Prima pagină » Știri politice » Guvernul Orban a fost demis după ce moțiunea de cenzură a trecut lejer, cu 261 de voturi / Prima reacție a premierului demis Ludovic Orban: „Guvernul cade în picioare. Am reparat toate stricăciunile PSD”

Guvernul Orban a fost demis după ce moțiunea de cenzură a trecut lejer, cu 261 de voturi / Prima reacție a premierului demis Ludovic Orban: „Guvernul cade în picioare. Am reparat toate stricăciunile PSD”

Guvernul Orban a fost demis după ce moțiunea de cenzură a trecut lejer, cu 261 de voturi / Prima reacție a premierului demis Ludovic Orban: „Guvernul cade în picioare. Am reparat toate stricăciunile PSD
Guvernul Orban a căzut, miercuri 5 februarie, după ce moțiunea de cenzură depusă de PSD a trecut cu 261 de voturi. Parlamentul a dezbătut și votat timp de aproape 4 ore moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR.

Guvernul Orban a fost demis prin moțiune de cenzură,  la doar trei luni și o zi de la instalare. Parlamentul a dezbătut mai bine de trei ore, miercuri în plen, moțiunea de cenzură depusă de PSD și UDMR. Au fost prezenți 373 de parlamentari, iar numărul necesar de voturi pentru căderea Guvernului a fost depășit cu 28 de voturi – erau necesare 233 de voturi pentru și s-au înregistrat 261 de voturi.

În favoarea moțiunii de cenzură au votat 261 de parlamentari, iar împotriva ei 139 de parlamentari. Moțiunea de cenzură a fost adoptată. Pentru a fi fost adoptată era nevoie de cel puțin 233 de voturi favorabile. Acest lucru înseamnă că guvernul Orban este considerat demis, iar președintele României, Klaus Iohannis, va declanșa consultările în perioada următoare, cu partidele parlamentare.

17:25 Moțiunea de cenzură „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democrației românești” a fost publicată în Monitorul Oficial.

16:00 Premierul demis, Ludovic Orban: „Guvernul cade în picioare. Am reparat toate stricăciunile PSD” – VIDEO

Guvernul Orban a căzut. Premierul demis Ludovic Orban a făcut o scurtă declarație de presă după momentul votului pe moțiunea de cenzură din Parlament, care a dus la căderea cabinetului pe care îl conduce.

Guvernul Orban a căzut. Premierul Ludovic Orban este de părere că Guvernul pe care l-a condus timp de trei luni a căzut în picioare. „Am reparat stricăciunile făcute de PSD”, a spus Orban după votul din Parlament.

Citește continuarea…

15:45 Anunțul căderii Guvernului Orban a fost făcut de Olguța Vasilescu de la tribuna Parlamentului: voturi pentru moțiunea de cenzură 261, voturi împotrivă 139, abțineri zero.

„Proces verbal referitor la rezultatul votului exprimat de deputați și senatori asupra moțiunii de cenzură. Birourile permanente reunite procedând la verificarea și numărarea voturilor prin vot secret cu bile. 465 deputați și senatori în total. 423 prezenți. 400 de voturi exprimate. Voturi anulate 0. Voturi pentru adoptare 261, voturi contra moțiunii 139, abțineri zero. Potrivit prevederilor art 113 alin 1 moțiunea de cenzură se adoptă cu votul majorității senatorilor și deputaților, ceea ce reprezintă 233 de voturi pentru. Se constată că a fost întrunită majoriatea voturilor pentru adoptare. Drept urmare, Guvernul Orban este demis”, a afirmat Olguța Vasilescu în plenul de miercuri.

Necesarul pentru demiterea Guvernului Orban era de minim 233 de voturi, moțiunea fiind adoptată în condițiile în care au fost 261 de voturi „pentru”.

14:40 A început VOTUL în plen, la scurt timp după ce premierul Ludovic Orban a avut ultimul cuvânt de la tribuna Parlamentului

14:20 Premierul Orban a spus în cuvântul de final că nu va răspunde acuzațiilor jignitoare, făcând referire la acuzațiile lui Simonis și la discursul ironic al lui Ponta. Ludovic Orban: „Eu nu am ieșit în fața oamenilor cu geaca roșie”

„V-ați dezis de șeful vostru, dar e vorba de un fake-news. E vorba de pozele pe care le circulați de doi ani și jumătate. Vă spun povestea. Acele poze sunt făcute în 2009, după turul doi al alegerilor prezidențiale, în care conducerea PSD a venit să mulțumească – 2009, vă readuc aminte – conducerii PNL, dlui Crin Antonescu, cu care ulterior v-ați și înțeles când ați pus bazele USL, nu cu mine. Schimbul de geci a fost făcut cu următorul scop – președinții partidelor din acea perioadă, dl. Antonescu și dl Geoană, dl Antonescu mi-a cerut mie să ies la conferința de presă îmbrăcat în geaca roșie și dl. Geoană i-a cerut lui Dragnea să iasă îmbrăcat în geaca galbenă. După ce am probat gecile, dl Dragnea a ieșit în geaca galbenă, iar eu nu am ieșit în fața românilor cu geaca roșie, pentru că mi-ar fi fost rușine tot restul vieții să port geaca roșie pe care niciodată nu voi accepta să o port”, a explicat Ludovic Orban în plenul Parlamentului.

Premierul Orban a acuzat, miercuri, PSD că, în perioada în care a fost la guvernare, „a pus pe spinarea copiilor și nepoților” credite pe care aceștia trebuie să le ramburseze.

13:50 Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis a declarat de la tribuna Parlamentului că actualul premier Ludovic Orban a fost ales parlamentar în 2012 „pe liste făcute cu același pix al președintelui Dragnea”, când a candidat pe listele USL.

„Țin să îi reamintesc domului Orban că și domnia să a fost parlamentar pe liste făcute cu același pix al președintelui Dragnea, în 2012, când ați candidat impreună în USL. Nu păreati atunci să fiți deranjați de culoarea pixului sau a gecii. Pe noi nu ne-a pus nimeni din pix”, a declarat Alfred Simonis.

13:40 Marcel Ciolacu: Guvernul Orban a adus „haos” și „instabilitate”

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, la dezbaterea moțiunii de cenzură, că, de trei luni,

Guvernul Orban a adus „haos” și „instabilitate” și, de aceea, trebuie să plece.

„Agenda PNL înseamnă abuz de putere, călcarea în picioare a democrației, (…) austeritate în viața românilor. Nimic pentru oameni, nimic pentru nevoile lor imediate. (…) Salarii nu, alocații și pensii nu. În doar trei luni, acest Guvern a adus haos și instabilitate. De asta trebuie să plecați domnule Orban”, a declarat Marcel Ciolacu.

13:30 Liderul UDMR, Kelemen Hunor i-a transmis lui Dan Barna că ar trebui să lase ipocrizia în afara Parlamentului

Hunor l-a calificat ironic pe Dan Barna ca fiind „acest domn imaculat al politicii românești”.

„D-le Dan Barna, ar trebui ca noi politicienii să ne comportăm la fel ca politicienii de afară. Ar trebui să respectăm cuvântul dat. Și, dacă nu reușim, să nu ne mirăm dacă vin și consecințele. Ar trebui să lăsăm ipocrizia în afara Parlamentului și să nu mai propagăm ideea că un principiu e bun cât timp folosește unor interese. Nu ajungem la niciun rezultat dacă dimineața unele decizii ale CCR sunt bune, iar seara că judecătorii sunt niște ticăloși. Dle Dan Barna, acest domn imaculat al politicii românești. Ca să avem o țară ca afară ar trebui să acceptăm că puterea absolută nu face bine nimănui. Guvernul acționează împotriva deciziilor Curtii Constituționale”, a declarat Hunor în luarea sa de cuvânt.

„Se vorbește și de alegeri anticipate, sunt mulți parlamentari de la USR și PNL, mai e și Dan Barna, care susțin alegerile anticipate. Hai să facem primul pas”, a punctat șeful UDMR.

13:20 Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, a solicitat președinților Camerei Deputaților și Senatului să sesizeze CCR pentru conflict interinstituțional Guvern-Parlament în urma adoptării de către Executiv, în ședința de luni, a „unei căruțe de ordonanțe de urgență”

„Vreau să mă refer la un fapt care pe mine m-a bulversat: căruța de ordonanțe pe care le-a dat guvernul. Acest gen de a guverna nu poate rămâne neobservat și nici nesancționat. Pentru respectul pentru statul de drept, cer celor doi președinți ai Camerelor să sesizeze CCR, aveți datoria să apărați Parlamentul”, a declarat miercuri în plenul Parlamentului Călin Popescu Tăriceanu.

