Prima pagină » Știri politice » Harta salariilor parlamentarilor în UE. Cât muncesc și cât sunt platiți aleșii români

Harta salariilor parlamentarilor în UE. Cât muncesc și cât sunt platiți aleșii români

Un român ar trebui să muncească două zile non-stop ca să câștige cât un parlamentar într-o oră. Asta luând în calcul doar indemnizația și suma forfetară pe care o primesc aleșii, fără a pune la socoteală banii de cazare, transport sau deconturile la telefon, care variază de la o lună la alta. Pe lângă acestea, parlamentarii și-au mai asigurat un beneficiu la bătrânețe. De la 1 august, sute de foști parlamentari au început să își încaseze pensiile speciale, care pornesc de la aproximativ 1.550 de lei pentru un mandat încheiat și ajung la 3.100 de lei pentru cei cu două mandate, și chiar la 4.600 de lei pentru cei cu trei. Asta în condițiile în care pensia minimă garantă în România se ridică la 89,93 euro.

În medie, luând în calcul doar indemnizația fixă lunară (5000 lei, respectiv 1.113 euro) și suma forfetară, de asemenea lunară, pentru cheltuieli de organizare și funcționare a birourilor parlamentare, care valorează nu mai puțin de o indemnizație și jumătate brută (12000 – 13000 lei), venitul anual al unui parlamentar român, exceptând bonusurile de funcție, ajunge la 48.500 de euro. Dacă ne uităm la cât muncesc aleșii,  în medie șase ore pe zi, patru zile pe săptămână, nouă luni pe an, un calcul simplu ne arată că fiecare oră le aduce în buzunar câte 56 de euro.

La pol opus se situează cei care încasează salariul minim pe economie (205 euro) plătiți cu 1,3 euro pe oră. Ceea ce înseamnă că aceștia ar trebui să lucreze 43 de ore non-stop ca să câștige banii pe care un parlamentar îi ia doar pe o oră de muncă. Asta în condițiile în care cetățenii cu salariul minim pe economie muncesc 1.760 de ore pe an, dublu față de un parlamentar care înregistrează, în medie, 864 de ore lucrate.

Pe lângă banii din salariu, aleșii au și alte beneficii față de cetățenii de rând. De la 1 august, sute de foști parlamentari au început să își încaseze pensiile speciale, grație legii pe care, pe 23 decembrie 2015, președintele Klaus Iohannis a promulgat-o pentru completarea Statutului deputaților și senatorilor. Concret, proiectul de lege prevede că deputații și senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizație lunară pentru activitatea de parlamentar, aceasta urmând să fie în funție de numărul de mandate. Cuantumul indemnizației se acordă în limita a trei mandate și reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Astfel, un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o astfel de pensie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câștiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei.

Parlamentarii nu au uitat nici de capitolul „transport”. Alături de pensiile speciale, Iohannis a promulgat, în aceeași zi de 23 iunie, și legea care prevede că parlamentarii nu vor mai beneficia de autoturisme pentru deplasarea în colegiile și circumscripțiile electorale, ci vor primi o sumă forfetară în vederea acoperirii cheltuielilor de transport, care va fi decontată prin declarații pe propria răspundere. Suma nu este cuprinsă în lege, ci rămâne să fie stabilită de către conducerea Parlamentului, cuantumul fixat în prezent fiind în valoare de 1.400 de lei.

Indiferent, însă, de statul european la care ne referim, membrii Legislativului excelează la capitolul financiar. Însă, în timp ce unii parlamentari sunt nevoiți să își declarare cheltuielile zilnice, alții nu practică acest obicei. Bulgaria este foarte strictă, privind acest aspect, parlamentarii fiind obligați să justifice până la ultimul bănuț cele cheltuite pentru a beneficia de suma forfetară revendicată, în primul rând. În schimb, politicienii din Cipru, Estonia și Finlanda nu beneficiază de alocări suplimentare pentru ședințele parlamentare la care iau parte, în timp ce parlamentarii din Olanda pot solicita anumite bonusuri de concediu pe perioada vacanțelor parlamentare.

