H.D. Hartmann, despre consultările lui Ciolacu: Strategie DEȘTEAPTĂ / „Unde scrie că negocierile cu partidele sunt doar atributul președintelui?”

Publicat: 05 07. 2024, 13:35
Actualizat: 05 07. 2024, 13:35

H.D. Hartmann, analist și profiler, afirmă că invitarea partidelor politice la Palatul Victoria de către Marcel Ciolacu, pe tema calendarului alegerilor, a fost o mișcare bună din punct de vedere politic.

Premierul Marcel Ciolacu a avut două zile de consultări la Palatul Victoria, luni și marți, cu toate partidele politice, inclusiv Grupul Minorităților Naționale, după ce liberalii au refuzat să pună în aplicare decizia inițială privind calendarul alegerilor, luată în coaliție în luna martie.

Strategie politică și în special electorală foarte deșteaptă. Eu să spun cinstit, nu credeam. Se pare că nu-și ascultă consilierii, că are niște consilier puși pe acolo, de vin de pe la păduri care vor să-l îngroape, afirmă Hartmann, în emisiunea Gândul Exclusiv.

Hartmann afirmă că după ce liberalii au demonstrat că nu-și țin cuvântul, Ciolacu a luat decizia de a merge la consultări.

Marcel Ciolacu a zis: bine, liberalii nu-și țin cuvântul, că doar așa s-a decis, că ei au decis-o, n-a decis-o tata ( …) că semnătura este a tovarășului general patru stele, cinci stele, șapte stele, nici nu mai știi câte stele are pe umăr. El (n.r. Marcel Ciolacu) a zis bine, mă, intrăm în negocieri cu partidele politice.

Analistul comentează și afirmațiile doamnelor ministru liberale, Alina Gorghiu și Raluca Turcan, care au transmis că este atributul președintelui să organizeze consultări și că Marcel Ciolacu a legitimat partidele extremiste, prin dialogul cu reprezentanții SOS.

Hartmann întărește faptul că organizarea alegerilor este o prerogativă a Executivului, prin urmare, și stabilirea calendarului stă tot în atributul Guvernului.

Cum e doar atributul președintelui? Dar, unde scrie că negocierile cu partidele politice sunt doar atributul președintelui? Doamna Turcan să se uite bine în legi și să se uite bine în cutumele politice. Politica nu înseamnă numai o civilizație legilor, pe care preferatul ei Iohannis, le-a încălcat cu voioșie de pionier comunist sau berlinez, timp de 10 ani.

Dar politica înseamnă și o civilizație a cutumelor și prim-ministrul, oriunde în lume, că e Franța, că-i Germania (…) trebuie să înțeleagă că prim-ministrul are voie să țină consultări politice, că de-aia e prim-ministru. Deci, organizarea, după câte țin eu minte, a alegerilor este atributul  guvernului.

Cât despre Nicolae Ciucă, liderul liberalilor, Hartmann spune că acesta se înșală amarnic dacă va crede că americanii îl vor face președinte.

Dacă băiatul ăla merge pe mâna lui Sighiartău și merge pe mâna luptătorilor împotriva corupției, o să piardă alegerile prezidențiale cu brio. Dacă el crede că forțele speciale americane, între două asasinate în lume, o să-l facă președintele României se înșală amarnic.

Urmărește emisiunea Gândul Exclusiv aici.


 CITEȘTE ȘI: