Guvernul României a transmis, vineri, că așteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de Acțiune cu privire la măsurile eficiente de control al exportului pentru prevenirea denaturării pieței cerealelor din țara noastră. Partea ucraineană s-a angajat că va prezenta aceste măsuri până la finalul zilei de luni, 18 septembrie 2023.
Anunțul vine după decizia Comisiei Europene de a ridica, în mod condiționat, restricțiile de export de cereale ale Kievului în Uniunea Europeană.
Executivul de la București și-a exprimat regretul cu privire la faptul că nu a fost identificată o soluție în plan european pentru prelungirea restricțiilor la importul de cereale din Ucraina, măsură solicitată de statele membre afectate de aceasta decizie.
În funcție de Planul de Acțiune prezentat de partea ucraineană, Guvernul României va decide măsurile potrivite pentru protejarea fermierilor români.
Guvernul României a transmis că este în contact permanent atât cu Executivul european, cât și cu partea ucraineană, pentru a se asigura că noul mecanism de limitare a efectelor importurilor produselor ucrainene, propus de CE, va preveni distorsiunile piețelor statelor membre UE care au fost protejate prin măsurile preventive de limitare a importurilor din Ucraina.
Urmează ca partea ucraineană Ucraina, să pună în aplicare, din 16.09.2023, măsuri eficiente de control al exportului a 4 grupe de mărfuri pentru a preveni orice denaturare a pieței în statele membre vecine.
Reamintim că premierul Marcel Ciolacu i-a cerut, joi, ministrului Agriculturii să fie pregătit pentru “orice” decizie va lua Comisia Europeană.
La rândul său, Florin Barbu a declarat că își dorește prelungirea interdicției de importuri a cerealelor ucrainene.
Sunt sigur că vom lua cele mai bune măsuri atât economice şi financiare, cât şi acte normative pentru a sprijini şi proteja fermierii români, a afirmat Florin Barbu, la finalul şedinţei de joi a Guvernului.