În aproape toate cazurile (excepție fac Luxembourg și Cipru), costurile de cazare pentru parlamentarii care nu locuiesc în capitală sunt decontate de stat. În unele cazuri, precum Franța, Slovacia și Cehia, membrii Parlamentului primesc o sumă forfetară pentru cea de-a doua rezidență, care este plasată în apropiere de Parlament. De cele mai multe ori, parlamentarii din Suedia și Portugalia beneficiază de decontarea sumelor pe care le alocă pentru cea de-a doua locuință, în baza actelor doveditoare.

Ești parlamentar, ai decontată șederea în cele mai scumpe apartamente

Există state membre unde parlamentarilor le este permis să închirieze cele mai scumpe apartamente, fără să fie nevoiți să prezinte o evidență a cheltuielilor, care oricum le sunt decontate ulterior. Spre exemplu, în Marea Britanie, suma revenită unui parlamentar pentru cea de-a doua locuință se ridică la 2.410 euro, cel puțin, în timp ce, la Paris, cea mai ieftină locuință pentru politicieni presupune o cheltuială lunară de 1.200 euro. Nu în ultimul rând, pentru parlamentarii din Helsinki suma revenită este de 900 euro, pentru cei din Dublin este de 850 euro, iar pentru cei din Roma 800 euro. Extrem de modești, în ceea ce privește suma rambursată pentru cea de-a doua locuință, sunt parlamentarii din Grecia care primesc 450 euro, în timp ce parlamentarii estonieni primesc 240 euro, iar cei din Lituania 140 euro. Acestea sunt costurile minime estimate pentru apartamentele care măsoară 30 de metri pătrați.

În timp ce în multe țări, parlamentarii beneficiază de indemnizații extra pentru transport, politicienii din Estonia, Luxembourg, Malta și Olanda trebuie să își acopere din banii proprii aceste cheltuieli. Oriunde altundeva în Europa, membrii Parlamentului sunt scuți de plata călătoriilor cu trenul, avionul și chiar vaporul. În Scandinavia, Grecia și chiar Germania, de puțin timp, primesc tichete de călătorie pentru a le folosi în scop personal. În Portugalia, banii sunt alocați pe kilometru, în Spania se acordă parlamentarilor o sumă fixă, în timp ce membrii Parlamentului din Berlin beneficiază de o mașină.

Pe lângă indemnizații, decontări și acoperirea costurilor pentru cea de-a doua locuință și transport, plătitorii de taxe și impozite din 16 state membre asigură, în unele cazuri, și cheltuielile membrilor cabinetului parlamentar.

Bundestagul, al treilea cel mai scump Legislativ din Uniunea Europeană

Dacă luăm în calcul salariile parlamentarilor cumulate, la finele unei legislaturi, în cazul unor state membre, sumele rezultate sunt de ordinul milioanelor de euro. De exemplu, din 1975, membrilor camerei inferioare a Parlamentului german (Bundestag) li s-a permis să își stabilească nivelul salarial. Astfel, conform datelor cuprinse în studiul publicat în 2013, sus-menționat, 620 de deputați primesc în total, în decursul celor patru ani, 373 de milioane euro, ceea ce transformă Bundestagul în al treilea cel mai scump Legislativ din Uniunea Europeană. În schimb, în Franța, membrii Adunării Naționale primesc, în decursul unei legislaturi (șase ani), 545 de milioane euro, în timp ce parlamentarii italieni beneficiază, în patru ani, de 434 de milioane euro. Asta în contextul în care populația ambelor țări (Franța, Italia) se situează sub cea a Germaniei. 

Cât câștigă parlamentarii din cele 28 de state membre

Cele mai mari salarii când vine vorba de parlamentari se găsesc în inima Uniunii Europene, respectiv în Germania, Austria și Italia. Dacă ne uităm în vest, în Spania și Portugalia, parlamentarii sunt plătiți similar cu cei din estul Europei, iar cei din Bulgaria, Letonia, Estonia și Lituania au, de asemenea, remunerații consistente comparativ cu salariile cetățenilor obișnuiți. În schimb, parlamentarii din România, Malta și Spania au printre cele mai mici salarii, potrivit EuroNews.com.

 

Cum au variat salariile minime în statele membre ale UE

Prăpastia între salariile obținute de cetățenii care locuiesc în statele membre al Uniunii Europene este mai mare decât în cazul parlamentarilor, acestea variind semnificativ. În timp ce în România salariul minim pe economie este de 205 euro, în Luxembourg acesta ajunge la 1.922 euro. Conform Eurostat, doar 22 dintre cele 28 de state membre ale UE au un salariu minim pe economie, iar cele care fac excepție sunt: Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia.

 

 

Marea Britanie

În Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, unde salariul minim pe economie este de 1.529 euro, salariul de bază anual al unui membru al Parlamentului britanic se ridică, începând cu 1 aprilie 2016, la 74.962 lire, însemnând 89.852 euro, respectiv 6.246 lire pe lună, adică 8.165 euro. Pe lângă remunerație, parlamentarul mai primește o sumă de bani necesară pentru a acoperi costurile ce țin de desfășurarea activității politice, care include și cazarea (atât în Londra, cât și în circumscripția electorală) și transportul (între Legislativ și circumscripția electorală). În Camera Comunelor, anumiți membri sunt remunerați cu o sumă mai mare, justificată de atribuțiile funcției, cum ar fi cazul președintelui Camerei și președinților de comisii, notează The Guardian.

Italia

Politicienii în Italia câștigă un salariu net de 122 euro pentru fiecare oră pe care o petrec dezbătând legi în Parlament. Rata a fost calculată de ziarul „La Stampa„, bazat pe activitatea guvernamentală din 28 aprilie 2013, după ce Enrico Letta, numărul doi în Partidul Democrat, a fost desemnat să formeze noul Guvern. Din acel moment, membrii Parlamentului italian au avut 563 de sesiuni parlamentare, fiecare dintre acestea totalizând 16 întruniri și fiecare întrunire având o durată medie de 5,4 ore, notează The Local.it. Având în vedere că remunerația lor lunară este în valoare de 5.245 euro, conform nivelului salarial stabilit în 2012, asta înseamnă că un parlamentar italian a primit în jur de 122 euro pentru fiecare oră petrecută în Parlament. Suma nu include și acele decontări pe care fiecare parlamentar este îndreptățit să le solicite în fiecare lună, care însumează 4.000 de euro, ceea ce arată o dată în plus cât de mult câștigă cei din Legislativul de la Roma. Însă, sumele par net mai mici prin comparație cu anii ’95-’96, când parlamentarii italieni câștigau 250 euro, raportat la valoarea banilor de acum, pentru fiecare oră petrecută în Parlament.

Astfel, potrivit studiului realizat de portalul Preisvergleich.de, în 2013, salariul de bază al unui parlamentar italian se ridică la 9.550 de euro/lună.

Spania

Pentru un deputat spaniol, salariul este de 2.183 euro pe lună, la care se adaugă indemnizațiile pe care le primește în funcție de circumscripția în care a fost ales. Dintre cei 349 de deputați, doar 21 primesc această sumă, iar până la 318 beneficiază de completări salariale, în funcție de importanța postului, potrivit ABC.es.

În ceea ce privește salariul minim brut pe economie, acesta se ridică în Spania la 764 euro/lună, potrivit Eurostat.

Luxembourg

La 1 ianuarie 2015, un muncitor necalificat primea, în Luxembourg, având un contract încheiat pe 40 de ore de muncă/săptămână, 1.922 euro, în timp ce unui muncitor calificat îi reveneau 2.307 euro, pentru același număr de ore, potrivit Statec. În schimb, salariul unui parlamentar luxemburghez se ridică, lunar, la 6.600 euro. Pe lângă această sumă, politicienii mai primesc contravaloarea „jetoanelor de prezență”, însemnând plățile pentru prezența în cadrul dezbaterilor în valoare de 1.000 euro/lunar. Președintele Camerei Deputaților primește un bonus lunar de 5.000 euro, iar miniștrii 3.400 de euro/lunar, informează Luxemburger Wort.

Franța

Salariul lunar brut al unui parlamentar francez se ridică la 7.100 euro. Suma este compusă din indemnizația de bază (5.514 euro), indemnizația de funcție (1.420 euro), indemnizația de rezidență (165,44 euro). Concret, pentru deputații aflați la primul mandat, aleși înainte de iunie 2012, salariul net ajunge la 5.046 euro și la 5.351 euro pentru cei aleși după iunie 2012, informează site-ul Droit-finances.net.

