Vila, cu etaj și mansardă, are 8 camere și o suprafață de 271 metri pătrați, dispunând de un teren de 550 metri pătrați.
Imobilul este amplasat în centrul Bucureștiului, pe strada Cucu Starostescu, lângă Bulevardul Aviatorilor și Calea Dorobanților.
Vila este scoasă la vânzare după ce, în urmă cu trei săptămâni, Comitetul Executiv Național al PSD a votat excluderea din partid a lui Mircea Geoană, Marian Vanghelie și Dan Șova, iar Geoană a renunțat la funcția de Înalt reprezentant al prim-ministrului, care îi dădea dreptul la o locuință RA-APPS.
La începutul lunii decembrie, Mircea Geoană a anunțat că va notifica Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) despre faptul că este în curs de mutare și că va renunța la contractul cu regia, el menționând că le transmite celor care au pus presiune, inclusiv prin mijloace mediatice, referitor la tema casei în care stă, că sunt „penibili”.
„RA-APPS are 700 de locuințe pe care le închiriază la prețul pieței. Eu sunt unul din cei 700 de chiriași al RA-APPS care plătesc prețul pieței, un preț foarte mare. Nu există în acest moment un interes al meu pentru a continua să stau aici. Voi notifica în aceste zile RA-APPS cu privire la faptul că sunt în curs de mutare și voi renunța la acest contract”, a spus Geoană.
El a arătat că plătește o chirie lunară de peste 3.000 euro pentru casa de la RA-APPS.
În luna ianuarie a anului trecut, Guvernul a prezentat lista chiriașilor RA-APPS, pe care figura, printre alții, și Mircea Geoană, cu o chirie de 3.195 euro pentru 8 camere de 246 metri pătrați, la acel moment Geoană precizând că singurul motiv pentru care a continuat să locuiască în casa RA-APPS a fost legat de pregătirea unei soluții definitive de achiziționare sau construire a unei locuințe proprietate personală.
Locuința lui Geoană a mai fost inclusă pe o listă a imobilelor RA-APPS pregătite pentru vânzare în noiembrie 2011, în mandatul Guvernului Boc, dar licitația nu a mai fost organizată. Geoană, atunci președinte al Senatului, a declarat la acel moment că așteaptă precizări suplimentare de la regie pentru a decide dacă va cumpăra sau nu imobilul în care locuiește cu chirie în calitate de demnitar.
Geoană declara, în 2008, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că a contractat un credit ipotecar de la o bancă în vederea finanțării unui contract cu o firmă de construcții pentru achiziționarea unui apartament într-un bloc. El mai spunea, în același interviu, că, deși în contractul cu firma constructoare se prevedea ca termen darea în folosință luna august 2008, construcția a fost decalată din motive independente de constructor, legate de obținerea unor avize. Firma cu care Mircea Geoană a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare a unui apartament din Băneasa a intrat în procedură de faliment în 22 ianuarie 2010.