Philip Gordon, asistentul secretarului de stat american Hillary Clinton, s-a interesat în discuția cu premierul Ponta despre evoluțiile politice recente din România și a exprimat o serie de preocupări față de decizia Curții Constituționale de finalizare a procedurii referendumului,transmite Guvernul
Într-un comunicat redactat la finele întâlnirii, Executivul arată că premierul Victor Ponta a oferit oficialului american informații relevante pentru subiectele ce preocupă partea americană, apreciind că această vizită va contribui la o mai bună informare asupra evoluțiilor și opțiunilor democratice din România.
A fost subliniat interesul Guvernului pentru ca instituțiile în drept să emită cât mai curând posibil decizii privind rezultatul final al referendumului, astfel încât agenda de priorități a României în plan economic și social să poată avansa mai rapid, se arată în comunicat.
În ceea ce privește stadiul de implementare a obiectivelor Parteneriatului Strategic, sursa citată arată că ambele părți au reafirmat importanța menținerii setului de priorități deja convenite.
„Premierul Ponta a reafirmat angajamentul clar al Guvernului pentru acest Parteneriat ca pilon de bază al politicii externe a României. În același cadru, pemierul a făcut o scurtăinformare asupra discuțiilor din aceste zile cu delegația comună a FMI, Comisiei Europene și Băncii Mondiale, precum și asupra obiectivelor Executivului în următoarele luni”, se mai arată în comunicat.
Oficialul american s-a întâlnit anterior atât cu președintele suspendat Traian Băsescu, cât și cu președintele interimar Crin Antonescu.
În discuția de la Palatul Cotroceni, Philip Gordon i-a transmis președintelui interimar că autoritățile de la Washington sunt preocupate de evoluțiile politice din România.
Vizita lui Philip Gordon la București a fost anunțată de către Departamentul de Stat al SUA.
Conform sursei citate, asistentul secretarului de stat american Hillary Clinton, Philip H. Gordon, a venit la București „pentru a discuta despre îngrijorarea Statelor Unite în legătură cu ultimele acțiuni guvernamentale care amenință separarea democratică a puterilor în stat și slăbesc independența instituțiilor statului”.
Gordon va avea întâlniri și cu membri ai societății civile și ai comunității de afaceri pentru a discuta despre rolul lor în întărirea valorilor și principiilor democratice împărtășite de comunitatea transatlantică, mai precizează Departamentul de stat.