. Atunci, sesizarea Executivului s-a referit la încălcarea mai multor articole din Constituție, prin instituirea unor privilegii pentru anumiți aleși locali, ridicând problema impactului financiar al aplicării actului normativ care ar duce la un deficit bugetar peste cel agreat cu Parlamentul, de aproape 400 milioane de lei.

În forma adoptată atunci, potrivit Guvernului, ar fi existat cel puțin 16.300 de potențiali beneficiari ai legii. „Efortul bugetar în 2016 se ridică la 469 milioane lei. În urma impozitării acestor sume, deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane lei, peste deficitul agreat de Parlament, și tinde să agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar. În plus, având în vedere că legea retroactivează, numărul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca și impactul asupra bugetului de stat”, se arăta într-un comunicat de presă al Guvernului.

 

 

 

 

 

Parlamentarii au reanalizat legea și au stabilit că pensiile speciale vor fi finanțate de la bugetele locale.

 

Citește și