Potrivit proiectului de OUG, publicat de Ministerul Culturii, măsura este necesară „pentru a nu pierde posibilitatea unică de a achiziționa acest bun de valoare culturală extraordinară”, având în vedere că, până la 30 septembrie 2016, sumele donate nu ating echivalentul în lei a 6 milioane euro.
„Diferența între sumele donate și virate în conturile prevăzute la art.3 alin (1) și suma echivalentă în lei a 6 milioane euro va fi asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, iar campania de strângere a donațiilor va fi reluată și se va derula până la data de 31 octombrie 2019, în scopul asigurării reîntregirii fondurilor alocate de la buget. Facilitățile fiscale, condițiile și procedurile prevăzute la art. 2, art. 3 și art. 3¹ se aplică în mod corespunzător și pentru noua campanie până la 31 octombrie 2019”, se arată în proiectul de OUG.
În document se mai arată că în situația în care, din orice motiv, până la data de 30 noiembrie 2016, statul român nu dobândește dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra bunului cultural mobil prevăzut la art. 1, se dispune închiderea campaniei iar sumele colectate în condițiile prezentei ordonanțe de urgență se restituie donatorilor.
Premierul Dacian Cioloș declara vineri, în ultima zi a campaniei, că peste 100.000 de români au donat peste 1 milion de euro și că, în aceste condiții, guvernul ar putea prelungi campania de subscripție publică pentru achiziționarea operei lui Brâncuși.