Prima pagină » Știri politice » Guvernul permite din nou instituțiilor publice să cumpere mașini și în afara programului „Rabla”. Suma maximă pe care au voie să plătească pentru o mașină

Guvernul permite din nou instituțiilor publice să cumpere mașini și în afara programului „Rabla”. Suma maximă pe care au voie să plătească pentru o mașină

Guvernul permite din nou instituțiilor publice să cumpere mașini și în afara programului
Guvernul permite instituțiilor și autorităților publice să achiziționeze autoturisme și în afara Programului "Rabla", eliminând astfel interdicția aplicată în ultimii patru ani, dar impune ca mașinile cumpărate să nu aibă un motor mai mare de 1,6 litri și să nu coste mai mult de 18.000 euro.

Guvernul permite instituțiilor și autorităților publice să achiziționeze autoturisme și în afara Programului „Rabla”, eliminând astfel interdicția aplicată în ultimii patru ani, dar impune ca mașinile cumpărate să nu aibă un motor mai mare de 1,6 litri și să nu coste mai mult de 18.000 euro.

Prețul de 18.000 euro calculat pentru o mașină include TVA.

Pragul pentru achizițiile publice fără licitație urmează să fie dublat de la începutul anului viitor, la 30.000 de euro, potrivit ANRMAP.

Limitele privind achiziționarea de mașini, care conduce la eliminarea interdicției de cumpărare, este prevăzută într-un proiect de ordonanță de urgență. Potrivit unor surse oficiale, proiectul a fost aprobat în ședința de miercuri a Guvernului.

Agenția MEDIAFAX a anunțat săptămâna trecută intenția Guvernului de a aplica această măsură, precizând că aceasta va fi valabilă și pentru companiile de stat și regiile autonome.

Exceptate vor fi instituțiile din domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale, care vor putea achiziționa autoturisme cu o capacitate cilindrică mai mare de 1.600 centimetri cubi și cu un preț care poate depăși contravaloarea în lei a 18.000 euro inclusiv TVA, în cazuri temeinic justificate și cu aprobarea ordonatorului principal de credite.

Contactat atunci de MEDIAFAX, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Liviu Voinea a explicat că bugetul unei instituții nu va crește prin astfel de achiziții, deoarece aceasta va fi obligată să își ajusteze propriul buget pentru a cumpăra mașini, prin tăierea altor cheltuieli.

„Cheltuielile în ansamblu nu cresc”, a spus Voinea.

El a arătat că interdicții precum cea aplicată în ultimii patru ani la achiziționarea de mașini în sectorul public nu pot fi menținute la nesfârșit, ci trebuie înlocuite la un moment dat cu măsuri raționale, care să limiteze totuși cheltuielile.

„Poate dacă interzicem la nesfârșit achiziționarea de autoturisme nici nu se mai fabrică mașini, este un lanț”, a arătat secretarul de stat.

Companiile care produc autoturisme în România sunt Dacia și Ford.

El a adăugat că și până în prezent au existat „portițe” de la această interdicție, precum adoptarea unor memorandumuri care au permis achiziții punctuale de mașini.

Autorităților și instituțiilor publice li s-a interzis în 2009 să achiziționeze, să cumpere sau să preia în leasing autoturisme și mobilier, exceptate fiind doar structurile nou-înființate și numai în primul an de funcționare, achizițiile pentru realizarea proiectelor finanțate din împrumuturi, fonduri externe nerambursabile, donații și sponsorizări și autoturismele cumpărate în cadrul Programului „Rabla”. Interdicția a fost prelungită succesiv în ultimii ani, până la 31 decembrie 2012 inclusiv.

Ordonanța de urgență prin care Guvernul va permite reluarea achizițiilor de mașini face însă referire la ordonanța din 2001 privind normativele de cheltuieli pentru instituțiile publice, care stabilește numărul de mașini la care are dreptul fiecare demnitar și consumul lunar de carburanți acceptat.

Citește și