Guvernul vrea să crească salariul minim de la 700 la 800 de lei. Decizia finală, după misiunea FMI din 15 ianuarie

Publicat: 04 01. 2013, 12:03
Actualizat: 04 01. 2013, 12:03

Pentru a colecta contribuții sociale mai mari din zona privată la bugetul pentru 2013, guvernul intenționează să majoreze salariul minim de la 700 la 800 de lei. Decizia politică este luată, însă un cuvânt hotărâtor îl vor avea experții Fondului Monetar Internațional care revin la București pe 15 ianuarie să vadă dacă România poate încheia un nou acord de siguranță cu FMI.

Intenția guvernului a fost confirmată de premierul Victor Ponta. „E corect, da. E voba de un pachet de măsuri pe care le discutăm și cu cei de la FMI”, a spus primul ministru într-o intervenție la RTV, preciyând că „ideea cu FMI-ul este că ei nu ne impun nimic. E relația pe care o are o bancă cu debitorului lui”.

 

Tot Ponta a explicat însă că pentru bugetari, impactul nu va exista practic, întrucât aceștia depășesc deja pragul de 800 de lei ca salariu minim. Măsura ara fi de natură să aducă mai mulți bani din contribuțiile privaților la asigurările sovciale, zonă în care, susține premierul, angajații ar fi trecuți pe hârtie doar cu salariul minim pentru a evita plata CAS. „Salariul minim în zona bugetară e deja 815 de lei, impact la această categorie nu există, dar e un impact în zona plății de asigurări pentru că în privat salariul pe hârtie e de 700 de lei, pentru restul nu se plătesc contribuții”, a explicat Ponta.

Subiectul bugetului pe 2013 și a acoperirii deficitului a fost discutat astăzi de Victor Ponta cu Traian Băsescu, în prima întâlnire la Palatul Cotroceni după învestirea noului guvern.