Guvernul dă 600 mil. lei cultivatorilor de tomate, cartofi și usturoi / Marcel Ciolacu: Trebuie să creștem producția românească

Publicat: 22 02. 2024, 17:30

This browser does not support the video element.

Guvernul adoptă, în ședința de joi, o schemă de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate și cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat în debutul ședinței că „trebuie să creștem producția românească” și îl încurajează pe ministrul Agriculturii să continue astfel de măsuri.

Mă bucur să văd că ministrul Agriculturii a venit și în ședința de astăzi cu noi măsuri pentru sprijinirea fermierilor români. În total, alocăm aproape 600 de milioane de lei pentru cultivatorii de tomate, cartofi și usturoi românesc, dar și pentru crescătorii de animale. Trebuie să creștem producția românească și îl încurajez pe ministrul Barbu să continue să vină cu astfel de soluții pentru ca românii să aibă acces la hrană românească de calitate, a declarat Ciolacu.

Ajutorul de stat se acordă producătorilor agricoli care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, în vederea compensării parțiale a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate înființată în decembrie 2023 – trimestrul I al anului 2024 și/sau la cultura de usturoi înființată în toamna anului 2023 – primăvara anului 2024.

Beneficiarii schemei de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate înființată în decembrie 2023 – trimestrul I al anului 2024, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, trebuie să îndeplinească următoarele condiții de eligibilitate cumulative:

a) să solicite ajutorul de stat prevăzut de prezenta ordonanță de urgență;

b) să înființeze o suprafață cumulată de minimum 1.000 mp, cultivată exclusiv cu tomate în spații
protejate;

c) să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în spaţiile protejate, în anul 2024, la data depunerii cererii;

d) să nu se afle în dificultate, respectiv în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de acordare a ajutorului de stat, conform evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, sau, în cazul persoanei fizice, să nu fi fost emisă o decizie definitivă a instanţelor judecătoreşti de constatare a falimentului până la data depunerii cererii de acordare a ajutorului de stat;

e) să mențină cultura de tomate în spații protejate înființată.

Cuantumul ajutorului de stat care se acordă per beneficiar este echivalentul în lei a sumei de 1.500 euro pentru 1000 mp, stabilit la cursul de schimb comunicat de către Banca Națională a României pentru data de 1 august 2023, de 4,9334 lei pentru 1 euro, indiferent de suprafața cultivată.

Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 166.206,25 mii lei, echivalentul sumei de 33.690 mii euro şi se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2024.

Cuantumul ajutorului de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de usturoi care se acordă per beneficiar este echivalentul în lei a sumei de 1.500 euro/ha, stabilit la cursul de schimb comunicat de către Banca Națională a României pentru data de 1 august 2023, de 4,9334 lei pentru 1 euro.

Iar valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 20.868,28 mii lei, echivalentul sumei de 4.230
mii euro

CITEȘTE ȘI:

Fermierii primesc despăgubiri de la Guvernului/ Anunțul făcut de ministrul Agriculturii