Premierul desemnat Viorica Dăncilă a susținut că va conduce un guvern politic și acesta va răspunde doar în fața parlamentului și nu a altor instituții. „Niciun alt centru de putere, nicio altă instituție nu va putea spune guvernului ce are de făcut. Sunt total deschisă la dialog cu toate forțele politice, cu președintele. Vă propun acest dialog cu o singură condiție: să fie un dialog civilizat. Să lăsăm de o parte gesturile de spectacol ieftin”, a spus ea.
La rândul său, șeful PSD, Liviu Dragnea, a susținut că misiunea noului Cabinet este în logica suveranității României. „Guvernul este propus de o majoritate parlamentară rezultată din alegeri democratice, libere, constituționale. Coaliția PSD-ALDE vine cu o echipă guvernamentală care are în față o misiune: România e stat suveran, e de datoria noastră să apărăm această suveranitate cât trăim. (…)Adversarii noștri au depus eforturi mari să ne împiedice să guvernăm”, a spus liderul social-democrat. Liviu Dragnea i-a mulțumit lui Mihai Tudose pentru cum a condus guvernul și i-a transmis noului premier că așteaptă „să dea o nouă dimensiune relațiilor cu Uniunea Europeană”.
UPDATE 18:10:„În seara aceasta ne vom duce la depunerea jurământului, după care vom merge la guvern să avem o primă întâlnire cu miniștrii. Apoi, miercuri vom avea prima ședință de guvern.Eu cred că voi duce acest mandat trei ani de zile. Am să conduc cu încredere, cu toată încrederea pe care mi-au acordat-o toți cei care au votat acest Guvern. (…)Voi urmări cu strictețe fiecare punct al programului de guvernare, să am o bună colaborare cu toți miniștrii, fiecare să ducă la bun sfârșit misiunea sa din programul de guvernare.Voi colabora cu fostul premier Mihai Tudose, eu sunt pe un principiu, principiu european, al dialogului”, a spus Viorica Dăncilă la scurt timp după ce Cabinetul său a primit votul de încredere al Parlamentului.
Înrebată dacă poate garanta că nu va da o ordonanță de urgență pe subiectul Legilor justiției, Dăncilă a replicat scurt:„De ce mă întrebați acum? Intrăm în detalii”.
UPDATE 17:53: Noul Guvern va depune jurământul de învestitură la Palatul Cotroceni, începând cu ora 19:30.
UPDATE 17:35: Guvernul Dăncilă a primit votul de încredere în Parlament, după ce 282 de parlamentari au votat pentru, 136 împotrivă, iar unul s-a abținut. Pentru a trece, Cabinetul Dăncilă avea nevoie de 233 de voturi.
UPDATE 16:45: În Parlament a început votul pentru învestirea Cabinetului Dăncilă
UPDATE 16:40 Replica Vioricăi Dăncilă, după discursurile reprezentanților partidelor parlamentare
– În timp ce vă ascultam mă gândeam la ceea ce am spus în discursul meu, la cooperare, la colaborare. Am crezut că măcar o parte din ceea ce am spus va vibra în sufletele dumneavostră și că vom colabora așa cum am colaborat cu colegii mei din Parlamentul European.
– Da, doamna Turcan, sunt o femeie demnă. Și pentru că sunt demnă, nu o să renunț să fiu prim ministrul României, să apăr programul de guvernare.
– Încă mai sper că putem colabora.
UPDATE 16:37: Victor Ponta, neafiliat
– După momentul de stand-up comedy, asistăm pe preluarea președinției semestriale a Guvernului de către doamna Viorica Dăncilă.
– Domnul Dragnea le-a urat succes și domnului Grindeanu, și domnului Tudose, chiar și mie mi-a urat succes.
– Va munci Guvernul, mai ales pentru a reveni la Codul Fiscal din 2015, un cod pe care Teodorovici l-a făcut, domnul Vâlcov l-a violat, iar acum domnul Teodorovici îl va pune la loc.
UPDATE 16:31: Traian Băsescu, PMP
– Inflație galopantă, creșterea ROBOR, deficit de cont curent de circa 12 miliarde de euro. Guvernul nu respectă tratatul fiscal pe care Parlamentul l-a modificat, un obiectiv major pe care îl urmărește și Comisia Europeană.
– Investițiile au fost catastrofale, pentru că să știți că țara nu evoluează cu creșteri de salarii, ci cu creșteri de investiții, a infrastructurii, în primul rând.
– Programul de guvernare reprezintă o mare gogoașă, el nu este realizabil. M-aș bucura dacă guvernul ar da prioritate investițiilor.
– Nu în ultimul rând, aș face o referire la structură și la componență. Avem cel mai mare Guvern din UE, poate punem și cu asta un afiș. Arată ca un Guvern de țară subdezvoltată, în care fiecărui trib sau tribuleț trebuie să i se dea câte ceva.
– Dacă mă refer la structura calitativă, putem observa că sunt 2-3 oameni valoroși în guvern. Sunt și câțiva oameni bolnavi, au coloana flexibilă. Și mai este o categorie de oameni, cei care vorbesc cu dificultate limba română. De astăzi să știți că nu-i mai cert pe unguri că vorbesc stricat limba română, că avem și noi unul care taie „pamblică” și spune că este regionalism. Ceva mai ridicol încă n-am auzit. Oricum, „celălant” ministru era cu „genunchele” umflate.
– Atât despre acest guvern Vasilica Viorica Dragnea. Nu pot decât să mă rog la Dumnezeu pentru o viață cât mai scurtă a acestui Guvern.
UPDATE 16:16 Kelemen Hunor, UDMR
– Nu este o situație obișnuită că într-un singur an s-a ajuns ca o majoritate stabilă să schimbe al treilea guvern, dar nu putem nega dreptul coaliției de a schimba echipa guvernamentală. Rămâne de văzut dacă acesta va oferi răspunsurile așteptate de întreaga societate, la toate problemele, dar și la provocările importante pe termen lung.
– Nu voi vorbi despre programul de guvernare, sunt lucruri mai bune, altele superficiale. Nu voi vorbi despre echipa guvernamentală, pentru că nu știu cât timp vor rămâne la Palatul Victoria. Voi vorbi, în schimb, despre alte probleme importante care afectează viața tuturor.
– În raporul Curții de Conturi referitor la sărăcia din România putem citi că în anul 2016 numărul persoanelor aflate în risc de sărăcie se ridica la 7.694.000 de persoane. Alte peste alte un milion de persoane sunt aflate în sărăcie extremă.
– România are cel mai mare procent de copii aflați în risc de sărăcie, 49,2%, aproape dublul mediei Uniunii Europene.
– Situația nu s-a schimbat în bine. Ce răspuns vor da Guvernul, clasa politică, la această provocare uriașă este mult mai important decât dezbaterea sterilă pe marginea altor subiecte.
– Bucureștiul este singura capitala din Uniunea Europeană care nu este legată de austrostradă prin nicio altă capitală.
– Apropo de birocrație: în România înregistrarea unei firme durează două săptămâni, în cel mai bun caz, în timp ce în Estonia această formalitatea durează doar 18 minute.
– Lipsa forței de muncă este mai acută ca niciodată. Dacă trendurile vor continua, peste alți 28 de ani România va avea o populație cu mult sub 17 milioane de locuitori.
– Este o lipsă totală de viziune, lipsă acută a unui proiect de țară. Ne îndreptăm spre o situație atât de tragică încât orice altă discuție este o pierdere de timp. Și este absolut irelevant dacă mai votămî ncă 3, 4, 5 guverne.Niciuna dintre problemele semnalate nu are vreo legătură cu probleme comunității maghiare din România.
– Sunt cel ma relaxat dintre dumneavoastră. Nu ma îngrijorează pierderea puterii și nici nu imi doresc preluarea acestei puteri de la nici unul dintre dumneavoastră. ÎnUDMR sunt oameni cu convingeri democratice puternice, respectăm votul celor care s-au prezentat la urne la ultimele alegeri parlamentare.
– Voturile noastre vor fi exprimate în sensul de a mai da o șansă coaliției PSD-ALDE. Nu numai că ei au câștigat alegerile și guvernarea este responsabilitatea lor, dar au avut determinarea de a păstra un dialog sincer cu noi chiar și în momentele dificile. Liderul lor s-a delimitat de declarațiile unui coleg care vorbea despre reintroducerea pedepsei cu moartea, despre oameni care să fluture lângă steaguri. Din partea celorlalți lideri tăcerea a fost profundă.
UPDATE 16:08 Dan Barna, USR
-USR va vota împotriva Guvernului Dăncilă.Este singurul lucru normal pe care îl putem face în această situație ridicolă. Câte guverne vor trebui să mai cadă pentru a încheia acest circ în reluare? Cât de departe poate merge loialitatea pentru un șef de partid?
– Mandatul dnei Dăncilă l-a spus Dragnea: susține modificarea legilor Justiției. Dacă veți reuși, probabil veți petrece Crăciunul la Palatul Victoria.
UPDATE 16:00 Raluca Turcan, PNL:
– Intrebartea este dacă o femeie poate reuși acolo unde bărbații PSD au eșuat. Ar fi interesant, dar nu putem trece cu vederea faptul că sunteți a patra propunere facută de domnul Dragnea care el însuți a recunoscut că are mână proastă
– Principalul criteriu: obediența.Își dorește Dragnea o persoana obedientă care să execute. Sper ca nu v-a pus să semnați o hârtie legata de legile justitiei.
-Sper că în această sală sunt oameni politici responsabili. Mă uitla opozitie, la minorități, la UDMR și chiar la oamenii responsabili din coaliția de guvernare. Nu lăsați ca paranoia lui Dragnea să distrugă complet România.
UPDATE 15:42 Liviu Dragnea susține un discurs:
– Coaliția vine cu o echipă care are misiune: România este o țară suverană, suveranitatea trebuie apărată cât trăim.
– Așa cum fac toate țările avansate, Guvernul va guverna în folosul românilor.
-Adversarii noștri au depus eforturi mari să ne împiedice să guvernăm. Economia României e încă fragilă, vulnerabilă. e nevoie ca să-și primească porția de oxigen: investițiile.
-Guvernul e mandatat să aprobe imediat ceea ce e în programul de guvernare.
-Îi mulțumesc premierului Mihai Tudose pentru actul de guvernare.
– Aștept de la Viorica Dăncilă să dea o nouă dimensiune relațiilor cu Uniunea Europeană.
– Doamna prim-ministru, important va fi ce veți face de mâine încolo, dacă România va fi o țară dezvoltată așa cum ne-o dorim cu toții, înseamnă că v-ați îndeplinit misiunea.
UPDATE 15:35 Premierul desemnat, Viorica Dăncilă, prezintă programul de Guvernare
–În primul rând vreau să subliniez clar: voi conduce un guvern politic, propus și susținut de majoritatea parlamentară. Această țară trebuie condusă de cei aleși, nu de cei numiți.Guvernul va răspunde exclusiv în fața celor aleși, adică exclusiv în fața coaliției guvernamentale. Niciun alt centru de putere, nicio altă instituție nu va putea spune guvernului ce are de făcut.
-Sunt total deschisă la dialog cu toate forțele politice, cu președintele. Vă propun acest dialog cu o singură condiție: să fie un dialog civilizat. Să lăsăm de o parte gesturile de spectacol ieftin
UPDATE 15:00:Tudorel Toader, ministrul propus pentru portofoliul Justiției, a primit, luni, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 43 de voturi „pentru”, 16 „împotrivă” și patru abțineri. Tudorel Toader a ocupat funcția de ministru al Justiției și în guvernele Sorin Grindeanu și Mihai Tudose. El a fost rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași și fost judecător al Curții Constituționale din 2006 până în 2016.
UPDATE 14:55:UDMR a decis să acorde, pentru a treia oară, votul de încredere pentru guvernul Dăncilă.
„Am văzut și am analizat programul de guvernare, sunt lucruri votate de două ori de noi și nu s-a schimbat nimic. Ar fi greu de argumentat de ce nu am vota și a treia oară. Vom da și noi o șansă coaliției PSD-ALDE, dar sunt lucruri care trebuie criticate și vor fi criticate. Descentralizarea rămâne un deziderat. Ne-am întâlnit săptămâna trecută cu premierul desemnat, am discutat despre descentralizare, acest proiect important care s-a mai dezbătut, dar nu a trecut proba constituționalității”, a declarat Kelemen.
UPDATE 14:03Ministrul propus pentru Tineret și Sport, Ioana Bran, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului, înregistrându-se 21 de voturi „pentru” și 12 voturi „împotrivă”.
Ioana Bran are 31 de ani și a intrat în Parlamentul României în decembrie 2016, fiind numită secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputaților.
În momentul în care a fost nominalizată în această funcție, jurnaliștii din Satu Mare au descris-o drept „milionara sexy” pe Ioana Bran.
UPDATE 13:52Lia Olguța Vasilescu, ministrul propus al Muncii, a primit, luni dimineață, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 30 de voturi „pentru”, 15 „împotrivă” și două abțineri.
Lia Olguța Vasilescu a ocupat, din ianuarie 2017, portofoliul de la Ministerul Muncii în guvernele Sorin Grindeanu și Mihai Tudose.
UPDATE 13:51 Ministrul propus pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului, cu 15 voturi „pentru”, 10 „împotrivă” și două abțineri.
Natalia Intotero este noua propunere PSD pentru ministerul Românilor de Pretutindeni. Ea s-a născut la 14.01.1976 în Brad, județul Hunedoara și din 2012 până în prezent, a ocupat funcția de deputat în Parlamentul României în Comisia pentru Politică Externă.
UPDATE 13:50Viorel Ilie, ministrul propus pentru Relația cu Parlamentul, a primit, luni, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 22 de voturi „pentru” și 15 „împotrivă”.
Pe 25 august 2017, procurorul șef DNA a cerut Senatului încuviințarea începerii urmăririi penale pentru ministrul de atunci pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, pentru instigare la infracțiunea de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. Pe 3 octombrie 2017, Senatul a respins însă solicitarea procurorilor.
UPDATE 13:49Comisiile permanente pentru Buget-Finanțe din Parlament l-au validat, luni, pe Eugen Orlando Teodorovici, candidatul PSD la funcția de ministru al Finanțelor, cu 19 voturi „pentru” și 12 „împotrivă”.
Stabilitatea mediului de afaceri, reducerea birocrației, predictibilitatea fiscalității și eficientizarea cheltuielilor publice sunt prioritățile menționate de Eugen Teodorovici pentru noul său mandat la Ministerul Finanțelor. „Investitorii nu ocolesc România pentru motivul că am sta rău din punct de vedere economic sau bugetar – dimpotrivă, la acest capitol stăm foarte bine -, ci din cauza birocrației. Din păcate, la asta am contribuit cu toții, fiecare a venit și a mai adăugat câte ceva la această stare”, a spus Teodorovici. El a adăugat că va crea un departament de analiză în Ministerul Finanțelor, care va urmări cheltuielile fiecărei unități a administrației publice locale și „unde sunt justificate le acceptăm cu plus, unde nu – se vor trece cu minus, adică la ele se va putea renunța”.
UPDATE 13:31Ministrul propus pentru Dezvoltare, Paul Stănescu, a fost avizat, luni, de comisiile de specialitate din Parlament, cu 35 de voturi „pentru” și 8 voturi „împotrivă”.
El a reiterat, după audieri, faptul că va demisiona dacă va fi inculpat.
„Există pe rol deschiderea unui dosar. Deocamdată nu cred că am nicio calitate juridică. Eu sunt inginer, nu sunt jurist. Vedem dacă se redeschide sau nu se redeschide. Sigur că în momentul în care voi fi inculpat, demisionez”, a spus Stănescu.
El a arătat că nu crede că astfel se va destabiliza Guvernul, apreciind că în PSD sunt mulți colegi de-ai săi care pot prelua oricând portofoliul.
El a rugat parlamentarii să adopte în regim de urgență Legea achizițiilor publice locale și Codul administrativ.
Stenescu a precizat, totodată, că susține ca un funcționar public acuzat de corupție să nu fie dat afară, el contrazicând astfel o decizie recentă a CCR.
UPDATE 13:24Ioan Deneș, propus ministrul Apelor și Pădurilor, a primit, luni, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 15 voturi „pentru” și cinci „împotrivă”.
Ioan Deneș, propunerea PSD pentru ministerul Apelor, este parlamentarul criticat în primăvara anului trecut inclusiv de liderul PSD, după ce a spus că persoanele de același sex nu au voie să se țină de mână pe stradă, dacă acest lucru nu este scris într-o lege, deoarece i-ar încălca lui libertatea.
„În momentul în care dorești să externalizezi acest comportament, pe care eu îl consider că îmi încalcă libertatea mea, libertatea mea de a merge pe stradă cu copilul meu personal sau cu nepotul și să mă întrebe copilul care este familia normală, cea pe care o vede acasă și în care l-am crescut sau aia pe care o vede pe stradă, aici este… (…). Când o să apară lege, eu respect legea. Dacă nu o să apară, nu au voie să facă acest lucru, pentru că nu este lege, e simplu”, a declarat Ioan Deneș în luna aprilie.
Senatorul PSD a mai sugerat că doi bărbați sau două femei care formează un cuplu nu ar trebui să beneficieze de aceleași drepturi ca o familie tradițională: „Și aici vreau să vă spun foarte tranșant: de fapt, dumnealor doresc ca drepturile pe care le are un cuplu de același sex să fie drepturile și să fie apărați ca și o familie în sensul pe care îl înțelegem noi până acum. Adică să aibă dreptul să facă înfieri, să meargă de mână pe stradă”.
La acea vreme președintele PSD, Liviu Dragnea s-a arătat deranjat de declarațiile parlamentarului.
UPDATE 13:21Sorina Pintea, ministrul propus pentru Sănătate, a primit, luni dimineață, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 19 voturi „pentru”, cinci „împotrivă” și trei abțineri.
Actual manager al Spitalului Județean Baia Mare, Sorina Pintea, este propunerea PSD pentru preluarea mandatului de la Sănătate. În 2011, polițiștii și procurorii au făcut descinderi la locuința acesteia într-un dosar de trafic de droguri, în urma căruia, fiul ei, Ionuț Pintea a fost arestat.
UPDATE 13:17Petre Daea, propus ministru al Agriculturii, a primit, luni, aviz pozitiv în Comisiile reunite de agricultură ale Parlamentului, cu 21 de voturi „pentru”, 10 „împotrivă”, neînregistrându-se nicio abținere.
Petre Daea a declarat, în ședința comisiilor reunite, că va avea ca obiective acordarea la timp a subvențiilor pe care fermierii sunt îndreptățiți să le primească, creșterea absorbției de fonduri europene și reabilitarea sistemului de irigații.
Ministrul propus pentru portofoliul Agriculturii, Petre Daea, a susținut vineri, după ședința CEx, că noul Guvern va fi foarte bun, iar că validarea sa în funcția de ministru se va face în Parlament. Întrebat cum crede că va fi noul Guvern, Daea a răspuns: „Foarte bun. Din toate punctele de vedere. Și celelalte au fost bune, dar din ce în ce mai bune”.
În ceea ce privește anul agricol, Daea a precizat că speră să fie unul bun. „E o vreme bună, după cum vedeți, sperăm într-un an agricol bun și totul va fi bine”, a subliniat Petre Daea.
UPDATE 13:14Nicolae Burnete, propus ministrul Cercetării, a primit, luni dimineață, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 20 de voturi „pentru”, 11 împotrivă și o abținere.
Nicolae Burnete, propus de PSD pentru funcția de ministru al Cercetării, este președintele Senatului Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) și director al Departamentului de Autovehicule Rutiere și Transporturi din cadrul Facultății de Mecanică.
UPDATE 12:50:UDMR intră la votul în Parlament pentru Guvernul Dăncilă tot cu nemulțumiri. Întrebat fiind de ce i se pare că programul de guvernare a fost scris„între două beri”, liderul Uniunii a explicat că„trebuie să ai și simțul umorului”, dar oricum la unele capitole s-au scris„lucruri halucinante”.
„Sigur, trebuie să ai și simțul umorului, e bine sa-l ai. Dar vă dau un singur exemplu. Dacă vă uitați la capitolul ‘Transporturi’, am impresia că unii s-au uitat la harta României de acum 100 de ani, de la Marea Unire, fiindcă la Autostrada Transilvania au făcut niște lucruri halucinante. Au trecut acolo autostrada Brașov-Sibiu,, or aceasta nu este parte a Autostrăzii Transilvania”, a declarat Kelemen.
Referitor la negocierile cu opoziția, Kelemen a explicat că a avut o întrevedere cu Ludovic Orban, au băut o cafea, dar atât: „M-a sunat aseară târziu Ludovic Orban, l-am resunat în această dimineață, am băut o cafea și cu asta, basta. Noi vom lua o decizie la ora 14.00, nu era o chestiune să mă convingă, ca să mă convingi pe mine trebuie să începi discuțiile cu săptămâni, luni înainte.”
Șeful UDMR a criticat și modul în care s-a făcut audierea lui George Ivașcu, propunerea PSD pentru preluarea Ministerului Culturii, arătând că acesta nu a fost lăsat să răspundă la întrebări și că acum„toată lumea va rămâne cu impresia ca noi nu l-am audiat, ci l-am ascultat”.
UPDATE 12:25Valentin Popa, propus ministrul Educației Naționale, a primit, luni dimineață, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 22 de voturi „pentru” și 12 „împotrivă”.
În timpul audierii lui Valentin Popa în Comisia de învățământ, știință, tineret și sport, a existat și un incident. Trei parlamentari ai Partidului Național Liberal au tăiat, luni, panglici, în fața acestuia după ce în spațiul public au apărut imagini cu acesta surprins când spune „pamblică”. După ce cei trei parlamentari liberali, printre care s-a numărat Florin Roman și Radu Leureanu, au tăiat panglici în timp ce ministrul propus la Educație se prezenta, un alt membru al comisiei a cerut președintelui de ședință să ia măsuri.
„Doamna președinte, dar conduceți ședința sau ce faceți?”, a întrebat cineva din sală
Apoi, Mihai Goțiu, parlamentar USR, i-a înmânat lui Valentin Popa și o carte de gramatică.
După ce premierul desemnat, Viorica Dăncilă, și-a anunțat componența Guvernului, pe Internet a apărut o înregistrare video cu Valentin Popa, propus pentru funcția de ministru al Educației, care face mai multe greșeli gramaticale. Printre altele, Popa vorbește despre „pamblică”.
UPDATE 12:24Comisiile permanente pentru Politică economică, reformă și privatizare, respectiv Industrii și servicii din Parlament l-au validat, luni, pe Lucian Șova, candidatul PSD la funcția de ministru al Transporturilor, cu 32 de voturi „pentru” și 11 „împotrivă”.
Printre prioritățile enumerate la ședința de audiere, Lucian Șova a menționat accelerarea proceselor de atribuire a contractelor de infrastructură, dar și activarea unei relații mai bune cu subordonații din minister. „De multe ori, miniștrii sunt conduși de subordonați, de către cei pe care ei ar trebui să-i conducă. Experiența mea, inclusiv la Ministerul Comunicațiilor, arată că dacă subordonații găsesc în ministru o persoană care își asumă responsabilitățile, atunci ei sunt gata să-l urmeze”, a spus Șova.
El a mai arătat că, pentru accelerarea proiectelor de infrastructură, „am să-l rog pe ministrul Justiției, să stabilim ca la Curtea Supremă de Justiție contestările proiectelor de infrastructură să se rezolve cu celeritate”. De asemenea, Șova a spus că „vom deschide mai multe proceduri (n.n.- licitații), astfel încât dacă unele sunt în contestare sau în diverse faze în justiție, măcar să meargă celelalte”.
Întrebat despre „proiectul Bechtel” (Autostrada Transilvania, Brașov-Borș), Lucian Șova a spus că „oricât de mult ne-ar fi costat, trebuia făcut – ar fi fost mai ieftin decât ne costă acum faptul că nu e terminat”.
Lucian Șova este la al doilea mandat după cel de la Comunicații. Anterior mandatului de la Comunicații, Șova a avut mai multe poziții în cadrul companiilor din subordinea Ministerului Transporturilor, fiind apreciat în mod special de cei din sectorul rutier.
UPDATE 12:04George Ivașcu a primit luni aviz pozitiv, în comisia parlamentară, după audierea sa pentru funcția de ministru al Culturii. George Ivașcu a primit 16 voturi pentru și 7 împotrivă.
„Cultura României nu începe cu fiecare ministru al Culturii. Miniștrii trec, cultura rămâne. Ministrul doar o administrează. (…) Trebuie să recunoaștem, cu multă amărăciune, deseori cultura a fost Cenușăreasa politicii de stat”, a declarat George Ivașcu la audieri.
Membrii Comisiei de cultură i-au adresat mai multe întrebări lui George Ivașcu, însă acesta nu a mai avut timp să răspundă, iar liderul UDMR, Kelemen Hunor, s-a arătat revoltat de acest lucru.
„Deci, ceea ce ați făcut, nu e corect. Nu vă supărați, indiferent că ești audiat 25 de minute, fiindcă îl puneți într-o situație absolut jenantă pe viitorul Ministru al Culturii. Toată lumea, indiferent cum a votat, a plecat cu ideea că nu a existat o audiere. Noi am ascultat, am pus niște întrebări, și cu asta, basta, s-a terminat. Nu e corect, nu vă supărați. Eu l-am votat, l-am votat nu pentru răspunsurile pe care ar fi trebuit să ni le dea, ci pentru că îl știu pe George, dar nu e corect ceea ce ați făcut”, a precizat Kelemen.
Întrebat dacă e mai greu în politică decât pe scenă, George Ivașcu a răspuns: „O să-mi fie dor de scenă”.
George Ivașcu, propus de PSD pentru funcția de ministru al Culturii, este actor, regizor, dar și manager și fondator al Teatrului Metropolis din București, fiind un susținător și promotor al tinerei generații de creatori.
UPDATE 12:01Grațiela Gavrilescu, propusă vicepremier și ministrul Mediului, a primit, luni dimineață, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 18 de „voturi” pentru și șase „împotrivă”.
UPDATE 11:41Comisiile permanente pentru Politică economică, reformă și privatizare, respectiv Industrii și servicii din Parlament l-au validat, luni, pe candidatul PSD la funcția de vicepremier, Viorel Ștefan – fost ministru de Finanțe – cu 41 de voturi „pentru” și 16 „împotrivă”.
„De ce eu? Am multă experiență”, și-a început Viorel Ștefan pledoaria pentru a primi validarea ca vicepremier. „Am activat în economia reală, am condus procese de restructurare de întreprindere, de listare pe Bursa de Valori, am condus procese economice de toate felurile (…) Am fost implicat când s-au înființat Bursa Română de Mărfuri, Bursa de Valori București, instituțiile pieței de capital, CNVM”, a spus Viorel Ștefan.
Referindu-se la mandatul de la Finanțe (deținut în perioada ianuarie-iulie 2017), Viorel Ștefan a menționat că „această experiență m-a ajutat să înțeleg ce se întâmplă în interiorul sistemelor birocratice”.
Printre prioritățile mandatului său ca vicepremier, Viorel Ștefan a menționat adoptarea Codului Economic, constituirea Casei de Comerț, tehnologizarea administrației publice „după modelul Parlamentului European” și unele investiții în infrastructura culturală, pentru aniversarea Centenarului (Muzeul de Istorie a României, Muzeul Național de Artă, o sală polivalentă etc.) și investiții în 15 centre regionale de Arhivă, la nivelul fiecărei Curți de Apel, ca și sprijinirea producției agricole „la sortimentele deficitare”.
Întrebat de ce a fost modificat Codul Fiscal de peste 260 de ori în anul 2017, Viorel Ștefan a explicat că multe din aceste modificări au fost „în sensul relaxării și simplificării regimului taxelor și impozitelor”, lucru care „conform articolului 4 din Codul Fiscal se poate face fără a eluda termenele prevăzute pentru dezbaterea publică”.
Viorel Ștefan este membru al PSD de 25 de ani. Timp de 12 ani, din 1996 până în 2008, a fost senator PSD și de atunci este deputat, fără întrerupere. Între 2000 și 2004 a condus Comisia de Buget-finanțe de la Senat și a fost ministru de Finanțe în 2017, în guvernul Grindeanu. S-a născut pe 26 iulie 1954 în localitatea Mitoc, județul Botoșani. Este căsătorit și are trei copii.
UPDATE 11:39Mihai Fifor, ministrul propus la ministerul Apărării Naționale (MApN), a primit, luni dimineață, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 21 de „voturi” pentru și 8 „împotrivă”.
Mihai-Viorel Fifor, propus ministru al Apărării, a condus și ministerul Economiei, în subordinea căruia se află mai multe companii naționale de armament care au negociat în ultima vreme contracte cu firme străine interesate să producă echipamente militare în România.
În Parlament, în 2017 a condus Comisia de anchetă a alegerilor din 2009, comisia de Transporturi, iar în martie 2014, Fifor a fost ales președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile de la Nana.
Absolvent de filosofie și cu doctorat în antropologie socială, el a fost refuzat de președintele Klaus Iohannis în 2015, când premierul de atunci Victor Ponta l-a propus ca ministru al Transporturilor. El a absolvit în 2009 cursul „Securitate și buna guvernare” la Colegiul Național de Apărare, precum și Colegiul Național de Afaceri Interne. Mihai Fifor a fost și senator de Dolj.
UPDATE 11:30Trei parlamentari ai Partidului Național Liberal au tăiat, luni, panglici, în fața lui Valentin Popa, ministrul propus la Educație, audiat la Comisia de învățământ, știință, tineret și sport, după ce în spațiul public au apărut imagini cu acesta surprins când spune „pamblică”.
După ce cei trei parlamentari liberali, printre care s-a numărat Florin Roman și Radu Leureanu, au tăiat panglici în timp ce ministrul propus la Educație se prezenta în comisia de învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților, un alt membru al comisiei a cerut președintelui de ședință să ia măsuri.
„Doamna președinte, dar conduceți ședința sau ce faceți?”, a întrebat cineva din sală.
Apoi, Mihai Goțiu, parlamentar USR, i-a înmânat lui Valentin Popa și o carte de gramatică.
După ce premierul desemnat, Viorica Dăncilă, și-a anunțat componența Guvernului, pe Internet a apărut o înregistrare video cu Valentin Popa, propus pentru funcția de ministru al Educației, care face mai multe greșeli gramaticale. Printre altele, Popa vorbește despre „pamblică”.
UPDATE 10:52Comisiile permanente pentru Politică economică, reformă și privatizare, respectiv Industrii și servicii din Parlament l-au validat, luni, pe candidatul PSD la funcția de ministru al Turismului, Bogdan Trif, cu 38 de voturi „pentru” și 13 „împotrivă”.
La audierile de validare, Bogdan Trif a menționat că prioritățile sale sunt adoptarea Legii turismului (asupra căreia s-a desfășurat în 2017 o sesiune de dezbatere publică) și elaborarea unei noi strategii pentru turism, iar ca temă principală din Master Planul de Turism a menționat definitivarea domeniului schiabil Făgăraș. Domeniul are „peste 150 de kilometri de pârtie unde zăpada persistă peste 200 de zile pe an”, a spus viitorul ministru.
De asemenea, Trif a menționat că turismul este afectat de un deficit de forță de muncă de peste 40% și a arătat că va constitui un Centru Național de Învățământ pentru Turism, în vederea instruirii de personal pentru hoteluri și unități turistice.
UPDATE 10:50Președinții celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au transmis o scrisoare șefului statului Klaus Iohannis în care anunță programul audierilor de luni din comisii, solicitând președintelui să stabilească o oră pentru ceremonia de învestitură.
Scrisoarea transmisă de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu anunță programul audierilor miniștrilor în comisiile parlamentare și că luni se va da votul de încredere în parlament pentru Cabinetul Dăncilă.
În document, cei doi șefi ai Camerelor solicită ca președintele să stabilească o oră pentru ceremonia de învestitură care va avea loc la Palatul Cotroceni.
Scrisoarea a ajuns la Cotroceni, iar președintele va răspunde după votul de încredere pe care îl cere Cabenitul Dăncilă la ora 15.00.
UPDATE 10:49Carmen Dan, ministrul propus pentru Afaceri Interne (MAI), a primit, luni dimineață, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 20 de voturi „pentru” și 9 „împotrivă”.
Alături de Carmen Dan, la audierea în comisia de specialitate au mai fost prezenți șeful Poliției Române, Cătălin Ioniță, dar și comandantul Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoș.
UPDATE 10:29Comisiile permanente pentru Politică economică, reformă și privatizare, respectiv Industrii și servicii din Parlament l-au validat, luni, pe candidatul PSD la funcția de ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Radu Oprea, cu 32 de voturi „pentru” și 13 „împotrivă”.
La dezbaterile pentru validare, Radu Oprea a ținut să precizeze că a activat în mediul de afaceri „de la o microîntreprindere, în 1990, până la o firmă care se încadrează la categoria mari contribuabili” și că „sunt dintre cei care n-am dormit în nopțile de 24-25 că trebuie să-și plătească dările la stat” (n.n.- în fiecare lună, data de 25 este termenul de declarare și plată a taxelor și impozitelor; pe de altă parte, Oprea este urmărit penal pentru evaziune fiscală).
Referindu-se la mandatul său, Oprea a menționat că „este ca o competiție cu preluare de ștafetă, iar regula jocului este dată de programul de guvernare”.
Întrebat despre programul Startup Nation, în speță despre faptul că unii câștigători ai programului oferă pe platforma OLX proiectele eligibile în loc să le dezvolte, Radu Oprea a răspuns că acestea sunt „cazuri izolate” asupra cărora încă nu e cazul să se insiste. „Am avut unele discuții, dacă e corect să se limiteze creativitatea încurajată prin acest program și am stabilit că nu e cazul. Dacă ceea ce spuneți, cu vânzarea proiectelor pe OLX, devine un fenomen, dacă atinge un prag, poate va trebui să impunem unele limitări, dar deocamdată sunt câteva cazuri izolate”, a spus viitorul ministru pentru Mediul de Afaceri.
Radu Ștefan Oprea este senator la primul mandat și a fost prefectul județului Prahova. Oprea este cunoscut drept fondator al firmelor Urban, cu diverse domenii de activitate, de la construcții la reparații electrice și consultanță. În declarațiile de avere, depuse ca senator, Radu Oprea a notat că deține părți sociale sau a acordat împrumuturi mai multor firme, printre care și unele din grupul Urban.
Oprea a fost trimis în judecată, alături de Mihail Ștefănescu și firmele Urban Electric și ICIM, pentru evaziune fiscală și complicitate la infracțiunea de spălare de bani, prejudiciul produs în acest caz fiind de peste 220.000 de lei. Oprea a ținut să precizeze, în fața parlamentarilor, la ședința de validre, că are „cazierul imaculat”.
UPDATE 10:20Ana Birchall, propusă vicepremier pentru implementarea parteneriatelor internaționale, a primit, luni dimineață, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 16 voturi „pentru”, 10 „împotrivă” și o abținere.
„În ceea ce privește poziționarea Departamentului de Stat al SUA, vă mărturisesc că eu am studiat și în România, am studiat masterat și doctorat în SUA. În domeniul Dreptului, chiar se situează la nivel international și, și acolo, la fel ca în colaborarea cu alte universități, în discuțiile cu alți colegi noi am învățat un principiu fundamental, și anume că orice act de justiție se înfăptuiește exclusiv în sala de judecată, având la bază probatoriul existent la dosar, iar apărarea drepturilor și libertăților fundamentale sunt elemente esențiale în orice stat de drept”, a declarat Birchall, la audieri.
Totodată, aceasta a precizat că un obiectiv fundamental este consolidarea parteneriatelor strategice, în special cel cu SUA. Alte parteneriate menționate de Birchall au fost cele cu Franța, Germania, Republica Moldova, dar și cu India și Africa.
„Prioritar pentru fiecare dintre noi este programul de guvernare”, a spus Ana Birchall.
În privința Brexit, Birchall a precizat că parteneriatul româno-britanic trebuie aprofundat.
„Împreună cu Ministerul Românilor de Pretutindeni, vă asigur că respectarea drepturilor și protejarea intereselor românilor din Marea Britanie este o prioritate”, a susținut aceasta.
Ana Birchall a ocupat postul de ministru al Afacerilor Europene în Executivul Grindeanu, dar a fost și consilier al lui Victor Ponta, pe vremea când acesta era premier.
UPDATE 10:05Victor Negrescu, ministrul propus pentru Afaceri Europene, a primit, luni dimineață, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 18 voturi „pentru” și 10 „împotrivă”
„Suntem în grafic cu ceea ce înseamnă organizarea și pregătirea acestei președinții. Nu o spun eu. În urmă cu o săptămână, au fost la București omologii mei din Croația și Finlanda și reprezentanții secretariatului consiliului. Din dialogul pe care l-am purtat a reieșit că România este în grafic cu aceste pregătiri și este capabilă să organizeze aceste lucruri importante pentru țară”, a precizat Victor Negrescu.
Victor Negrescu a afirmat că, în ultimele luni, cu sprijinul colegilor din Guvern, a reușit să obțină sprijinul mai multor state pentru a putea prelua, la sfârșitul acestui an, președinția strategiei UE pentru Dunăre. „Este un lucru important, practic vom deține președinția acestei strategii în același moment în care vom deține și președinția Consiliului Uniunii Europene, lucru care ne va permite nouă să maximizăm interesele în ceea ce înseamnă dezvoltarea acestei strategii importante pentru țară”, a spus Negrescu.
Cât privește ieșirea Marii Britanii din UE, Negrescu a afirmat că în luna august a realizat un document care a stabilit axele strategice ale Guvernului României în contextul Brexit.
„Am discutat cu românii care trăiesc acolo, i-am implicat în acest proces, am pornit o campanie online pentru a-i informa mai bine despre aceste lucruri și obiectivul pe care l-am fixat este acela că drepturile cetățenilor români din Marea Britanie vor fi respectate a fost atins. Acordul preliminar prevede acest lucru că toți cetățenii europeni vor beneficia de aceleași drepturi”, a spus Negrescu.
Audierea lui Victor Negrescu a durat în jur de 30 de minute.
UPDATE 09:45Teodor Meleșcanu, propus pentru Ministerul de Externe, a primit, luni dimineață, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 14 voturi „pentru” și 8 „împotrivă”.
„Prioritățile și măsurile pe care o să le avem în vedere sunt cele înscrise în programul de guvernare. În esență, este vorba despre importanța pentru creșterea profilului de țară în Uniunea Europeană și în NATO, parteneriatul strategic cu NATO, relațiile cu țările vecine, o atenție specială fiind acordată Republicii Moldova, colaborarea regională prin intermediul unor parteneriate pe care le avem cu Polonia, Turcia, interesul nostru pentru Caucazul de Sud, relațiile cu Georgia, Armenia și Azerbaidjan, și deschiderea unor parteneriate economice cu țările din Asia, Afirca și America Latină – cu Japonia, Coreea de Sud, Chian și India”, a declarat Teodor Meleșcanu, la audieri.
Totodată, acesta a adăugat că pe lista priorităților se află și Centenarul Marii Uniri.
„Centenarul Unirii are pentru noi are o dublă importanță: să ne permită să ne proiectăm ca o țară a Ueși a NATO în viitor, să respectăm și să apreciem eforturile înaintașilor noștri și ne dorim ca acest an al Centenarului să fie un an al dialogului, și mai puțin al disputelor și conflictelor atunci când este vorba de interese internaționale”, a precizat ministrul Afacerilor Externe.
Întrebat cu vor fi puse în acord interesele pe care România și le promovează la nivelul Uniunii Europene cu prioritățile pe care le vizează Uniunea Europeană, Meleșcanu a răspuns: „Agenda europeană nu este dată de la Dumnezeu Tatăl. Ea este rezultatul contribuțiilor pe care statele membre ale Uniunii Europene și-o aduc în elaborare acestei agende europene”.
În ceea ce privește aderarea României la Schengen, Meleșcanu a precizat că țara noastră îndeplinește toate condițiile de aderare.
„Schengenul pe care l-am visat, care a fost, nu mai este Schengenul de astăzi. … există foarte multe probleme legate de migrație, de azil European”, a adăugat acesta.
La începutul audierilor, senatorul PSD Cristian Dumitrescu, președintele Comisiei de politică externă, a solicitat celor prezenți să țină un moment de reculegere pentru fostul senator UDMR, Verestoy Attila, care a decedat.
UPDATE 09:42Comisiile permanente pentru Politică economică, reformă și privatizare, respectiv Industrii și servicii din Parlament l-au validat, luni, pe candidatul ALDE, Anton Anton, pentru funcția de ministru al Energiei, cu 44 de voturi „pentru” și 13 „împotrivă”.
Anton Anton a vorbit despre importanța proiectului hidroenergetic Tarnița (o premieră în discursurile miniștrilor Energiei din ultimii ani), arătând că „nimeni în regiune nu mai are această capacitate de socare și regularizare prin pompaj a energiei”.
Pe de altă parte, „actuala strategie energetică, elaborată prin anul 2007, este doar o colecție de texte care conțin multe dorințe puse la un loc, dar la Ministerul Energiei se lucrează la o nouă strategie”, a menționat Anton Anton.
Referitor la proiectul microhidrocentralelor de pe Defileul Jiului, blocat printr-o decizie judecătorească recentă, viitorul ministru al Energiei a spus că „va lupta” pentru reluarea activităților din zonă. „Am citit cu mare neplăcere că investițiile de pe Jiu au fost stopate – și nu numai atât, s-a cerut întoarcerea la stadiul în care a fost înainte de a începe construcțiile. După părerea mea de inginer, acest lucru nu se mai poate face. Ministerul Energiei va lupta ca în cel mai scurt timp să repunem în funcțiune capacitățile de acolo – desigur, conform cu normele de protecție a mediului”, a spus oficialul.
Anton Anton s-a născut pe 22 decembrie 1949, la Timișoara. A mai îndeplinit funcția de ministru, deținând mandatul Educației, Cercetării și Tineretului în Guvernul Tăriceanu.
UPDATE 09:05Rovana Plumb, ministrul propus pentru Fonduri Europene, a primit, luni dimineață, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 18 voturi „pentru” și 11 „împotrivă”.
Audierea a durat aproximativ 40 de minute.
„Până în anul 2020, obiectivul este de avea o rată de absorbție de 72,5% din totalul alocării, adică 30 de miliarde de euro, iar până în 2023 să avem 100% din total alocare”, a declarat, în timpul audierilor, ministrul propus pentru Fonduri Europene.
Rovana Plumb a afirmat că prioritățile mandatului său vor fi să ceară la rambursare Comisiei Europene suma de 1,7 miliarde de euro, să deschidă toate liniile de finanțare, beneficiarii și să îi asiste pe toată perioada de implementare a proiectelor. Ministrul propus a precizat că în luna februare va lansa un apel către toți beneficiarii, astfel încât aceștia să poată transmite către minister planuri de simplificare, în special, în ceea ce privește sistemul informatic MySMIS.
Plumb a afirmat că va deschide linii de finanțare în Educație și va lasa în luna februarie apeluri prin care vor fi acordate burse atât studenților din mediile defavorizate, cât și burse doctorale, în valoare de de 400 de euro/student.
Totodată, ministrul a precizat că până la sfârșitul lunii februarie va transmite Comisiei Europene un plan pentru a evita dezangajarea de fonduri euro.
România are la dispoziție pentru perioada 2014 – 2020 o alocare de 42,3 miliarde de lei care este asigurată prin instrumente prin fondurile europene structurale, atât prin Politica de Coeziune, cât și prin Politica Agricolă Comună, a mai precizat Plumb.
„Ținta noastră față de cele 42,5 miliaude de euro este ca peste 30 de miliarde de euro să intre în România, adică 75%, iar 100% până la finalul perioadei de programare, adică până în 2023”,a spus ministrul propus.
UPDATE 09:00Comisiile permanente pentru Politică economică, reformă și privatizare, respectiv Industrii și servicii din Parlament l-au validat, luni, pe candidatul PSD pentru funcția de ministru al Economiei, Dănuț Andrușcă, cu 42 de voturi „pentru” și 18 „împotrivă”.
La ședința de validare, Dănuț Andrușcă a citat o serie de pasaje din noul program de guvernare, vorbind despre Codul Economic (care „va fi în dezbatere parlamentară în anul 2018″), Fondul Suveran de Investiții, actualizarea Legii redevențelor și constituirea Casei de Comerț. Referindu-se la Legea Redevențelor, Andrușcă a spus că un proiect normativ va fi transmis spre avizare „la sfârșitul lunii februarie”.
Dănuț Andrușcă, în vârstă de 49 de ani, a fost propus de PSD pentru a prelua funcția de ministru al Economiei, luându-i locul lui Gheorghe Șimon.
El a fost ales deputat în circumscripția electorală nr. 29 Neamț, în anul 2016. Activitatea sa parlamentară consemnează o singură moțiune depusă și 46 propuneri legislative inițiate, din care 3 promulgate ca legi.
Anterior, Dănuț Andrușcă a fost președinte al Consiliului de Administrare al Conversmin și administrator special al Cupru Min. El a ocupat funcția de director general la Regia Autonomă pentru Activități Nucleare (RAAN), unde a fost și administrator special. A fost demis din funcția de administrator special în aprilie 2014, în urma unui raport al Corpului de Control al ministrului Energiei de atunci, Răzvan Nicolescu. „Astăzi l-am demis pe administratorul special Dănuț Andrușca, pentru că mi se pare imoral să aibă un venit lunar net de 20.000 lei, în condițiile în care RAAN este în insolvență”, declara Nicolescu, la acel moment.
Dănuț Andrușcă a obținut licența ca economist în anul 2001, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Facultatea de Științe Economice.
