Prima pagină » Știri politice » Guvernul contestă la CCR legea conversiei creditelor în franci elvețieni

Guvernul contestă la CCR legea conversiei creditelor în franci elvețieni

Guvernul contestă la CCR legea conversiei creditelor în franci elvețieni
Guvernul contestă la CCR legea privind conversia creditelor din franci elvețieni în lei, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.

”Executivul a susținut măsurile de sprijin cu caracter social, dar forma adoptată depășește acest criteriu”, au explicat sursele citate.

Legea privind conversia creditelor din franci elvețieni în lei a primit, marți, votul final din partea deputaților, înregistrându-se 248 de voturi „pentru”, niciunul împotrivă și nicio abținere, după ce atât pragul de 250.000 de franci, cât și gradul de îndatorare de 50% au fost eliminate. Camera Deputaților a fost for decizional, iar legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Președintele a precizat că va solicita o opinie din partea băncilor, înainte de a promulga legea sau de a o întoarce în Parlament.

„Eu nu cred că este bine să fac eu o apreciere paușală a acestor inițiative, care pot fi unele denumite populiste. Împreună cu echipa mea vom lua fiecare act normativ în parte, îl vom analiza, vom cere opinia și celorlalte părți implicate. De exemplu, când vorbim despre conversia francilor cu siguranță voi cere din zona bancară o opinie și, în momentul în care avem o analiză completă, pe care o considerăm corectă, voi face aprecierea asupra acestor acte normative”, declara, la acel moment, președintele Klaus Iohannis despre inițiativele legislative adoptate de Parlament.

Luni, în ședința reunită a comisiilor juridică și de buget finanțe, deputații au eliminat pragul de 250.000 de franci elvețieni, introdus săptămâna trecută de PSD. Eliminarea pragului a fost votată la cererea președintelui PSD, Liviu Dragnea.

Tot luni, deputații au adus și modificări menite să clarifice textul legii și să permită ca toți consumatorii care au contractat credite în franci elvețieni să poată beneficia de prezenta lege. Asftel, deputații au eliminat data de referință de 15 ianuarie 2015 și au decis că „la cererea consumatorilor băncile care au procedat la conversia creditelor în franci elvețieni pot să revină la contractul în franci elvețieni și vor efectua conversia în condițiile prezentei legi”.

Potrivit modificărilor făcute de comisie, conversia ar urma să se facă prin act adițional la contractul de credit la cursul de schimb la data încheierii contractului, deputații eliminând sintagma „prin hotărâre judecătorească”.

Deputații nu au fost, însă, de acord ca perioada de implementare a legii conversiei creditelor în franci elvețieni să fie mai mică de 60 de zile, așa cum prevede textul inițial al proiectului.

La scurt timp de la votul final în plenul Camerei Deputaților, a venit și o reacție din partea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, acesta arătând că riscurile sunt mari și că societatea românească trăiește un paradox.

„Riscul este mai mare și acest lucru trebuie înțeles. Trăim un paradox: situația macroeconomică bună, riscuri mari și tensiuni microeconomice enorme. Ce crede Banca Națională că trebuie făcut: trebuie să protejăm eechilibrele macro ca pe ochii din cap aș spune, să fie o creștere economică adevărată, durabilă, și nu pe seama unor dezechilibre macro”, a spus Isărescu.

Citește și