Guvernul Ponta pregătește o Ordonanță de Urgență pentru a plăti factura pentru UE – 700 de milioane de euro
Surse guvernamentale au declarat pentru gândul că la Guvern se lucrează la o Ordonanță de Urgență prin care factura către Bruxelles, în valoare de 700 milioane de euro, apărută din cauza corecțiilor financiare aplicate programelor cu fonduri europene, va fi plătită integral de Executiv. Ministrul pentru Fonduri Europene, Eugen Teodorovici, și vicepremierul Liviu Dragnea sunt principalii responsabili pentru cum va arăta forma finală a acestei act normativ. Proiectul OUG urmează să fie discutat și cu FMI, CE și ai Băncii Mondiale la finele acestei luni.
Strategia Guvernului privind plata corecțiilor financiare de la centru are în vedere deblocarea tuturor programelor europene, pe de o parte, dar și închiderea proceselor deschise în instanță de autoritățile locale împotriva Guvernului.
„După ce se vor debloca toate programele europene, banii vor intra în țară, iar noi va trebui să găsim o soluție pentru plata celor 700 de milioane. Fie ne vom împrumuta, fie va fi o eșalonare a acestei sume în următorii doi – trei ani”, au precizat pentru gândul surse guvernamentale.
Guvernul va plăti în locul autorităților locale sumele provenite din corecțiile financiare doar în acele cazuri în care statul, prin instituțiile de management și control, și-a dat toate avizele favorabile pentru proiectul cu fonduri europene, iar ulterior acestuia i s-au aplicat corecții.
În acest moment, mai multe primării și Consilii Județene din țară au dat în judecată Guvernul pentru că au primit corecții la proiectele cu fonduri europene, deși au avut toate avizele favorabile. În mai multe cazuri, autoritățile locale au câștigat la prima instanță procesele deschise împotriva Guvernului.
„Împreună cu ANRMAP și Ministerul Fondurilor Europene lucrăm la un proces de standardizare și simplificare a procedurilor de achiziție, dar și de responsabilizare a instituțiilor care verifică, certifică și aprobă documentațiile de atribuire a unor lucrări, astfel încât autoritățile locale să fie exonerate de orice posibilă vină în cazul unor corecții financiare. Daca responsabilii europeni vor verifica licitațiile și vor constata abateri, corecțiile să fie plătite inclusiv de instituțiile care aprobă și verifică documentațiile”, declara la finele lunii martie, ministrul Dezvoltării Regionale Liviu Dragnea.
De altfel, acesta, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, s-a lovit de problema corecțiilor europene, două proiecte avizate favorabil de instituțiile de control fiind ulterior supuse corecțiilor financiare.
„Dacă acești bani se vor plăti de la centru, de Guvern, se vor închide și procesele cu autoritățile locale pe care oricum le pierdeam”, au declarat surse guvernamentale.
Programele cu fonduri europene pentru care s-au impus corecții financiare sunt: pe transport POS-T, Mediu – Pos Mediu, Programul Operațional Regional – POR, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – POSDRU și POS Creșterea Competitivității Economice. Corecțiile financiare aplicate au variat între 5 și 25%.
Cele mai mari corecții financiare s-au aplicat pe zona transporturi, în aceste zile negociindu-se deblocarea acestui program cu fonduri europene. De altfel, deblocarea POS-T rămâne una din prioritățile ministrului Relu Fenechiu, care a fost avertizat că dacă nu reușește să realizeze acest lucru își poate pierde funcția de ministru.
„Comparativ cu situația cu care ne confruntam cu câteva luni în urmă, am reușit să reducem la jumătate numărul programelor operaționale sectoriale presuspendate. Următorul program care poate fi deblocat este Programul de Transport. Nu pot anunța deblocarea finală astăzi, pentru că trebuie să soluționăm câteva formalități administrative. Sunt foarte încrezător că în cursul săptămânii următoare vom putea face anunțul final”, a declarat comisarul Hahn, după o discuție cu premierul Victor Ponta.
Citește și EXCLUSIV / Lista penalizărilor financiare propuse de ministerul Elenei Udrea. Ce nereguli s-au descoperit în fiecare județ