Guvernul schimbă regulile pentru numirea managerilor de spitale

Publicat: 16 11. 2016, 19:44
Actualizat: 26 03. 2019, 05:08
Guvernul a adoptat miercuri o ordonanță de urgență prin care schimbă regulile pentru numirea în funcție a managerilor de spitale. Astfel, odată cu aceste modificări, la concursul pentru postul de director al unei unități medicale pot participa și cei care nu au calitatea de cadru universitar sau de medic primar, guvernul arătând că până acum era îngrădit în mod nejustificat accesul la această funcție. 
 
„OUG prevede deschiderea funcțiilor de manageri de spitale pentru toți cei care au competențe. Orice cadru universita va putea participa în continuare la concursuri dar, alături de el, vor putea participa și profesioniști care nu provin din mediul academic. Cazurile în care ești în același timp și un chirurg foarte bun, un profesor foarte bun, un cercetător foarte bun și un manager foarte bun și reușești să le faci pe toate în același timp nu sunt chiar atât de dese cum credeam. (…) Eliminăm condițiile restrictive în spitalele clinice, cele care nu au leg cu abilităție manageriale. În Marea Birtanie 70 % din managerii din spitale nu sunt medici. În România, aceste restricții coroborate cu alte măsuri, nu sunt menite decât să păstreze și să consolideze puterea anumitor grupuri”, a explicat ministrul Sănătății.
 
În plus, conform noilor reguli, cei care doresc să ocupe funcția de manager de spital nu au voie să facă parte din conducerea partidelor politice: „Nu mai vrem politică de partid în spitale. E motivul pentru care managerii de spitale nu mai pot, începând de astăzi, deține funcții de conducere, administrare sau control în cadrul niciunui partid politic. Nu dorim spitale conduse în funcție de interese politice. Am avut asta în destule cazuri în ultimii 25 de ani, în toata tara, și, după cum știm, șefii partidelor politice se tratează în general în străinătate pentru afecțiuni mai puțin complexe”, a declarat Vlad Voiculescu.
 
De asemenea, este extins conflictul de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor, astfel că rudele de până la gradul al IV-lea nu au voie să facă parte din comitetul director sau să fie angajați în alte funcții de conducere în cadrul unității medicale: „În plus, un manager sau membrii comitetului director nu vor avea voie să primească finanțare pentru activitățile didactice sau de cercetare științifică din partea furnizorilor de bunuri și servicii ai spitalului. O eventuală finanțare ar putea afecta exercitarea funcției de manager în condiții de imparțialitate, existând riscul avantajării sub diverse forme a respectivilor furnizori în relația cu spitalul”, a mai stabilit Executivul prin OUG. „Am făcut un pas important spre combaterea nepotismului în spitale”, a completat Voiculescu.
 
În plus, pentru șefii de secții vor fi organizate concursuri, iar condițiile de exercitare a activităților de manager vor fi stabilite prin ordin al ministrului Sănătății și prin contractul de management.
 
„Schimbările prevăzute în ordonanța au venit ca urmare a controalelor efectuate în ultima perioadă, ministrul Sănătății precizând că nu e vorba despre inadvertențe ci de „fenomene precum nepotismul, politizarea, conflictul de interese.”
 
„Astăzi (miercuri – n.r.) avem pe ordinea de zi o ordonanță prin care profesionalizăm managementul în spitale”, a spus Cioloș la începutul ședinței de Guvern.

El i-a cerut ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu să facă și un bilanț al domeniului său, la un an de când actualul Cabinet este în funcție.

„Cred că cu fondurile pe care am decis să le alocăm inclusiv pentru investiții în spitale, în anii următori, e important să avem un management profesionist, care să-și asume o bună gestiune a spitalelor, dar, totodată, cred că e important să subliniați și măsurile care au fost luate, anul acesta, pentru creșterea salariilor în sănătate prin corecții ale inechitățiilor care existau în sistem. Dincolo de faptul că s-a mărit alocația de hrană, în sfârșit după ani de zile, am clarificat plata gărzilor medicilor, care nu doar că aduce venituri consistente pentru medici – meritate de altfel – dar în felul acesta clarifică cred că și situația legată de realizarea gărzilor în spitale”, a comentat premierul Cioloș.

La împlinirea unui an de mandat, premierul le-a cerut miniștrilor să iasă public cu un bilanț, respectiv realizările, ceea ce și-au propus și nu au reușit să facă, dar și cu ceea ce a fost început și nu este încă finalizat.
 
„Cred că e important să ne facem și propria analiză și să facem și public, în așa fel încât cei interesați de realitate și de adevăr, dincolo de populismul probabil inerent unei campanii electorale, să putem discuta și așezat despre ceea ce s-a făcut și despre ceea ce mai rămâne de făcut”, a adăugat Cioloș.