Guvernul desființează legea care închide gura ONG-urilor. Ministru: Proiectul lui Nicolae și Pleșoianu este restrictiv și îngrădește activitatea organizațiilor non-guvernamentale

Guvernul desființează legea care închide gura ONG-urilor. Ministru: Proiectul lui Nicolae și Pleșoianu este restrictiv și îngrădește activitatea organizațiilor non-guvernamentale
Publicat: 24/11/2017, 13:58

„Guvernul a dat punct de vedere negativ la acest proiect de lege (inițiat de parlamentarii social-democrați Șerban Nicolae și Liviu Pleșoianu, n.r.). Există în momentul de față la Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social un proiect de act normativ care modifică în totalitate OUG 26/2000 (care reglementează activitatea fundațiilor și asociațiilor, n.r.). Aceste modificări vin în urma discuțiilor pe care le-am avut cu ONG-urile și sunt menite să debirocratizeze foarte mult situația actuală, în condițiile în care legea care guvernează acum asociațiile și fundațiile este din 2000″, a precizat Petrea, într-o conferință de presă.

El a arătat că este nevoie de o modificare legislativă în domeniul ONG-urilor, dar a opinat că aceasta trebuie făcută în funcție de necesitățile și de opțiunile societății civile.

„Noi aducem modificări în multe capitole din lege, nu doar în ceea ce privește transparetizarea activității acestora. Și noi suntem de părere că o transparentizare a activității ONG-urilor e necesară, dar ea trebuie făcută la fel cum e pentru toate celelalte entități juridice din România, și nu (trebuie, n.r.) o îngrădire a activității acestora”, a spus Petrea, făcând astfel o paralelă între proiectul lui Nicolae și Pleșoianu și cel pe care intenționează ministerul Consultării publice să-l lanseze.

El a arătat că ministerul a transmis în punctul de vedere negativ dat proiectului lui Nicolae și Pleșoianu că prevederile acestora sunt „extrem de restrictive” și că „nu sunt benefice pentru dezvoltarea societății civile în contextul actual din România”.

„Practic (proiectul ministerului, n.r.) se îndreaptă către o transparentizare mai lejeră. (…) Noi nu am fost de acord cu forma inițială care îngrădea foarte mult activitatea ONG-urilor”, a spus Petrea, menționând că proiectul ministerului va fi lansat în dezbatere publică în maximum două săptămâni.

„Propunerile pe care le vom face nu vor atinge sub nicio formă desfășurarea efectivă a activității ONG-urilor”, a dat asigurări Petrea, care a menționat, însă, că proiectul ministerului va conține și o procedură de retragere a statutului de utilitate publică.

„Și pe zona de utilitate publică avem amendamente și modificări pentru că în momentul de față nu avem procedură de retragere a utilității publice, de monitorizare. Cred că e necesar să avem monitorizare pe utilitate publică, să vedem dacă scopul pentru care s-a cerut utilitatea publică e îndeplinit, să fie pe perioadă determinată”, a mai spus Petrea.

Plenul Senatului a adoptat tacit, luni, inițiativa legislativă a social-democraților Liviu Pleșoianu și Șerban Nicolae care schimbă condițiile de funcționare a ONG-urilor, după ce aceasta nu a mai fost dezbătută din lipsă de cvorum. Proiectul va ajunge, astfel, în dezbaterea Camerei Deputaților, care este for decizional.

Proiectul a fost depus la Parlament, pe 21 martie, de către deputatul PSD, Liviu Pleșoianu, și de senatorul social-democrat, Șerban Nicolae.

În expunerea de motive se precizează ca necesară creșterea gradului de transparență și se propune obligația ca ONG-urile să publice semestrial o declarație detaliată de venituri și cheltuieli.

„Asociațiile, fundațiile și federațiile au obligația de a publica semestrial până la data de 31 iulie, respectiv 31 ianuarie, în Monitorul Oficial prtea a IV-a, declarațiile de venituri și cheltuieli pentru semestrul precedent. În declarația publicată se menționează distinct, pentru fiecare venit în parte, persoana sau activitatea, după caz, care a generat venitul respectiv, precum și valoarea acestuia. Nepublicarea declarației atrage de drept suspendarea activității asociației pentru 30 de zile. Dacă în acest termen declarația nu se publică, asociația, fundația sau federația își încetează activitatea de îndată”, se arată în textul normativ.

Potrivit unei prevederi din actul normativ, acordării unui ONG a statului de organizație de utilitate publică este dată de faptul că nu a desfășurat în ultimii 2 ani și nu desfășoară nici în prezent activități politice de orice fel: activități de strângere de fonduri sau campanii de sprijinire ori opoziție față de un partid politic sau un candidat pentru o funcție publică în care acesta poate fi numit ori ales.

De asemenea, proiectul introduce un algoritm al finanțării cu fonduri publice în funcție de obiectul de activitate al organizațiilor nonguvernamentale: Servicii Sociale (Asistență-Protecție-Incluziune-Coeziune-Securitate-Dezvoltare-Economie Socială), Caritate și Ajutor Umanitar, Sănătate, Sport, Educație, Știință, Cercetare, Inovație, Mediu și Protecția Animalelor, Protecția Consumatorului, Valori naționale și ale minorităților naționale -Tradiții și Patrimoniu Cultural, Diplomație și Relații Internaționale, Militar-Apărare-Cultul eroilor.

Totodată, recunoașterea utilității publice a unui ONG se poate face pe o durată de cinci ani și se poate reînnoi în condițiile legii, dar, dacă asociația sau fundația nu mai îndeplinește una sau mai multe dintre condițiile care au stat la baza acordării acestui statut, Guvernul, la propunerea autorității administrative sau a Ministerului Justiției, retrage, prin hotărâre, statutul de utilitate publică.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști:...
Se schimbă totul pentru români. Ce aduce decizia așteptată de decenii
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Clara Barton, creatoarea Crucii Roșii Americane. „Mi-aș dori doar să pot lucra pentru un scop...