Prima pagină » Știri politice » Guvernul și-a angajat răspunderea pe legea retrocedărilor. Ponta: Dacă am face șase fonduri Proprietatea, am acoperi ce e de retrocedat

Guvernul și-a angajat răspunderea pe legea retrocedărilor. Ponta: Dacă am face șase fonduri Proprietatea, am acoperi ce e de retrocedat

Guvernul și-a angajat răspunderea pe legea retrocedărilor. Ponta: Dacă am face șase fonduri Proprietatea, am acoperi ce e de retrocedat
Guvernul își asumă astăzi răspunderea în fața Parlamentului pentru noua lege a retrocedărilor, act normativ care stabileste un sistem de despăgubire eșalonat pe mai mulți ani și reguli mai stricte îîn cazul cesionarilor de drepturi litigioase.

Guvernul și-a asumat astăzi răspunderea în fața Parlamentului pentru noua lege a retrocedărilor, act normativ care stabilește un sistem de despăgubire eșalonat pe mai mulți ani și reguli mai stricte îîn cazul cesionarilor de drepturi litigioase. De altfel, aceasta din urmă este o problemă pe care guvernul a vrut să o rezolve, potrivit unei analize a executivului samsarii imobiliari fiind în ultimii ani beneficiari ai unor despăgubiri chiar de sute de milioane de euro de la stat.

„Acest act își propune să aducă o reparație istorică pentru cei care au avut de suferit acum 70 de ani. Vreau să cer scuze în primul rând cultelor religioase, în primul rând Bisericii Greco-Catolice”, a spus premierul Ponta de la tribuna Parlamentului.

Legea va fi adoptată dacă în termen de trei zile de la angajarea răspunderii guvernului nu este depusă o moțiune de cenzură. În afara PDL care a invocat această posibilitate, însă nu are semnăturile necesare, celelate grupuri parlamentare au anunțat că nu vor depune moțiune de cenzură. Legea poate fi atacată la Curtea Constituțională. 

12.00 Primul-ministru își încheie discursul. Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, anunță că Opoziția poate depune o moțiune de cenzură în trei zile.

11.35 Premierul Ponta prezintă proiectul de lege pentru care Guvernul își angajează răspunderea

♦ „Este pentru prima dată când folosesc acest instrument constituțional, al asumării răspunderii. Sarcina de a elabora legi aparține Parlamentului și numai într-o situație excepțională Guvernul vine cu o astfel de procedură”, spune Pona la începutul discursului de la tribuna Parlamentului.

♦ „Acest act își propune să aducă o reparație istorică pentru cei care au avut de suferit acum 70 de ani. Vreau să cer scuze în primul rând cultelor religioase, în primul rând Bisericii Greco-Catolice”

♦ Propunerea de lege pe care o prezint vine cu o soluție juridică, realistă, pragmatică, care a fost construită în mai multe luni de zile.

♦ În baza legii 247 se anticipa că toate despăgubirile să fie acordate în baza acțiunilor la Fondul Proprietatea. În opt ani s-au soluționat doar 13.000 de cazuri, din 200.000. Șase fonduri Proprietatea dacă am face, am acoperi ce este de retrocedat

♦ Vă cer ajutorul ca prin această lege să combatem un fenomen infracțional care a apărut în România, a samsarilor imobiliari, a celor care au adus cel mai mare prejudiciu de după 1989. Punem stavilă acestui fenomen prin această lege.

♦ Vreau să soluționăm un litigiu extrem de grav pe care statul român îl are pe rolul CEDO, unde sunt peste 3.500 de cauze, în 2010 CEDO a soluționat un caz pilot și după aceea pierdeam toate procesele.

♦ Ori suntem cu toții responsabili și încercăm să rezolvăm o problemă, ori jucăm cartea demogagiei și neseriozității

♦ Vreau să mulțumesc parlamentarilor USL ai grupului minorităților naționale, și de la PPDD care au depus amendamente serioase la lege

♦ Principiul de bază al legii este retrocedarea în natură către proprietari, nu către samsari.

♦ Parcurile nu se retrocedează, islazurile nu mai pot fi retrocedate

♦ Dacă sunt soluții mai bune, cred că erau aplicate până acum.
 

11.20 Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, își cheamă colegii în sală pentru a începe ședința.

„A venit domnul Hașotti, a venit domnul Hașotti de la Constanța, luați loc în bănci, este o zi mare pentru noi. Domnul Mocioalcă vă rog să vă căutați locul în bancă. Domnul Mocioalcă, domnul Harbuz și doamna ministru fiecare la locurile dumneavoastră”, le spune Valeriu Zgonea colegilor parlamentari.

La 11.30 în sala de plen a venit și premierul Ponta.

Domnule prim-ministru putem începe? Domnule Rușanu putem începe, avem acordul dumneavoastră?

„Domnule prim-ministru putem începe? Domnule Rușanu putem începe, avem acordul dumneavoastră?”, a întrebat președintele Camerei Deputaților.

 

 

Citește și