Guvernul va aloca 1% din PIB pentru CERCETARE. Premierul Ciucă: „Este un obiectiv. Semnăm contracte în valoare de 117 milioane de euro”

Publicat: 23/05/2023, 10:49
Actualizat: 23/05/2023, 14:18

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul are ca obiectiv alocarea a 1% din PIB pentru cercetare în anul viitor. El a făcut apel la specialiști să dezvolte proiecte care să valorifice potențialul și oportunitățile în domeniul cercetării din România.

Nicolae Ciucă a participat la ceremonia de semnare a contractelor de finanțare destinate sprijinirii sistemului național de cercetare-dezvoltare prin atragerea de resursă umană înalt specializată din străinătate, inclusiv din diaspora științifică.

Valoarea acestor contracte semnate este de 117 milioane de euro și acești bani sunt destinați cercetătorilor români din diaspora care vor colabora strâns cu universități și institute din țară, în proiecte specifice. Aceste contracte reprezintă aproximativ 70% din suma totală prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență pentru a sprijini cercetătorii români din diaspora.

„Semnăm contracte în valoare de 117 milioane de euro, bani care sunt destinaţi cercetătorilor români din diaspora, care vor lucra foarte îndeaproape sau în anumite proiecte, nemijlocit, cu universităţile, cu institutele din ţara noastră.

Faptul că reuşim astăzi să semnăm aceste contracte, care reprezintă aproximativ 70% din suma totală pe care noi am prevăzut-o în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru a sprijini cercetătorii români din diaspora, reprezintă dovada faptului că la nivelul Guvernului, dincolo de angajamentele asumate, dincolo de mesaje, dincolo de vorbe, iată că reuşim să concretizăm ceea ce ne-am propus pentru a pune cu adevărat în valoare cercetarea românească.

Dorim ca prin aceste măsuri pe care le luăm să facem în aşa fel încât să dăm speranţa celor care lucrează în acest domeniu că avem posibilitatea să ne aliniem la tot ceea ce a însemnat progresul şi dinamica în cercetare, în evoluţia tehnologică şi nu am pierdut orice şansă şi orice speranţă”, a afirmat Ciucă.

Buget de 1% din PIB pentru Cercetare

Nicolae Ciucă a confirmat că alocările pentru cercetare vor continua să crească, menționând că în acest an bugetul pentru cercetare și inovare a fost majorat cu 70%. Cu toate acestea, el a explicat că nu au fost alocate mai multe fonduri, deoarece discuțiile la minister au indicat că o alocare excesivă nu ar putea fi eficient gestionată. Mai mult, șeful Executivului a anunțat că obiectivul stabilit pentru anul viitor este de 1% din PIB pentru cercetare în România.

„Am mers pe acest 70% şi ne-am propus şi este un obiectiv ca anul viitor cercetarea din România să beneficieze de un procent de 1% din PIB. Dar, asta înseamnă că, alături de structurile Ministerului Cercetării, să avem şi angajamentul şi participarea dumneavoastră a tuturor celor care vă desfăşuraţi activitatea în acest domeniu, astfel încât banii să fie direcţionaţi către scopuri şi obiective care să pună în valoare, aşa cum spuneam, potenţialul şi oportunităţile pe care ţara noastră le are”, a explicat Nicolae Ciucă.

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, au fost alocate 117 milioane de euro pentru susținerea cercetării românești din diaspora. Acești bani vor fi distribuiți prin 83 de contracte de finanțare către universități, institute naționale de cercetare-dezvoltare, institute ale Academiei Române și alte organizații din sistemul național de cercetare-dezvoltare, potrivit Agerpres.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows