Prima pagină » Știri politice » Guvernul suprataxează și salariile compensatorii de la privat. Consilierul onorific al lui Ponta: „E un obraz gros și la stat, și la privat”

Guvernul suprataxează și salariile compensatorii de la privat. Consilierul onorific al lui Ponta: „E un obraz gros și la stat, și la privat”

Impozitarea cu 85% a salariilor compensatorii pentru managerii și membrii consiliilor de administrație, la plecarea din funcții, se va aplica atât în la stat cât și în mediul privat.

Impozitarea cu 85% a salariilor compensatorii pentru managerii și membrii consiliilor de administrație, la plecarea din funcții, se va aplica atât în la stat cât și în mediul privat.

Dacă marți, după adoptarea  așa-numitei „taxe pe obrazul gros”, Guvernul a comunicat oficial că aceasta s-ar aplica doar conducerii instituțiilor care au fuzionat în Autoritatea de Supraveghere Financiară, textul ordonanței publicat joi în Monitorul Oficial arată că taxa de 85% va fi aplicată fără deosebire, la stat și în privat.

Explicația oferită de Ionel Blănculescu, consilierul onorific al prim-ministrului, este aceea că „e un obraz gros la stat și unul la privat”, acesta dându-i ca exemplu pe foștii membri ai consiliilor de administrație din sistemul bancar. „Astfel de personaje au încasat milioane de eurocare au venit tot de la noi, de la consumator, prin dobânzi mai mari”, susține Blănculescu în apărarea taxei.

Artificiile de comunicare ale Guvernului Ponta

Taxa de 85% a apărut după ce foștii membri ai instituțiilor care formează în prezent ASF au decis să își acorde salarii compensatorii de peste 230.000 de euro, primii beneficiari fiind Dan Constantinescu, Biro Albin și fostul președinte al PC, Daniela Popa.

Promovată public de premierul Victor Ponta la începutul ședinței de Guvern, măsura a fost comunicată ca și cum s-ar aplica doar în companiile și autoritățile de stat.

„O să impozităm cu 85% salariile compensatorii pe care ei și le-au dat tot lor. Cred că 15% din aceste sume deja reprezintă prea mult, dacă mă întrebați. Ideea că pui monopol de stat pe un domeniu, după care te îmbogățești cu obrazul cât mai gros e un lucru care s-a întâmplat de multe ori în România și aș vrea să punem capăt la aceste practici. Această impozitare încearcă să limiteze, repet, lipsa de bun simț atunci când lucrezi, totuși, într-o instituție publică și când te gândești că zeci de mii de euro. Ideea că pui un monopol de stat și de acolo începi să nu mai ai limite în venituri, trebuie să înceteze”, spunea prim-ministrul în ziua luării deciziei.

De altfel, după adoptarea ordonanței, Guvernul a explicat-o în aceiași termeni în care s-ar referi strict la companii de stat. O arată informațiile publicate pe site-ul Guvernului:

Sursa foto: www.gov.ro

Surse guvernamentale au explicat pentru gândul că situația a fost de la început clară în interiorul Executivului, știindu-se că se va aplica deopotrivă la stat și în privat.

Textul publicat în Monitorul Oficial și intrat deja în vigoare nu limitează însă taxa de 85% doar pentru sistemul de stat. Mai exact, prin derogare de la Codul Fiscal care prevede taxare unică de 16%, noua cotă de impozitare de 85% se aplică „pentru veniturile reprezentând salarii/ indemnizații/ sume compensatorii acordate în condițiile legii, cu ocazia încetării contractului de muncă, a raportului de serviciu sau mandatului angajaților cu funcții de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de de membru în consiliul de administrație și consilii de conducere”.

Ordonanța 55/2013. Sursa foto: Mopnitorul Oficial

„E un obraz gros la stat și unul la privat. Nu ne referim la salariul lunar, ci la salariile compensatorii, la ieșirea din sistem. Obrazul gros s-a regăsit și la stat și la privat. Astfel de personaje au încasar milioane de eurocare au venit tot de la noi, de la contribuabil, prin dobânzi sau alte costuri”, a susținut Ionel Blănculescu într-o intervenție tv.

 

 

 

Autor