La o zi după ce președintele Traian Băsescu i-a reproșat premierului Victor Ponta că ar fi mai preocupat „să televizeze decât să guverneze”, invocând creșterea șomajului din mai anul trecut de la 6,7% la aproape 8%, Guvernul a făcut publice propriile „informații corecte”, furnizate de Comisia Națională de Prognoză și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Aflat ieri la Chișinău premierul a evitat să dea o explicație legată de acuzațiile președintelui, susținând că va răspunde doar „când vor fi lucruri serioase„.
Astfel, din cifrele Guvernului, comparate cu cele din decembrie 2012 de această dată, ar rezulta că în primul semestru din 2003 „au intrat în șomaj 333 mii persoane și au ieșit din șomaj 389 mii personae”. „Prin urmare, șomajul s-a redus cu 56 mii personae”, se concluzionează la Palatul Victoria.
Cât despre luna iunie, Guvernul suține că în această perioadă „a crescut numărul salariaților cu 70,6 mii persoane. Au încetat activitatea 22,6 mii persoane, ponderea cea mai mare fiind în industria energetică (5,5 mii persoane), intermedieri financiare și asigurări (3,5 mii persoane), industria metalurgică (2 mii persoane), substanțe chimice (1,1 mii persoane). Pe de altă parte, au început activitatea 93,2 mii persoane, cei mai mulți angajați noi fiind în activități de servicii suport (21,6 mii persoane), construcții (11,3 mii persoane), agricultură (9,5 mii persoane), hoteluri și restaurante (9,4 mii persoane), industria alimentară (2,8 mii persoane)”.
De la Palatul Cotroceni, situația se vede însă diferit. „Investițiile străine au scăzut cu 19,4% pe primele șase luni ale anului. Șomajul este în creștere. Când acest guvern a preluat guvernarea șomajul era de 6,7%. În luna iunie, ajunsese la 7,6%, dar în iulie România a mai înregistrat un plus de 29.000 de șomeri. Cifra pentru iulie va fi undeva în jur de 8%. Este un prag extrem de riscant. Nici în perioada crizei România nu a avut acest nivel al șomajului”, a reclamat Băsescu Guvernului.
Ponta consideră însă acuzațiile nefondate. „Faptul că în construcții a crescut numărul angajaților, atât în iunie față de decembrie (de la 344,8 mii la 356,1 mii), cât și iunie 2013 față de iunie 2012 (cu 2,9 mii persoane), arată că nu a existat o influență negativă a politicii bugetare privind investițiile”, se arată în precizarea Guvernului.