În ceea ce privește salariul minim pe economie, acesta se ridică în Franța la 1.466 euro.

Austria

În jur de 8.440 euro pe lună câștigă membrii Consiliului Național (Parlamentul austriac). Suma maximă care poate fi decontată pentru cheltuieli este de 524,05 de euro. În cazul parlamentarilor cu funcții speciale, salariul crește. Spre exemplu, în Consiliul Național, salariul președintelui este cu 210% mai mare față de cel al unui membru, în timp ce vicepreședinții și liderii grupurilor parlamentare au salarii cu 170% mai mari decât cele ale membrilor Consiliului Național, potrivit Cityam.com.

Salariul minim în Austria este de 1.000 de euro.

România

În România, situația stă în felul următor: indemnizația fixă lunară, care îi revine unui parlamentar, se ridică la 1.113 euro, respectiv 13.356 euro anual. La această sumă se adaugă suma forfetară, de asemenea lunară, pentru cheltuieli de organizare și funcționare a birourilor parlamentare, care valorează nu mai puțin de o indemnizație și jumătate brută (12000 – 13000 lei). Plus bonusuri dacă parlamentarul are funcții de conducere în comisii sau în Biroul Permanent. Astfel, venitul anual al unui parlamentar român, exceptând bonusurile de funcție, ajunge la 48.500 de euro.

Parmentarii primesc, de asemenea, bani pentru cazare, transport și telefon. Deputații și senatorii prezenți la lucrările Parlamentului, care nu au domiciliul în București sau în judetul Ilfov, primesc o diurnă de deplasare, pe zi, de 2% din indemnizația lunară brută prevăzută pentru deputat sau senator. De asemenea, Deputaților și senatorilor care nu au domiciliul in municipiul Bucuresti sau județul Ilfov li se acordă lunar, pe durata mandatului, pe baza de declarație pe propria răspundere care reprezintă document justificativ, o sumă forfetară din bugetul Camerei Deputaților și, respectiv, al Senatului, pentru acoperirea chetuielilor de cazare în municipiul București. Pentru toate acestea, în luna mai, ultima raportată, cheluielile, doar pentru deputați au fost de 1,6 milioane de lei, adiăc aproape jumătate de milion de euro.

Salariul minim pe economie în România este de 205 euro.

Germania

Cei 631 de parlamentari ai Germaniei sunt cu plătiți cu 8.252 de euro/lună, plus cei 4.204 euro pe care îi primesc pentru transport și deplasări. Asta în contextul în care remunerațiile membrilor Legislativului german au crescut cu 17,7% în ultimii zece ani. În ceea ce privește salariul minim pe economie pe care îl primește un german, acesta obține 8,50 de euro pentru fiecare oră petrecută la locul de muncă, rezultând o sumă lunară de 1.473 euro, potrivit site-ului Trading Economics.

Olanda

Salariul parlamentarilor din Olanda constă din indemnizația de bază, respectiv 7.311 euro/lună plus bonusul de vacanță de 7.019 euro/an și cel de final de an care totalizează 7.282 euro, într-un an câștigând 121,747 de euro. Indemnizația de cazare depinde de distanța existentă între locuință și sediul Parlamentului. Membrii Legislativului din Amsterdam mai primesc tichete de călătorie care ajung până la 1.560 d euro/pe an. Din nou, acestea sunt acordate în funcție de distanța pe care parlamentarii o parcurg până la sediul Parlamentului. Totodată, aceștia sunt scutiți de plata benzinei, primind 4.900 de euro meniți să acopere această cheltuială, potrivit EuroNews.com.

Malta

În Malta, parlamentarii obțin anual un salariu brut în valoare de 21.145 de euro, respectiv 1.762 euro/lună. La această sumă se adaugă indemnizațiile de călătorie, cazare, telefon și internet. În ceea ce privește salariul minim, acesta este de 728 euro/lună, potrivit EuroNews.com.

Bulgaria

În Bulgaria, parlamentarii câștigă un salariu anual de 16.318 euro, respectiv 1.359 euro/lună, nivelul maxim al cheltuielilor decontate situându-se la 10.870 euro. În plus, parlamentarii bulgari, care nu locuiesc în capitală, au dreptul la un apartament în Sofia, pentru care nu trebuie să plătească, precum și la 40 de zboruri/an gratis dacă locuiesc la mai mult de 250 de km de capitala Bulgariei. Altfel, li se decontează doar 12 zboruri, potrivit EuroNews.com.

Salariul minim este de 215,06 euro, conform site-ului Fedee.com.

Suedia

Pentru parlamentarii din Suedia, salariul anual se ridică la 79.393 euro, însemnând 6.616 euro/lună. Totodată, parlamentarii care locuiesc la o distanță mai mare de 50 de km de Riksdag (Parlamentul din Suedia) pot opta fie pentru cazarea asigurată în integralitate de către stat, fie își pot găsi ei singuri un apartament, a cărui chirie, pentru care solicită decontarea, poate să ajungă până la 11.143 euro. De asemenea, cei care locuiesc la 50 de km distanță de Stockholm primesc zilnic 11 euro pentru fiecare înnoptare în capitala Suediei, potrivit EuroNews.com.

Irlanda

În Irlanda, salariul anual pe care îl primește un politician se ridică la 87.258 euro, respectiv 7.271euro/lunar, iar nivelul maxim al cheltuielilor decontate se ridică la 20.350 de euro. Pe lângă acestea, parlamentarii mai primesc indemnizații de călătorie și cazare care variază între 9.000 euro și 34.065 euro. Mai mult, la fiecare 18 luni, aceștia primesc 750 euro pentru a-și acoperi costurile abonamentului la telefon, în funcție de veniturile raportate, potrivit EuroNews.com.

În ceea ce privește salariul minim pe economie, acesta este de 1.586 euro/lunar.

Belgia

Parlamentarii din Belgia câștigă anual 86.064 euro, 7.172 euro/lunar, iar pragul maxim al cheltuielilor generale decontate, pe care le pot face, este în valoare de 24.098 euro. Aceștia nu primesc rambursarea cheltuielilor de cazare, în schimb primesc o sumă de bani pentru plătirea unui asistent personal și pentru acoperirea costurilor administrative: imprimantă, 825 euro pentru un calculator, 43 de euro/lună pentru abonamentul la internet. De asemenea, aceștia au decontate sumele pentru plata abonamentului la publicațiile belgiene online, primesc 1.500 de plicuri, și beneficiază de cursuri de limbi străine și o asigurare de sănătate privată. De asemenea, aceștia pot călători cu mijloacele de transport în comun pe gratis,potrivit EuroNews.com.

În ceea ce privește salariul minim, acesta este de 1531,93 euro.

Croația

În Croația, salariul anual (net) care îi revine unui parlamentar se ridică la 24.487 euro, iar cheltuielile generale, pentru care solicită decontarea, pot ajunge până la 2.361 euro. Un parlamentar care trăiește la mai mult de 50 de km distanță de Zagreb primește până la 3.956 euro pentru a închiria un apartament în capitală. În plus, acesta mai primește până la 792 de euro pentru a acoperi cheltuielile de întreținere, dar și 1.453 euro pentru faptul că se mută din domiciliul unde locuiește cu familia. În ceea ce îi privește pe cei care locuiesc la 50-100 de km distanță de Zagreb și care nu primesc indemnizație de cazare, aceștia pot beneficia până la 3.964 euro pentru a-și acoperi costurile de călătorie, potrivit EuroNews.com.

Salariul minim este de 405 euro.

Cehia

Salariul anual care îi revine unui parlamentar din Cehia se ridică la 27.246 euro. Valoarea cheltuielilor decontate poate urca până la 15.130 euro, în funcție de distanța la care parlamentarul locuiește de Praga. În plus, acesta primește pentru acoperirea costurilor de cazare din Praga 7.545 euro, fără a beneficia, conform datelor, de indemnizații de călătorie. De asemenea, un parlamentar din Cehia mai primește 17.291 euro pentru a-și putea plăti personalul angajat la cabinetul parlamentar. Mai mult, acesta primește o altă sumă pentru a-și acoperi cheltuielile operate în cadrul circumscripției electorale în care a fost ales, care variază după cum urmează: 7.094 euro pentru orașele de dimensiuni mici, 11.971 pentru cei aleși în Praga. Totodată, un parlamentar din Cehia mai beneficiază de 3.104 euro pentru cheltuielile aferente convorbirilor telefonice și accesului la internet, potrivit EuroNews.com.

