Miniștrii, secretarii de stat și asimilații lor – de la consilieri prezidențiali la șefi de instituții centrale sau magistrați – vor putea deconta de la bugetul de stat, din luna mai, o sumă de până la 4.000 de lei. Decizia luată miercuri în ședința de Guvern dublează sau triplează chiar, în unele cazuri, limita maximă de 1.550 de lei lunar de până acum. Pentru a intra în vigoare chiar de azi, Hotărârea de Guvern 338/2014 a fost publicată în Monitorul Oficial imediat după ședință.
Justificarea oficială este egalizarea beneficiilor între miniștri și parlamentari, care se poată deconta lunar aceeași sumă: 4.000 de lei. În același timp, pentru secretraii de stat, limita a fost stabilită la 2500 de lei lunar.
De modificarea făcută cu o zi înainte ca Guvernul să intre în mini-vacanța de 1 mai, vor beneficia, între alții, miniștrii Doina Pană (Ape) și Remus Pricopie (Educație), mai mare fiind numărul secretarilor de stat.
Cine se află pe lista chiriașilor care vor deconta mai mult
Oficial, din martie anul trecut, în apartamentele de serviciu cu chirii net inferioare ale RA-APPS nu se mai pot instala decât miniștrii și, pentru maximum 3 luni, secretarii de stat. Înainte de intrarea în vigoare a ordonanței, demnitarii și consilierii Guvernului Ponta 2 interesați de o astfel de locuință și-au asigurat-o, prin contracte semnate în baza vechii legi, până la finalul mandatului. O listă completă a acestora nu a mai fost făcută publică de RA-APPS, în ciuda solicitărilor în acest sens.
ULTIMA LISTĂ OFICIALĂ A CHIRIAȘILOR PUBLICATĂ DE GUVERN ÎN 2013
Din datele oficiale obținute de gândul de la ministere, pe lista miniștrilor care au cerut locuințe de serviciu de la RA-APPS se află în acest moment Remus Pricopie (PSD), ministrul Educației care a închiriat o locuință din timpul guvernării Tăriceanu, când era secretar de stat și a păstrat-o chiar dacă timp de 4 ani nu a mai avut dreptul la un apartament de serviciu, și Doina Pană (PSD), cazată la RA-APPS anul trecut.
Între beneficiarii noii decizii guvernamentale, mai mare este numărul secretarilor de stat și al celor asimilați acestui rang, ca șefi de agenții guvernamentale.Astfel, printre primii instalați în locul celor puși pe fugă prin publicarea listei RA-APPS au fost secretarii de stat de la Dezvoltare: Sevil Shhaideh și Iulian Matache.
Sevil Shhaideh a intrat în decembrie în Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice, condus de Liviu Dragnea, cu susținerea liderului PSD Nicușor Constantinescu. Actualul secretar de stat vine de altfel de la Consiliul Județean Constanța, unde a fost director al Direcției Generale de Proiecte. Sevil Shhaideh a absolvit ASE și are acțiuni în compania ROSYR International SRL.
Sevil Shhaideh. Sursa foto: Ministerul Dezvoltării
Un altul este Iulian Matache, susținut de Marian Oprișan, dar mutat recent, după oficializarea Cabinetului Ponta 3, de la Dezvoltare la Transporturi. Casa de serviciu a fost un beneficiu pe care și l-a cerut și în 2009, când a fost prima dată secretar de stat, în ministerul lui Vasile Blaga.
Secretarul de stat vine de la Consiliul Județean Vrancea, condus de liderul PSD, a fost membru CA al SC CUP SA Focșani, compania de utilități publice, iar în 2010 a luat bani de la Fondul de Mediu pentru cofinanțarea unor panouri solare: 6000 de lei, prin programul Casa Verde. Soția sa este președintele secției penale a Tribunalului Vrancea.
Iulian Matache. Foto: Silviu Matei // Mediafax
În topul celor mai înstăriți demnitari care au primit casă de la stat se află și Maricel Popa, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Iași, numit în februarie 2013 secretar de stat la Ministerul Economiei pentru domeniul Energiei. Maricel Popa, care conduce grupul de firme Omega Tehnoton, s-a remarcat, în timp, prin mai multe contracte cu statul. Potrivit propriilor declarații de interese, contractele semnate din 2003 până în 2010 cu CNADNR și primării din județul Iași au însumat peste 15 milioane de lei.