Legat de votarea mo’iunii de cenzură, Tăriceanu a precizat că drumul spre anticipate este unul periculos: „Colegii mei și eu nu vom vota moțiunea. Am spus că suntem în favoarea alegerilor în două tururi pentru că se va diminua hegemonia partidelor mari. Nu votăm moțiunea pentru că deschide drumul spre anticipate și ALDE nu vrea să asfalteze acest drum spre anticipate. Consecințele declanșării anticipatelor: toată administrația blocată, vă puneți problema ce fac cetățenii? Haosul economic care se va genera. Consecințele sociale nu sunt deloc de neglijat”.

13:15 Liderul Pro-România Victor Ponta i-a răspuns în termeni duri, în plenul Parlamentului, premierului Orban care l-a acuzat că s-a operat în Turcia pe vremea când era prim-ministru

„Ludovic, să știi că eu m-am operat la picior, nu am fost la  o cură de dezalcoolizare”, a spus Ponta.

„După răcnetele ușor isterice de la început cred că putem să vorbim rațional despre ce trebuie făcut. Nu am votat acest guvern în noiembrie. Știam că domnul Orban, mai mult dect să se înțeleagă cu domnul Iordache să facă o șosea prin munte de trei milioane nu poate. Acum, după trei luni văd că s-a prins toată lumea, mai puțin cei de la USR”, a spus Ponta. 

 

13:00 Liderul USR, Dan Barna, i-a acuzat pe cei de la UDMR că susțin moțiunea depusă de PSD și a reamintit „cei trei ani” de guvernare defectuoasă a social-democraților

„Dumneavoastră, domnilor din PSD și UDMR, ați vrut ca astăzi să discutăm despre Evul Mediu și baroni, despre o mână de primari fricoși care vor să și păstreze funcțiile pentru că le e frică de vot. Sunt câțiva primari care au cheltuit banul public și azi vă obligă să depuneți această moțiune. Cum, domnule Ciolacu, ne vorbiți de democrație când după trei ani de Dragnea ați aruncat România în pragul unei revoluții care era să ne scoată din Europa. Vreme  de trei ani ați încercat doar să îl salvați pee Dragnea de pușcărie. Ne vorbiți de Europa și de reguli când vreme de trei ani ați spus că toți cei care vorbesc cu partenerii lor internaționali sunt trădători de țară”, a spus în plen Dan Barna.

12:40 Premierul Ludovic Orban a luat cuvântul în plenul Parlamentului pentru a-și apăra cabinetul pe care îl conduce și pentru a răspunde punctual acuzațiilor din moțiunea de cenzură a PSD. Orban susține pe un ton vehement că nu se lasă judecat de social-democrați, pe care îi acuză pentru OUG 13 și își apără deciziile din ședința-maraton de marți

„Le-ați promis românilor miere și le-ați dat venin”, le-a transmis Ludovic Orban social-democraților de la tribuna Parlamentului. Premierul le-a mai spus parlamentarilor PSD că sunt „născuți din pixul lui Dragnea” și că l-au „slugărit” trei ani pe acesta.

„Nu mă las judecat de voi”, a mai spus prim-ministrul. „Sunteți parlamentari născuți din pixul lui Dragnea și nu veți scăpa de asta în toată carieră dvs. Nu numai că a fost semnată candidatura dvs de acest stăpân, dar trei ani de zile l-ați slugărit și ați votat toate proiectele împotriva interesului României. Puteți să faceți ce vreți, nu mă las judecat de voi. În trei ani de zile ați arătat clar de ce sunteți în stare, de sărăcie, dezinformare, slugărnicie și nu ați adus nimic bun României”, a spus Ludovic Orban la începutul discursului său de la moțiunea de cenzură. El a răspuns și criticilor cu privire la adoptarea de ordonanțe de urgență.