Salariul minim se ridică la 366,03 euro.

Cipru

În Cipru, parlamentarii primesc un salariu anual de 47.324 euro, 3.943 euro/lunar, iar cheltuielile generale, suportate de stat, pot ajunge până la 23.349 euro. La capitolul beneficii, se înscriu următoarele: cazare gratuită pentru parlamentarii care locuiec în afara capitalei (sunt incluși și președinții comisiilor parlamentare) la care se adaugă suma de 3.998 euro pentru cheltuielile de întreținere; rambursarea cheltuielilor de cazare la hoteluri; acoperirea costurilor implicate de închirierea unui apartament; indemnizația de călătorie în valoare de 7.067 euro și 12.301 euro pentru „cheltuieli de secretariat”, potrivit EuroNews.com.

Salariul minim pe economie este de 924 euro.

Danemarca

Un parlamentar din Danemarca câștigă, pe an, 91.767 euro, respectiv 7.647 euro pe lună. Membrii Legislativului care locuiesc în afara insulei Zealand sunt scutiți de cheltuielile pentru cazare, la fel și președintele Legislativului care primește 3.998 euro pentru costurile întreținerii. Alți parlamentari au decontată suma alocată pentru cazarea la hotel sau închirierea unui apartament. Un parlamentar din Danemarca nu plătește pentru deplasările pe care le efectuează în interes de serviciu și nici pentru factura la telefon. Totodată, aceasta beneficiază de acces gratuit la internet, cinema, teatru, bilete la competițiile sportive, potrivit EuroNews.com.

Estonia

Salariul unui parlamentar din Estonia se ridică anual la 41.331 euro, respectiv 3.444 euro lunar. Pe lângă această sumă, nivelul maxim al cheltuielilor generale decontate este în valoare de 12.399 euro. Parlamentarul estonian care locuiește în afara marilor orașe are dreptul să primească o indemnizație de până la 20% din valoarea remunerației (8.266 euro). Costurile privind deplasarea, dar și cheltuielile de organizare și funcționare a birourilor parlamentare sunt acoperite de indemnizația generală. Mai mult decât atât, parlamentarii estonieni pot solicita, în baza adeverințelor de plată, primirea a 30% din valoarea remunerației pentru acoperirea cheltuielilor curente, potrivit EuroNews.com.

Salariul minim este de 430 de euro.

Finlanda

Salariul pe care parlamentarii din Finlanda îl primesc, anual, se ridică la 76.560 euro, respectiv 6.380 lunar, iar suma forfetară de care beneficiază pentru acoperirea cheltuielile generale se ridică la 21.720 euro. Membrii Legislativului de la Helsinki nu plătesc pentru călătoriile întreprinse cu trenul și pot beneficia de însoțitor în cadrul deplasărilor. Alte decontări, în acest context, pot fi solicitate în baza unor dovezi de plată. În schimb, parlamentarii care activează de peste 12 ani primesc un salariu anual în valoare de 82.296 euro. Indemnizațiile variază în funcție de distanța la care locuiesc parlamentarii față de capitala Finlandei și dacă dețin două reședințe în Helsinki, potrivit EuroNews.com.

Grecia

Membrii Legislativului de la Atena câștigă anual un salariu care se ridică la 68.460 euro, 5.705 euro lunar. Pe lângă această sumă, parlamentarii primesc indemnizații de cazare și călătorie care variază între 3.492 și 7.776 euro și beneficiază de alte decontări în funcție de distanța la care locuiesc de Atena. Totodată, pentru acoperirea cheltuielilor de organizare și funcționare a biroului parlamentar, suma revenită oscilează între 19.778 euro și 21.996 euro. Totodată, parlamentarii primesc 75 de euro pentru prezența în cadrul ședințelor, potrivit EuroNews.com.

Salariul minim este de 522 euro.