Maricel Popa. Foto: Liviu Chirică // Mediafax
Mihai Adrian Albulescu (PSD) a fost primul desemnat în 2013 numărul doi în Ministerul Economiei la nivelul deciziilor legate de energie. Secretarul de stat PSD a fost numit de Victor Ponta la propunerea lui Mircea Cosma, președintele CJ Prahova și al filialei județene a PSD. Albulescu vine de la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, a fost consilier județean la Prahova, membru în Consiliul de Administrație al Transgaz, în AGA de la Transelectrica și în Consiliul Consultativ al ANRE.
Un alt lider local al PSD ajuns secretar de stat care a cerut casă de serviciu înainte ca restricțiile să intre în vigoare este Alin Sorin Mitrică. Vicepreședinte al PSD Dolj și secretar executiv al PSD Craiova, Mitrică a fsot numit pe 1 februarie 2013 secretar de stat la Ministerul Fondurolor Europene. A ajuns în Guvern de la Consiliul Județean Dolj unde a fost patru ani administrator public.
În valul chiriașilor încă din 2013 a intrat și o UDMR-istă. Lacziko (fostă Biro) EnikÅ‘ Katalin a fost promovată în Guvern, secretar de stat la Departamentul pentru Relații Interetnice, după o lungă relație profesională cu liderul UDMR Kelemen Hunor, căruia i-a fost consilieră din 2005, mai întâi la cabinetul de chestor de la Camera Deputaților, apoi la Ministerul Culturii. În toată această perioadă, Lacziko EnikÅ‘ Katalin a fost omul de încredere al UDMR în Birourile Electorale Centrale, atât la alegerile prezidențiale din 2009, cât și în 2007, la referendumul pentru uninominal și la cel pentru demiterea președintelui României.
Lacziko EnikÅ‘ Katalin. Sursa foto: Departamentul pentru Realații Interetnice
Pe lista noilor beneficiari, nu doar pentru trei luni, așa cum a impus ulterior legea, ci până la finalul mandatului, a intrat și Patricia Braica, numită secretar de stat pentru dialog social, în ministerul Muncii. Membru PDSR din 2001, actualul secretar de stat este liderul organizației de femei a PSD Arad. Anterior, a fost lider la Tineret când Ponta era șeful organizației naționale.
Patricia Braica. Sursa foto: Facebook
Aleasă consilier local în 2004,de numele său s-a legat un adevărat conflict intern în toamna aceluiași an când a vrut să candideze, din partea PSD, la parlamentare. La alegerile preliminare în PSD a ajuns pe primul loc pe lista internă. Adrian Năstase și Octav Cozmâncă au rearanjat lista, în final Braica ratând Parlamentul.
Șefii de agenții și magistrații, beneficiari discreți
Cu același tip de rang, au devenit chirași ai RA-APPS și demnitari din afara ministerelor. Este cazul lui Victor Socaciu (fost secretar de Stat la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor, desemnat recent consul la Montreal), al lui George Gherghișan (președinte al Agenției Naționale pentru Pescuit), al Mirelei Matichescu, (vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Turism), al lui Viorel Buda (membru al Consiliului Național al Audiovizualului) și al lui Marius Linul (subsecretar de stat la Departamentul de Informații și Protecție Internă din Ministerul de Interne).
Potrivit deciziei Guvernului, de același plafon de decontare a cheltuielilor vor beneficia, pe durata mandatului, și consilierii de conturi, subsecretarii de stat, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție, membrii Curții Constituționale, președinții și vicepreședinții Curților de Apel, tribunalelor, judecătoriilor, precum și președinții secțiilor din cadrul acestor instanțe, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și asimilații acestora, procurorii-șefi ai direcțiilor și secțiilor din cadrul Ministerului Public și adjuncții acestora, procurorii generali ai parchetelor de pe lângă curțile de apel și adjuncții acestora, prim-procurorii parchetelor de pe lângă tribunale și judecătorii și adjuncții acestora, ca și conducători ai instituțiilor publice și înalții funcționari publici.
Cei mai mulți dintre chiriașii apartamentelor de serviciu sunt însă în continuare tot consilieri, secretare sau directori de cabinet ai demnitarilor, întărind rândurile celor care și-au păstrat funcțiile – deci și locuințele – la schimbarea Guvernului. Unul dintre exemple este Mihaela Ciuciureanu, consilier la Ministerul Agriculturii și unul dintre cei mai înstăriți angajați în Guvern, cu venituri anuale de peste 50.000 de euro din chirii.