„Voi, având o majoritate parlamentară, ne atacați pe noi că am emis OUG? Voi ați emis OUG 13 noaptea că hoții că să scăpați de pedeapsă puscariabilii care vă conduceau. Noi am emis OUG pentru a rezolvă problemele românilor, pentru a oferi masă caldă în școli. Noi am adoptat OUG că să salvăm prostiile și incompetența voastră. Am adoptat ieri OUG pentru a împiedica situația dramatică în care România să fie obligată să ramburseze la UE două miliarde de euro pentru că voi nu ați fost în stare să finalizați proiectele de apa și canal”, a mai spus Orban.

12.25 Se citește din nou moțiunea de cenzură, după care vor începe dezbaterile propriu-zise. Moțiunea depusă de PSD a fost prezentată într-o primă lectură și cu două zile în urmă –>> VEZI DETALII AICI

12.15 Premierul Ludovic Orban a fost huiduit de parlamentarii din Opoziție la momentul sosirii la dezbaterea din plenul Parlamentului

Motivul principal al nemulțumirii celor din PSD are legătură cu adoptarea a 25 de OUG-ul în ședința de guvern de marți.

12:05 Premierul întârzie la ședința de plen, el continuă să le răspundă jurnaliștilor la întrebări despre ședința nocturnă de guvern de ieri

Ludovic Orban susține că Victor Ponta face un blat cu PSD și Marcel Ciolacu. Orban consideră că Ponta își caută doar motive, pentru că în spatele acestora ar sta o înțelegere cu Marcel Ciolacu. „Victor Ponta votează împotriva Guvernului fără să fi văzut conținutul OUG. Acesta este doar un pretext, că el este înțeles cu Ciolacu, de la bun început au fost înțeleși. De altfel, acest lucru s-a văzut și la învestirea Guvernului, când nu a votat Guvernul PNL.”, a spus Ludovic Orban.

12:00 Ședința de plen este condusă de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, care a anunțat că și-au înregistrat prezența 350 de parlamentari. 

11:30 Victor Ponta a anunțat cum vor vota parlamentarii Pro-România

Președintele Pro România, Victor Ponta, a anunțat, miercuri, după întâlnirea cu liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, că el și majoritatea parlamentarilor partidului vor susține moțiunea de cenzură. El a afirmat că, dacă moțiunea va trece, ar putea susține un premier independent împreună cu PSD, UDMR și ALDE. „Astăzi, fiecare parlamentar Pro România, în urma discuției, va vota așa cum crede că e mai bine și, probabil, cei mai mulți vor vota pentru moțiune. Eu votez pentru moțiunea de cenzură, pentru că vreau ca acest Guvern, după trei luni de dezastru, să nu mai poată să dea alte ordonanțe de urgență”, a explicat Ponta.

 

Știre inițială

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, este convins că PSD are suficiente voturi pentru dărâmarea Guvernului. Întrebat de câte voturi se bazează inițiatorii moțiunii de cenzură, acesta a spus că de „suficiente, adică mai mult de 233″.

În schimb, premierul Ludovic Orban a declarat, marți seara, că moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR pentru demitrea cabinetului său nu are șanse să treacă, dacă nu intervin repoziționări a unor „actori politici” care să aibă „consistență numerică”.

„Din punctul meu de vedere, astăzi pe evaluarea pe care o avem, sigur dacă nu apar repoziționări din partea unor actori politici, care să aibă o oarecare consistență numerică, moțiunea așa cum este atazi nu are șanse să treacă (…) Conform evaluării noastre nu există numărul de voturi necesare pentru”, a subliniat premierul.

Întrebat dacă parlamentării vor vota după trecerea moțiunii de cenzură investirea aceluiași guvern cu aceeași componență, premierul Ludovic Orban a declarat că aceștia ar trebui „să se caute”.

Inițiativa de demitere a Guvernului Orban este susținută de PSD, UDMR și de grupul parlamentar „Forța Națională”, iar președintele interimar al social-democraților Marcel Ciolacu susține că PSD are peste 233 de voturi pentru moțiune.

Potrivit procedurii parlamentare, o moțiune de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor și se comunică Guvernului la data depunerii. Pentru a fi adoptată, o moțiune de cenzură are nevoie de votul majorității deputaților și senatorilor. Numărul total de parlamentari, în prezent, este de 465. Pentru a trece o moțiune de cenzură este nevoie de 233 de voturi.

Cum arată configurația parlamentară înainte de depunerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban

Înainte de depunerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban, configurația parlamentară arată astfel: Din totalul de 465 de parlamentari, 198 de parlamentari vin din partea PSD, PNL are 105 parlamentari, USR are 40, UDMR are 30 de parlamentari, iar Pro România și PMP au 27, respectiv 19 parlamentari.

Totodată, ALDE are 19 parlamentari, grupul minorităților naționale este format din 17 parlamentari, iar 13 parlamentari vin din partea independenților.

Astfel, de partea demersului de demitere a Guvernului Orban sunt angrenați 232 de parlamentari, din partea PSD, UDMR, dar și din grupul „Forța Națională”, format din patru parlamenari, printre care Teodor Meleșcanu și Grațiela Gavrilescu.

„Partidul Forța Națională, întrunit în Biroul Permanent Central, a hotărât susținerea moțiunii de cenzură inițiată de PSD împotriva guvernului PNL, condus de Ludovic Orban, pe motivul înlăturării incompetenților și incompetenței de la conducerea țării, respectiv a înlăturării de la putere, pe cale democratică, a actualului regim clientelar intereselor străine, regim care a atacat toate instituțiile democratice parlamentare, a subminat și continuă să submineze economia națională, afectând direct nivelul de trai al majorității românilor și viitorul țării”, se arată într-un comunicat emis, marți, de Forța Națională.

Recent, deputații Marian Cucșa, Alexandru Băișanu, Grațiela Gavrilescu, membri ai partidului „Forța Națională”, împreună cu deputatul Corina Bogaciu au trecut în grupul parlamentar al PSD, potrivit unei informări depuse la Biroul Permanent al Camerei Deputaților.

Totodată, deputatul Georgian Pop s-a alăturat grupului social-democraților. El a declarat, pentru Mediafax, că s-a reînscris în PSD la finalul anului 2019, pentru că are încredere că „Marcel Ciolacu va duce proiectul de reformare al stângii mai departe”.

Întrebat de câte voturi se bazează inițiatorii moțiunii de cenzură, acesta a spus că de „suficiente, adică mai mult de 233″.

De asemenea, el a spus că se va întâlni și cu liderul ProRomânia, Victor Ponta, „posibil în această seară (marți seara – n.r.)”, dar și cu alți parlamentari.

Astfel, în cazul în care negocierile cu Pro România dau roade, PSD își asigură fără dubii victoria de marți din Parlament.

Liderul ProRomânia, Victor Ponta, a sugerat, marți seara, că parlamentarii formațiunii vor vota moțiunea de cenzură.

„Asa cum am spus : un Guvern care afecteaza drepturile fundamentale ale romanilor la Sanatate si Educatie – este un Guvern care trebuie pedepsit ; in Parlament si la vot de catre cetatenii afectati in mod direct”, a scris el pe Facebook.

De asemenea, președintele UDMR Kelemen Hunor a declarat că partidul său va aduce 30 de voturi în favoarea moțiunii de cenzură, ceea ce înseamnă că toți parlamentarii UDMR vor vota demiterea Guvernului Orban.

Deputatul PSD Petre-Florin Manole este de părere că voturile necesare ar putea veni din partea minorităților sau din partea deputaților neafiliați.

„Dacă lucrurile nu se schimbă din punct de vedere al poziționării fiecăruia dintre grupuri, ar mai fi nevoie de trei parlamentari care să susțină moțiunea de cenzură. Există un număr de parlamentari neafiliați care s-au dovedit și în trecut că au opinii diferite și minoritățile rareori în acest mandat au fost un bloc compact”, a declarat deputatul PSD Petre-Florin Manole, miercuri, pentru Mediafax.

Aripa dreaptă a Parlamentului, formată din PNL, USR și PMP, dar și ALDE, se va coaliza și se va opune demiterii Guvernului Orban.

ALDE nu va vota moțiunea de cenzură, însă, Călin Popescu Tăriceanu consideră că aceasta ar putea trece: „Părerea mea este că, din calculele pe care le văd, moțiunea de cenzură are foarte multe șanse să treacă și alegerea primarilor în două tururi va rămâne numai un deziderat”.

Președintele interimar al PSD și președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat că dacă moțiunea de cenzură nu va trece, PSD va ataca legea la Curtea Constituțională.

 

 

 

Autor

Citește și