H.D. Hartmann explică problemele cu sistemele PATRIOT / „Avem o problemă de menținere a stabilității CULOARELOR de ținte”
This browser does not support the video element.
H.D. Hartmann, analist și profiler, explică ce probleme are România în ceea ce privește sistemele de rachete Patriot. Problema fundamentală ține de menținerea stabilității culoarelor de ținte, spune Hartmann, la emisiunea Gândul Exclusiv.
Noi avem o problemă Dobrogea și este o problemă fundamentală nu numai de alimentare a curentului electric, de menținere a puterii de voltaj, dar și de menținere a stabilității culoarelor de ținte.
Dificultatea în ceea ce privește culoarele de țintă este că „rachetele iau la țintă stolurile de păsări”, din regiunea Dobrogea.
De fapt, domnule, acolo-s multe stoluri, că asta e în Dobrogea și patriotele naționale le ia ca ținte. Și tu îi dai coordonatele pe calculator în sud și el vede un stol de gâște.
Hartmann face referire la prima tragere cu rachete Patriot, care a avut loc pe 15 noiembrie 2023. Primul exercițiu cu rachete Patriot al Armatei Române, de atunci, s-a soldat cu un mic scurtcircuit. Citește mai mult aici.
Analistul amintește că același lucru s-a întâmplat și în Polonia și statul american Georgia.
S-au întâmplat în Polonia, de exemplu, aceste lucruri s-au întâmplat în Georgia, SUA, s-au întâmplat în foarte multe lucruri. Deci, zonele astea sunt foarte complicate și calculatorul nu recunoaște. Și el ce face? Blochează unul din lansatoare și mută pe celălalt lansator, invariabil, cel liber. Și bineînțeles că asta s-a întâmplat aici, a căzut curentul electric.
Trei ani au fost nevoie pentru a stabiliza curentul electric în zonă, explică Hartmann. În ceea ce privește celelalte sisteme aflate pe teritoriul României, Hartmann spune că sunt încă în vaselină, iar amplasarea acestora este „secret de stat”.
Sunt secrete de stat unde le punem. Le vede satelitul, dar nu le vedem noi din tren, cam așa e cu secretele astea militare. Orice dronă mai deșteaptă vede orice secret militar, orice amplasare de unități militare prin teritoriul acestei binecuvântate țări. Dar nu satelitul. Dronă vede, deci, dar din tren n-ai voie să o vezi, n-ai voie să faci poze.
Urmărește emisiunea Gândul Exclusiv aici.
CITEȘTE ȘI: