Guvernul dă primăriilor 3,5 milioane de lei de la Fondul de rezervă pentru încălzire

Publicat: 21 11. 2013, 12:36
Actualizat: 03 09. 2019, 05:46

Bugetul pe acest an al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a fost suplimentat de Guvern, din Fondul de rezervă bugetară, cu 3,5 milioane lei, bani care vor fi transferați autorităților locale pentru finanțarea cheltuielilor urgente specifice sezonului rece.

Transferul de fonduri a fost aprobat în ședința de miercuri a Guvernului, prin hotărâre, fără ca Executivul să anunțe aprobarea actului, la finalul ședinței.

Banii vor fi împărțiți prin ordin al ministrului de resort, vicepremierul Liviu Dragnea, pe baza solicitărilor fundamentate ale unităților administrativ-teritoriale, se arată în actul normativ.

Legea finanțelor publice locale stabilește că bani din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului sunt repartizați unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat și ai bugetelor locale, pe bază de hotărâri ale Guvernului, doar pentru finanțarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exercițiului bugetar.

Inițial, argumentul invocat de Ministerul Finanțelor pentru transferul de bani către primării, prin derogare de la lege, era că, „potrivit prognozei meteorologice”, va exista un proces de transfer al maselor de „aer arctic” în Europa, rezultând „geruri anormale” pentru perioada următoare, ceea ce va determina creșterea consumului prognozat de energie electrică și termică pe perioada sezonului rece.

Ulterior, Ministerul Finanțelor a schimbat argumentul prin care primarii vor încasa, pe final de an, de la Guvern, bani din Fondul de rezervă bugetară, prin derogare de la lege, renunțând la explicația cu „gerul arctic” și motivând de această dată că este nevoie de bani pentru agent termic în sezonul de iarnă.

Astfel, argumentul prezentat acum de Finanțe, după modificarea notei de fundamentare aferente ordonanței de urgență pregătită în acest sens, este că în perioada sezonului rece va crește consumul de energie electrică și termică, astfel că pentru autoritățile locale se impune finanțarea unor cheltuieli urgente pentru asigurarea agentului termic pentru populație, „pentru perioada friguroasă”.

În caz contrar, susțin Finanțele, există riscul ca autoritățile locale să nu poată asigura stocurile necesare furnizării în condiții optime a agentului termic pentru populație pentru perioada friguroasă în anul 2013.