Coaliția a decis marți, printre altele, devansarea alegerilor prezidențiale, care ar urma să fie organizate în luna septembrie. Discuțiile despre candidați încep după alegerile europarlamentare și locale, care au loc pe 9 iunie.
Însă, până atunci, atât social-democrații, cât și liberalii se uită către propriii lideri de partid, în perspectiva unui anunț de candidatură.
Tot la cei doi președinți de partide se uită și H.D. Hartmann, analist și profiler, care le-a făcut portretul, în emisiunea Gândul Exclusiv.
În viziunea sa, Marcel Ciolacu este un pozitiv, iar Nicolae Ciucă este un fixist.
Marcel Ciolacu este un pozitiv, din punctul meu de vedere. Ciucă este un fixist. Ciucă este militar, el are idei puține și fixe. Nu înseamnă că n-are idee, atenție! Nu că l-am făcut, cumva, că n-are idei, dar are idei puține și fixe, ca orice militar. Marcel Ciolacu vine din dintr-o zonă de tranziție da deluroasă, câmpie, păduri etc., spre munte. Da, e Buzău. El a învățat că totul este într-o într-o fluiditate. E foarte bine. În politică, așa trebuie să fie.
H.D. Hartmann introduce în discuție misiunea lui Marcel Ciolacu de a salva PNL-ul, alături de care poate asigura guvernarea.
Analistul H.D.Hartmann consideră că președintele PSD preferă o alianță stabilă cu Nicolae Ciucă, decât „să ajungă dependent” de un partid-balama, care s-ar putea naște în perioada electorală.
Ciolacu mai are o chestiune. El trebuie să salveze PNL-ul, pentru că altfel n-are cu cine guverna. Altfel, o să fie la mâna unui partid-balama. Sunt două posibilități aici. Unu, să se creeze un partid balama, ieșit din vâltoarea naturală electorală, care împreună cu UDMR ar salva ceva, ar salva alianța, dar l-ar face pe Marcel Ciolacu dependent. Și Marcel Ciolacu este un om politic care se diferențiază de Iohannis. Lui nu îi place dependența, lui îi place independența, deci, îl preferă partener pe slabul Nicolae Ciucă.
Analizând discursul lui Nicolae Ciucă de marți seara, când cei doi lideri au anunțat deciziile coaliției, H.D Hartmann se oprește asupra „sacrificiului de orgolii”, enunțat de președintele liberal în susținerea comasării.
Hartmann îi aduce aminte lui Nicolae Ciucă o afirmație mai veche a sa, că nu va intra în politică. Și îi transmite că primul orgoliu care ar trebui sacrificat „orgoliul lui Ciucă”.
Domnul Ciucă, eu te atenționez că erai șef de Stat Major când ai spus că nu vei intra în politică. După aceea, te-ai zis la comisia de apărare și nu erai general în rezervă și n-aveai voie să fii ministru al Apărării, ca general activ. Și au stat ăia de la Cotroceni o zi întreagă să-ți facă decretul de ieșire în rezervă. Deci, eu îl atenționez că primul sacrificiu de orgoliu este al orgoliului lui Ciucă.
Urmărește interviul integral aici.
CITEȘTE ȘI: