Guvernul estimează că în curând va putea fi reluat exportul în Turcia de carne de oaie

Publicat: 20 09. 2013, 09:23
Actualizat: 31 07. 2014, 09:31

Interdicția de export în Turcia al cărnii de oaie și vită și de tranzit al statului turc cu produse către Orientul Mijlociu, impusă României din 2012 de oficialii de la Ankara, va fi ridicată curând, după ce Oficiul Internațional de Epizootii va stabili zone libere de export, estimează Guvernul român.

Începând cu anul 2012, pe fondul focarelor de scrapie din mai multe state, Turcia a blocat importurile și tranzitul cărnii de ovine și bovine inclusiv în relația cu România.

În prezent, autoritățile turce au emis un acord de princpiu pentru tranzit, dar solicită producătorilor să trimită actele aferente transportului pentru a le autoriza în prealabil, procedură care durează până la zece zile. În aceste condiții, producătorii români cer ca autorizația să fie eliberată la graniță.

Această problemă a reprezentat unul dintre subiectele de discuție ale premierului Victor Ponta, aflat în vizită oficială la Ankara, cu autoritățile turce, șeful Guvernului afirmând, la final, că se discută ridicarea barierelor între cele două țări, în beneficiul producătorilor.

La rândul său, președintele Autorității Naționale Sanitar-Veterinare, Vladimir Mănăstireanu, aflat în delegația premierului, a precizat că a fost convenit ca problema să fie discutată la proximul comitet interguvernamental al celor două țări și că se așteaptă ca, până la finele lunii septembrie, Oficiul Internațional de Epizootii să emită acordul pentru declararea unor zone libere de export, ceea ce ar permite producătorilor români nu doar să tranziteze, dar și să exporte în Turcia astfel de produse.

În primăvara acestui an, conducerea Ministerului Agriculturii anunța că, în luna septembrie, Oficiul Internațional de Epizootii va prezenta județele care nu prezintă pericol de scrapie și din care pot fi exportate produse din carne de oaie și vită.