Un colț din Palatul Parlamentului dispus pe nouă etaje a fost cedat de Senat, în cea mai mare discreție, Regiei Autonome -„Administrarația Patrimoniului Protocolului de Stat” (RA-APPS) pentru a aduce în clădirea Parlamentului Înalta Curte de Casație și Justiție. După reamenajare, Palatul Parlamentului, aripa dinspre Calea 13 Septembrie va fi astfel loc de pelerinaj pentru acuzatori, apărători și inculpați, deocamdată nefiind luată o decizie dacă se vor muta ambele secții ale Curții Supreme – și cea civilă și cea penală – sau numai una dintre acestea.
Decizia a fost formalizată printr-o Hotărâre de Guvern aprobată și semnată de premierul Victor Ponta în ședința din 11 decembrie, însă omisă de Guvern din toate comunicările publice.
LISTA ACTELOR NORMATIVE APROBATE FĂCUTE PUBLICE DE GUVERN DUPĂ ȘEDINȚĂ
Actul normativ care nu apare în lista celor asumate public ca fiind aprobate în ședința respectivă a fost publicat însă marți în Monitorul Oficial și prevede ca 13.000 de metri pătrați, cu ieșire la parcarea Parlamentului să ajungă, prin transfer, de la Senat la RA-APPS.
Contactat de gândul, secretarul general al Senatului, Ovidiu Marian, a explicat că este vorba despre spațiul ocupat în ultimii ani de SPP în clădirea Parlamentului.
„Sunt spațiile ocupate de SPP. Ei s-au retras și aici vor veni cei de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Guvernul a hotărât să le dăm la RA-APPS. De mutat probabil se vor muta când se vor încheia aici lucrările de reamenajare, de recompartimentare. Acum se fac aceaste lucrări”, spune Ovidiu Marian.
Sursa Foto: HG publicată în Monitorul Oficial
Spațiul eliberat deja de SPP, care s-a mutat într-un sediu nou, început în timpul guvernării Tăriceanu, reprezintă 13.425 de metri pătrați, dispuși pe nouă etaje. Sălile de ședință, birourile și depozitele pentru echipamente tehnice eliberate de SPP se transformă deja în birouri pentru judecători și săli de judecată.
De mai mulți ani, Înalta Curte de Casație și Justiție a reclamat că funcționează într-un sediu impropriu, fără spațiul de arhivă, dosarele fiind de multe ori depozitate pe holuri. Curtea Supremă nu a decis însă, până în acest moment, dacă se va multa cu ambele secții sau doar cu cea civilă.
Serviciul de Protecție și Pază s-a mutat recent din Palatul Parlamentului după ce, în 2007, Guvernul Tăriceanu aproba construirea unui nou sediu pentru serviciu, în apropierea palatului Cotroceni. Investiția estimate inițial la 127 de milioane de lei a fost majorată, în timp, la peste 180. În acest moment, lucrările sunt finalizate în proprție de 70%.