UPDATE 08:00 Au început audierile în comisii ale miniștrilor propuși în Guvernul Dăncilă.
Până în prezent, UDMR este singura formațiune care nu a decis cum va vota la învestitura guvernului Dăncilă. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că decizia va fi luată luni dimineață, în cadrul ședinței grupurilor parlamentare ale formațiunii.
Kelemen Hunor a ironizat, însă, programul de guvernare asumat de Dăncilă.
„A citit cineva programul de guvernare? Știu că Balint l-a citit și mi-a spus că arată de parcă ar fi fost scris în Ministerul Agriculturii, între două beri. Se va decide săptămâna viitoare referitor la acest plan de guvernare și ar fi foarte bine dacă v-ați exprima și voi părerea. Eu aș fi foarte bucuros ca mâine dimineață să citiți acest program de guvernare și să ne spuneți ideile voastre până luni dimineața. Avem și noi idei referitoare la perioada următoare pe care vrem să le prezentăm. Toate aceste acorduri sunt pe termen lung”, a transmis Kelemen Hunor, sâmbătă seara, cu ocazia participării la ceremonia de aniversare a 15 ani de la înființarea Conferinței Tineretului Maghiar.
Dragnea: „Așteptăm cu înfrigurare să se termine votul de mâine”
În replică, președintele PSD Liviu Dragnea a declarat, duminică, referindu-se la criticile aduse de președintele UDMR Kelemen Hunor programului de guvernare, că este bine ca acesta să fie critic, el manifestându-și speranța ca UDMR va susține prin vot învestirea guvernului Dăncilă.
„E foarte bine să fie critic. Programul de guvernare nu a suferit modificări importante, deci este cam același care a fost votat”, a spus Dragnea, întrebat despre criticile făcute de Kelemen Hunor.
„Noi am avut o discuție cu grupul UDMR. S-a stabilit că mâine (luni, n.r.) ei vor avea o întâlnire politică unde vor decide dacă susțin prin vot învestitura Guvernului sau nu. Deci noi sperăm să ne susțină”, a mai spus Dragnea.
Întrebat dacă are emoții în legătură cu votul de învestitură, Liviu Dragnea a precizat că tot timpul este emoționat.
„Tot timpul sunt emoționat când colegii mei sunt audiați in comisii, așteptăm cu înfrigurare să se termine votul de mâine.Sunt un pic așa emoționabil, de obicei”, a spus el.
La rândul său, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, duminică, după ședința parlamentarilor PSD-ALDE, că este dispus „oricând” să discute eventuale propuneri ale UDMR.
„Și mie îmi place din când în când să folosesc expresii un pic mai tari, pentru că atunci presa e mult mai încântată și redă cu virgulă. Eu, personal, nu am avut o discuție cu ei. Nu știu cum vor vota. Înțeleg că mâine dimineață, luni, vor avea o reuniune la nivelul grupurilor parlamentare, în care vor decide”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Liderii PSD și ALDE dau, însă, asigurări, că există numărul necesar de voturi din partea majorității, nefiind nevoie de voturile UDMR sau a altor formațiuni.
Orban: „Dacă PSD vrea să scape de Dragnea, acum este ocazia”
Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, duminică seara, că liberalii vor vota, la vedere, împotriva învestirii guvernului Dăncilă și a făcut un apel către ceilalți deputați și senatori „care mai au capul pe umeri și mai au un pic de sensibilitate față de soarta României” să procedeze la fel.
„Am decis în Biroul Politic Național împreună cu grupurile parlamentare că vom vota împotrivă, la vedere, la învestirea guvernului, deci nu vom vota acest guvern, că vom continua comunicarea, dialogul și încercarea de a convinge oricare parlamentar din actuala majoritate. Facem apel către parlamentarii minorităților și UDMR și, de asemenea, către parlamentarii care mai au capul pe umeri și mai au un pic de sensibilitate față de soarta României să voteze împotriva învestirii acestui guvern. Orice parlamentar din PSD care știe că Dragnea duce România în prăpastie, că Dragnea va duce PSD-ul spre prăbușire totală, dacă vrea să scape de Dragnea, acum este ocazia, acum este ceasul al doisprezecerea. „, a declarat liderul PNL, Ludovic Orban.
El a mai spus că, o dată cu învestirea Guvernului Dăncilă, Liviu Dragnea va deveni premierul de facto și „va tăia și va spânzura” în tot ceea ce înseamnă decizie guvernamentală.
„Sper că nimeni nu-și imaginează că Vasilica viorica Dăncilă va fi premierul acestei țări”, a mai spus Orban.
În opinia președintelui liberalilor, este inadmisibil să reduci la 30 de minite audierea unui ministru, motiv pentru care le-a cerut parlamentarilor PNL să nu accepte limitarea audierilor.
Orban a criticat încă o dată programul de guvernare asumat de Viorica Dăncilă, susținând că documentul „pare că a fost scris la beție”.
„Nu sunt de acord cu dl Kelemen Hunor că este scris între două beri. Cred că este scris între 200 de whiskey, între a patra sută și a cincea sută de whiskey. Pare un program scris la beție sau un program scris la mișto într-o lipsă totală de respect și într-o sfidare a cetățeanului”, a spus Orban.
Lista completă a miniștrilor propuși pentru a face parte din Guvernul Dăncilă:
Viorica Dăncilă, premier
Viorel Ștefan, vicepremier
Grațiela Gavrilescu, vicepremier și ministrul Mediului
Ana Birchall, vicepremier pentru implementarea parteneriatelor internaționale
Paul Stănescu, vicepremier și ministrul Dezvoltării
Valentin Popa, ministrul Educației
Nicolae Burnete, ministrul Cercetării
Anton Anton, ministerul Energiei
Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe
Rovana Plumb- ministrul Fondurilor Europene
Viorel Ilie, ministrul pentru Relația cu Parlament
Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanțelor
George Ivașcu, ministrul Culturii
Sorina Pintea, ministrul Sănătății
Dănuț Andrușca, ministrul Economiei
Ștefan Radu Oprea- ministrul pentru Mediul Afaceri, Comerț și Antreprenoriat
Lucian Șova, ministrul Transporturilor
Carmen Dan- ministrul Afacerilor Interne
Mihai Fifor- ministrul Apărării
Tudorel Toader- ministrul Justiției
Petre Daea- ministrul Agriculturii
Lia Olguța Vasilescu- ministrul Muncii
Bogdan Cojocaru- ministrul Comunicațiilor
Ioana Bran, ministrul pentru Tineret și Sport
Bogdan Trif- ministrul Turismului
Ioan Deneș- ministrul Apelor și Pădurilor
Natalia Intotero- ministerul Românilor de Pretutindeni
Victor Negrescu- ministru delegate pentru Afaceri Europene