Prima pagină » Știri politice » Guvernul vrea să modifice prin ordonanță legea privind votul în diaspora: Are câteva „deficiențe”

Guvernul vrea să modifice prin ordonanță legea privind votul în diaspora: Are câteva „deficiențe”

Guvernul vrea să modifice prin ordonanță legea privind votul în diaspora: Are câteva „deficiențe
Guvernul își propune ca ordonanța de urgență privind votul în diaspora să fie pusă în consultare publică până la sfârșitul lunii august.

El a precizat la începutul ședinței de Guvern că „zilele trecute” a informat liderii partidelor parlamentare despre intenția Executivului de a modifica legea electorală în ceea ce privește votul românilor din diaspora. Cioloș a subliniat că legea are cîteva „deficiențe” și că numărul mic al celor înscriși în Registrul Electoral nu ține doar de lipsa de informare.

„Așa cum sunt formulate lucrurile în momentul de față, cu acest număr foarte mic înscris în Registrul Electoral riscăm să avem restricții mai mari decât în anii trecuți pentru votul din străinătate. De aceea am cerut doamnei ministru Maria Ligor, în coordonare cu Ministerul Afacerilor Externe, cu Cancelaria primului-ministru, cu Autoritatea Electorală Permanentă, să ne gândim la un proiect de OUG prin care să clarificăm acest lucruri și să precizăm mai bine condițiile în care se poate vota în străinătate, păstrând spiritul legii așa cum a fost decis de Parlament”, a spus Cioloș, explicând că legea actuală nu prevede ce se întâmplă în cazul în care foarte puțin români se înscriu în Registrul Electoral.

El i-a cerut ministrului Maria Ligor să se întâlnească cu liderii partidelor politice pentru a discuta despre intențiile Guvernului astfel încât „în perioada următoare, până la mijlocul lunii august cel târziu, să putem pune în dezbatere publică acest proiect de ordonanță pe care să-l adoptăm imediat ce Parlamnetul vine din vacanță, să ne putem pregăti în condiții bune pentru alegeri”.

Un număr de 3.613 de români s-au înscris în Registrul Electoral, din care 2.913 au menționat opțiunea pentru votul prin corespondență, iar 700 au optat pentru votul în secțiile de votare, a anunțat marți Autoritatea Electorală Permanentă.

Fostul președintele Traian Băsescu a declarat că legea votului prin corespondență va fi, cel mai probabil, un eșec și a cerut Guvernului să recurgă la înființarea unui număr mai mare de secții de votare pentru diaspora – 1.500-2.000.

Ideea a fost susținută și de liberali. Luni, PNL a adoptat o rezoluție în care solicită Guvernului să emită o ordonanță prin care să crescă numărul secțiilor de votare din diaspora și prin care să fie introdusă posibilitatea ca solicitarea de înregistrare pentru a vota prin corespondență să fie transmisă și online.

Legea care permite votul prin corespondență a fost adoptată în toamna anului trecut, formula de compromis la care au ajuns PNL și PSD vizând introducerea acestui tip de vot doar pentru alegerile parlamentare, nu și pentru cele prezidențiale și doar cu condiția ca românii cu domiciliul sau reședința în afara țării să se înscrie într-un Registru Electoral, în perioada de pre-campanie.

În noiembrie 2015, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea, Administrația Prezidențială precizând că acest „act normativ este unul așteptat de întreaga societate și asigură premisele respectării dreptului fundamental la vot pentru toți românii”.

Legea prevede obligația cetățeanului cu domiciliul sau reședința în străinătate de a se înscrie în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență printr-o cerere depusă în acest sens începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegerile parlamentare și până la data expirării a 48 de ore de la data începerii perioadei electorale.