Guvernul Ponta a fost aprobat de Parlament, cu 284 de voturi pentru și 92 împotrivă
Cabinetul Ponta a obținut astăzi votul de încredere al Parlamentului, după ce miniștrii propuși au fost audiați în comisii, de dimineață până la prânz. Premierul desemnat mizează pe o majoritate confortabilă, în condițiile în care USL a încheiat un protocol cu UNPR, și se bazează și pe grupul minorităților.
Pe lista guvernului Ponta se regăsesc Florin Georgescu, vicepremier și ministru al Finanțelor, Daniel Chițoiu (PNL), ministru al Economiei, Ioan Rus (PSD) – ministru de Interne, Andrei Marga (PNL) – ministru al Afacerilor Externe, Titus Corlățean (PSD) – ministru al Justiției, Corneliu Dobrițoiu (PNL) – ministru al Apărării Naționale, Leonard Orban – ministru al Afacerilor Europene, Mircea Diaconu (PNL) – ministru al Culturii, Daniel Constantin (PC) – ministru al Agriculturii, Ovidiu Silaghi (PNL) – ministru al Transporturilor, Eduard Hellvig (PNL) – ministru al Dezvoltării Regionale, Dan Nica (PSD) – ministru al Comunicațiilor, Vasile Cepoi – ministru al Sănătății, Ioan Mang (PSD) – ministru al Educației, Rovana Plumb (PSD) – ministru al Mediului, Mariana Câmpeanu (PNL) – ministru al Muncii, Victor Paul Dobre (PNL) – ministru delegat pentru Administrație, Lucian Isar – ministru delegat pentru Mediul de Afaceri, Mircea Dușa (PSD) – ministru pentru relația cu Parlamentul, Liviu Pop – ministru delegat pentru Dialog Social.
Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, duminică seară, că la votul de astăzi se bazează pe 232 de parlamentari care costituie grupurile parlamentare ale USL, dar și pe voturile UNPR și ale grupului minorităților. Pentru ca noul guvern să fie validat este nevoie de 231 de voturi.
Guvernul USL a obținut 284 de voturi pentru, cu peste 50 mai multe decât avea nevoie pentru a fi învestit.
UPDATE 21.20 Victor Ponta, care se află încă la Parlament, a declarat că va merge în această noapte la Palatul Victoria, unde se va întâlni cu fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, pentru a-și prelua mandatul de premier.
UPDATE 21.07 Președintele Traian Băsescu a semnat decretul pentru numirea Guvernului României condus de premierul Victor Ponta, în formula aprobată de Parlament.
UPDATE 21.00 Guvernul condus de Victor Ponta depune jurământul la Palatul Cotroceni, la ora 22.30, a anunțat secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. Liviu Dragnea a precizat că președintele Băsescu l-a sunat pe Victor Ponta pentru depunerea jurământului.
UPDATE 20.47 Ponta așteaptă ca președintele Traian Băsescu să îi lanseze în această seară invitația de a veni la Palatul Cotroceni, împreună cu miniștrii săi, pentru ceremonia de învestire oficială. Această invitație nu a sosit încă, spune noul premier.
UPDATE 20.45 Premierul Victor Ponta l-a acuzat pe fostul prim-ministru Mihai Răzvan Ungureanu că a încercat să aloce fonduri și a numit persoane în funcții, după ce guvernul său a picat în Parlament, în urma moțiunii de cenzură a USL.
UPDATE 20.20 Toți miniștrii își vor prelua mandatul marți dimineața, la ora 8.30, fără festivități și protocol, după care se vor prezenta la Palatul Victoria pentru prima ședință a noului Guvern, a declarat premierul Victor Ponta.
El a precizat totodată că, marți, va prelua la rândul său mandatul de prim-ministru de la predecesorul său, dar că va fi prezent și în Senat, alături de liderul PNL Crin Antonescu, pentru dezbaterea legii electorale.
„Mâine dimineața, la prima oră, ne apucăm de treabă”, a spus Ponta.
UPDATE 19.54 Guvernul Ponta a primit votul de învestitură din partea parlamentarilor. Conform surselor gândul, 284 de parlamentari au votat pentru. 92 de parlamentari au votat împotrivă. În condițiile în care USL se baza pe 276 de voturi în care sunt incluse cele ale UNPR și ale minorităților, rezultă că 8 parlamentari ai PDL, ai UDMR sau din partea independenților au votat în favoarea guvernului Ponta.
UPDATE 19.45 Votul s-a încheiat, iar urnele cu bile au fost preluate pentru numărătoarea oficială.
UPDATE 19.03 A început votul cu bile pentru învestirea guvernului condus de Victor Ponta.
„Este vreo problemă stringentă a minorităților naționale din România? Cred că ar fi trebuit să le rezolvați, ați fost la guvernare. Eu împreună cu domnul Ponta considerăm că există. Mi s-a părut cu totul nedrept să vorbiți astăzi în termeni disproproționați, patetici într-un sens prost, că guvernul învestit azi începe o prigoană împotriva minorităților”, i s-a adresat Antonescu lui Kelemen Hunor.
UPDATE 18.00 Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat că, începând de astăzi, „mandatul de prim-ministru lui Traian Băsescu” a încetat.
„A făcut praf rolul președintelui de mediator, intrând în rolul de președinte-jucător”, a susținut fostul premier.
UPDATE 17.35 Puiu Hașotti, liderul grupului PNL din Senat, a declarat că președintele Traian Băsescu ar trebui să fie mulțumit de numirea lui Victor Ponta ca premier și a acuzat PDL că a „jupuit românii cu taxe și impozite mai rău ca pe vremea fanarioților”.
UPDATE 17.25 Kelemen Hunor, președintele UDMR, l-a acuzat pe premierul desemnat Victor Ponta că programul de guvernare prezentat astăzi nu conține nici o referire la minoritățile naționale, lucru pe care îl consideră foarte grav.
„Mesajul guvernului USL este foarte clar. Voi, minoritățile naționale, maghiarii, germanii, evreii, turco-tătarii (…) nu contați. Nu existați! Voturile voastre sunt necesare, dar nu meritați atenția USL„, a spus Kelemen, de la tribuna Parlamentului.
UPDATE 16.50 Vasile Blaga, președintele Senatului, a început să prezinte poziția PDL față de noul guvern. El îl acuză pe Ponta că „a înfierat” apariția UNPR în Parlament, fără ca acest partid să aibă votul popular, dar și traseismul politic al parlamentarilor, iar acum se bazează exact pe aceste două lucruri pentru a guverna.
„Programul de guvernare pe care ni-l propuneți este un mozaic întocmit la repezeală”, a spus Blaga. Exemplul dat în acest sens este numărul prea mare de legi pe care Ponta a anunțat că vrea să le modifice în doar 6 luni de guvernare.
Blaga acuză concepția „etatistă” din programul de guvernare al USL, care susține privatizări selective și intervenția statului, pentru reconsiderare, în unele procese de privatizare.
Liderul PDL a reamintit că „independența justiției” are de suferit, după ce Ponta a numit în fruntea acestui minister un ministru politic, pe Titus Corlățean, în locul independentului Cătălin Predoiu.
„PDL nu are nici un interes să susțină această formulă însăilată în grabă”, și-a încheiat senatorul PDL Vasile Blaga discursul în fața plenului Parlamentului.
UPDATE 16.40 Ponta a anunțat că marți, în prima ședință de Guvern, va propune o ordonanță prin care pensionarii își vor primi înapoi sumele reținute pentru CASS. „În numele Guvernului voi cere scuze pensionarilor care au avut de suferit”, a spus Ponta.
UPDATE 16.15 Premierul desemnat Victor Ponta și-a început discursul în fața plenului Parlamentului, care urmează să își exprime susținerea față de noul cabinet. Primul om căruia i-a mulțumit Ponta a fost Florin Georgescu, ministrul desemnat al Finanțelor, pentru ajutorul dat în negocierile cu FMI, din ultimele zile.
Ponta a mulțumit de asemenea UNPR pentru că sprijină guvernul USL, apoi grupului minorităților naționale, pentru același lucru.
„Aceasta este majoritatea formată pentru a sprijini un guvern al USL. S-a vorbit foarte mult în aceste zile că nu ar fi o majoritate legitimă. Vreau să vă reamintesc că la votul din 2008, PSD, PNL și PC au obținut majoritatea voturilor, deci aceasta este o guvernare legitimă”, a spus Ponta.
Premierul desemnat a declarat că este gata să respecte opinia publică sau criticile venite dinspre mass media, în ce privește vulnerabilitățile guvernului pe care îl conduce, iar dovada este că a operat două schimbări în lista inițială a miniștrilor USL.
„Prioritatea zero este respectarea legilor. Nu vreau să mai trăim într-o țară unde legile se respectă câteodată sau în funcție de buget. Populația României așteaptă respectarea legilor și a deciziilor instanțelor de judecată”, a mai spus Ponta.
„Unul din obiectivele fundamentale pe termen foarte scurt este de a renegocia și de a opri contractele bilaterale cu băieții deștepți, despre care fosta guvernare a vorbit foarte mult și nu a făcut nimic”, a spus Ponta.
Ponta a spus că nu vor avea loc schimbări pe criterii politice în administrația publică.
Un alt obiectiv anunțat de Ponta este organizarea corectă a alegerilor, acest obiectiv căzând în sarcina ministrului de Interne, Ioan Rus.
„Sper ca șeful de campanie al opoziției, domnul Vasile Blaga, să constate că domnul Rus a rămas același om corect și eficient în administarea treburilor Ministerului Afacerilor Interne și al Administrației„, a spus Ponta, referindu-se la relația bună pe care cei doi o au.
Ponta a salutat victoria lui Hollande în cursa pentru președinția Franței: „Sper că niciodată un președinte al Franței nu îl va mai îndepărta cu mâna pe președintele României, așa cum s-a întâmplat în trecut”.
Ponta a acuzat „modul ilegal și ilegitim prin care guvernul Ungureanu a cheltuit 170 de milioane de euro pentru finanțarea unor primari„. El spune că a cerut ministerului Finanțelor să încerce să recupereze acești bani, pentru a-i folosi la reîntregirea pensiilor și a salariilor.
Victor Ponta a declarat că toate instituțiile au sarcina ca în 30 de zile să facă un audit, mai ales pentru a constata „dacă există grave încălcări ale legii pentru a sesiza organele judiciare ale statului”.
UPDATE 15.20 Andrei Marga, desemnat pentru ministerul de Externe, a declarat că secretarii de stat vor fi numiți după un algoritm politic, însă ar dori să îl păstreze pe Bogdan Aurescu, negociatorul șef al României în disputa diplomatică cu Ucraina sau în dosarul scutului anti-rachetă. El a dat detalii despre cum crede că va decurge relația cu președintele Traian Băsescu.
UPDATE 15.10 Corneliu Dobrițoiu, ministrul desemnat al Apărării, a declarat că va „adânci” dialogul cu SUA și că se va ocupa de problema avansărilor în grad „cu conotații”.
UPDATE 14.56 Ioan Mang a fost avizat pentru portofoliul de la ministerul Educației.
UPDATE 14.40 Florin Georgescu, desemnat ca ministru al Finanțelor, le-a vorbit parlamentarilor despre majorarea salariilor, cursul leului și banii pentru pensionari, dar și de ce nu și-a trecut în CV că a lucrat în conducerea unei bănci deținute de Sorin Ovidiu Vîntu
UPDATE 14.15 Andrei Marga a fost avizat pentru preluarea Ministerului Afacerilor Externe.
UPDATE 14.10 Vasile Cepoi, desemnat pentru portofoliul Sănătății, a fost avizat de comisia de specialitate din Parlament.
Astăzi, șeful Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duță, și-a dat demisia.
UPDATE 14.05 Dan Nica, desemnat pentru ministerul Comunicațiilor, a anunțat că Poșta Română va fi privatizată până la sfârșitul anului și că funcționarea acestei instituții va fi modificată.
UPDATE 13.45 Andrei Marga, desemnat ca ministru de Externe, nu s-a obișnuit încă cu această postură, el gândindu-se tot la portofoliul Educației. Profesorul s-a încurcat în ministere, în fața parlamentarilor.
UPDATE 13.30 Eduard Hellvig a primit avizul pentru preluarea ministerului Turismului și Dezvoltării, cu 37 de voturi pentru, patru voturi împotrivă și o abținere.
UPDATE 13.28 Andrei Marga, ministru desemnat la Externe, a anunțat deja prima intenție bizară pentru direcția Afacerilor Externe. El a declarat că vrea să treacă deciziile de politică externă prin Parlament „și, de ce nu”, chiar prin sita consensului popular
UPDATE 13.23 Florin Georgescu a primit avizul comisiilor de specialitate pentru portofoliul Finanțelor, după două ore de audieri.
UPDATE 13.10 Corneliu Dobrițoiu a fost avizat pentru Ministerul Apărării.
Liviu Pop a primit avizul pentru funcția de ministru delegat pentru Dialog Social.
UPDATE 12.55 Dan Nica a fost avizat pentru ministerul Comunicațiilor, iar Mircea Dușa ca ministru delegat pentru relația cu Parlamentul.
UPDATE 12.45 Mariana Câmpeanu a primit avizul pentru Ministerul Muncii, după ce în comisiei a izbucnit un scandal între parlamentari.
Lucian Isar a fost și el avizat favorabil ca ministru delegat pentru mediul de afaceri.
UPDATE 12.36 Rovana Plumb a fost avizată în comisia de specialitate pentru portofoliul de la Mediu, cu 40 voturi pentru, opt voturi împotrivă și șase abțineri. Ea a declarat că românii trebuie să știe ce se întâmplă cu aurul de la Roșia Montană și că plajele ar trebui să treacă în subordinea autorităților locale.
UPDATE 12.25 Mircea Diaconu a primit aviz în unanimitate pentru preluarea ministerului Culturii. El le-a spus parlamentarilor din comisia de specialitate că are pregătit „un caiet de treburi” și că în cultură se întâmplă „lucruri urâte, groaznice”.
UPDATE 12.20 Ioan Rus, ministrul desemnat la Interne, spune că Poliția Locală este „agentul electoral al primarilor” și că ordinea și siguranța publică nu sunt la standardele dorite.
UPDATE 12.15 Ovidiu Silaghi a primit aviz favorabil pentru șefia ministerului Transporturilor. El spune că Taromul ar trebui privatizat sută la sută, iar privatizarea CFR Marfă ar trebui să mai aștepte.
Silaghi a anunțat deja ce secretari de stat intenționează să aducă la Ministerul Transporturilor.
UPDATE 12.10 Leonard Orban a fost avizat pentru portofoliul de la Afaceri Europene.
UPDATE 11.53 Daniel Constantin a fost avizat de comisia de specialitate pentru portofoliul Agriculturii, iar Titus Corlățean a primit aviz favorabil pentru Justiție.
Corlățean a recunoscut în fața parlamentarilor că a greșit când a făcut aprecieri la adresa procurorului care a instrumentat dosarul Zambaccian, al lui Adrian Năstase.
UPDATE 11.50 Daniel Chițoiu a anunțat când va avea loc liberalizarea pieței gazelor naturale.
UPDATE 11.35 Daniel Chițoiu, ministrul desemnat al Economiei, a declarat că redevențele pe gaze și petrol sunt mici, dar că o decizie de modificare a lor depinde de OMV Petrom.
UPDATE 11.30 Ioan Rus, ministrul desemnat pentru portofoliul Internelor, a primit avizul comisiei de specialitate, cu 36 de voturi pentru, 8 împotrivă și două abțineri.
UPDATE 11.10 Mircea Diaconu, ministrul desemnat pentru Cultură, a declarat înainte de audierile în Comisie, că nu are emoții în ce privește incompatibilitatea sa, constatată de Agenția Națională de Integritate: „O, Doamne, nu! Aici nu e curtea supremă de justiție. Nu, alea sunt niște lucruri aiuritoare, care se vor rezolva în justiție. Nici nu fac mari eforturi să mă apăr, pentru că mi se pare atât de simplu și de logic„. Diaconu a declarat că nu intenționează să își depună mandatul din această cauză.