„Am tras niște concluzii și învățăminte din procesul ultimelor luni în discuțiile pe care le-am avut în interiorul Guvernului și modul de lucru în ceea ce privește Legea salarizării. Am tras niște concluzii și legat de modul în care am organizat și modul în care a funcționat dialogul cu dumneavoastră și pornind de la aceste învățăminte am vrea să resetăm cadrul de lucru și să redemarăm acest proces în așa fel încât în cel mai scurt timp să reușim să venim cu o nouă propunere de ordonanță de urgență care să aibă un obiectiv bine țintit, bine delimitat, și care să vizeze nu atât o schimbare a legii actuale, cât o corectare a ei în limitele bugetului pe care-l putem aloca în cel mai scurt timp, o parte acesta și anul viitor, și pe de altă parte având ca obiectiv să concentrăm aceste resurse acolo unde este cel mai mult nevoie și impactul poate să fie cât mai mare”, a declarat premierul, vineri, la începutul reuniunii Consiliului Național Tripartit (Guvern, sindicate, patronate) care are loc la Palatul Victoria.
Dacian Cioloș și-a exprimat speranța că odată finalizat „cu succes” acest proces, se va trece la a doua fază, respectiv elaborarea unei legi a salarizării care să aibă „o abordare mai largă”.
„Dorim să lucrăm la această ordonanță pornind de la principiul limitării resurselor pe care le mobilizăm. Eu aș vrea să fim realiști și această limitare a resurselor pe care le putem pune pe masă în momentul de față se va face în mod justificat și am cerut Ministerului de Finanțe să vină cu o analiză pe care să fie în măsură să o prezinte și în fața dumneavoastră, legat de calculele bugetare pe care noi le-am făcut și resursele pe care noi le putem degaja, și totodată pentru reușita acestui proces aș vrea să pornim de la principiul neutralității în abordarea familiilor ocupaționale pentru a corecta inechitățile focalizându-ne în primul rând la baza grilei”, a mai spus Cioloș.
Președintele Klaus Iohannis i-a spus noului ministru al Muncii, Dragoș Pîslaru, luni, că situația în privința salarizării bugetarilor e complicată și că îi dorește să găsească o soluție bună și acceptată, care „realmente îmbunătățește situația”.
„Din discuții cu foarte multă lume înțeleg foarte bine că există o mare așteptare, există evident o mare așteptare pentru creșterea salariilor bugetarilor, există evident o mare așteptare pentru eliminarea inchităților din domeniul salarizării bugetarilor”, a afirmat șeful statului.
Dragoș Pîslaru a preluat luni portofoliul Muncii, după ce Ana Costea a demisionat din funcția de ministru al Muncii pe fondul conflictului cu sindicatele, generat de proiectul de ordonanță privind salarizarea bugetarilor.
Pe de altă parte, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că social-democrații iau în calcul să depună un proiect de lege a salarizării bugetarilor, după ce s-a întâlnit cu reprezentanții mai multor sidicate care s-ar fi arătat nemulțumiți de noul ministru al Muncii, Dragoș Pîslaru.