Letonia

Parlamentarii din Letonia câștigă un salariu anual în valoare de 27.492 euro, însemnând 2.291 euro pe lună. În ceea ce privește nivelul indemnizațiilor, într-o primă fază, parlamentarii primesc între 1.284 euro și 8.892 euro pentru deplasări și cazare, în baza unor adeverințe de plată și în funcție de distanța la care locuiesc față de Riga. Parlamentarii cu responsabilități „extra” beneficiază de o remunerație mai ridicată. De exemplu, președintele Parlamentului primește, în plus, 1.239 euro, potrivit EuroNews.com.

Salariul minim este de 370 de euro.

Lituania

Parlamentarii din Lituania câștigă, pe an, 30.380 euro, respectiv 2.531 euro pe lună, iar indemnizația ce le revine pentru acoperirea costurilor se ridică la 8.525 euro. Unii parlamentari locuiesc, pe perioada mandatului, la Seimas (numele hotelului Legislativului). În schimb, parlamentarii care nu au domiciliul la Vilnius beneficiază de decontarea cheltuielilor alocate pentru cazare, fiind inclusă și acoperirea costurilor de întreținere. Suma rezultată, în 2014, a fost de 138 euro,potrivit EuroNews.com.

Salariul minim este de 350 de euro.

Portugalia

Membrii Legislativului de la Lisabona câștigă, anual, 49.323 euro, respectiv 4.110 euro/lunar. Pentru cheltuielile operate aceștia beneficiază de o rambursare în valoare de 12.177 (nivelul maxim). Totodată, parlamentarii sunt plătiți cu 0,36 euro/km pentru traseul Parlament – casă pe care îl parcurg. De asemenea, mai primesc o indemnizație în valoare de 4.515 euro pentru deplasările în interes de serviciu realizate pe teritoriul Portugaliei. Nu în ultimul rând, costurile pentru achiziționarea unui calculator, cele poștale și cele implicate de accesul la internet sunt acoperite din bugetul de stat. Într-un an, parlamentarii primesc 14 salarii, beneficiind de două bonusuri salariale în Iunie și Noiembrie. Indemnizațiile se ridică la 69,19 euro pentru parlamentarii din afara Lisabonei și de 23,05 euro pentru cei cu domiciliul în capitala Portugaliei, potrivit EuroNews.com.

Salariul minim se ridică la 530 de euro.

Polonia

Salariul anual al parlamentarilor din Polonia este de 27.951 euro, respectiv 2.329 euro. Indemnizațiile se ridică la 6.987 euro. Pe lângă acestea, parlamentarii au decontate deplasările în cadrul țării și primesc 34.331 euro pentru cabinet, potrivit EuroNews.com.

În ceea ce privește salariul minim, acesta se ridică la 419 euro.

Slovacia

Parlamentarii din Slovacia primesc un salariu anual în valoare de 23.532 euro, însemnând 1.961 euro/lunar, iar valoarea indemnizației revenite fiecăruia membru al Legislativului în parte este de 19.380 euro. Pe lângă această sumă, parlamentarii primesc 24.924 euro pentru cheltuielile cu biroul parlamentar, potrivit EuroNews.com.

Salariul minim se ridică la 405 euro.

Slovenia

Parlamentarii din Slovenia câștigă, anual, 42.447 euro, lunar însemnând 3.537 euro, iar nivelul maxim al indemnizației primite se ridică la 9.600 euro. Deși se pot caza în apartamente pe perioada mandatului, costul chiriei nu le este rambursat. În schimb, cheltuielile generate de deplasările între Legislativ și domiciliu le sunt acoperite de la bugetul de stat, parlamentarii primind suma echivalentă salariului minim pe economie, respectiv 790 euro. De asemenea, parlamentarii mai primesc 2.160 euro pentru „întreținerea cabinetului”. De asemenea, parlamentarii care se deplasează mai mult de 70 de km pentru a ajunge la sediul Parlamentului primesc o indemnizație anuală de 1.646 euro, potrivit EuroNews.com.

Salariul minim se ridică la 790 euro.

Ungaria

Membrii Legislativului din Ungaria primesc, anual, 28.704 euro, însemnând 2.392 euro lunar. Pe lângă salariu, aceștia beneficiază de o indemnizație de cazare în valoare de 7.247 euro. Totodată, sumele alocate pentru transport le sunt decontate, precum și cele pentru cabinetul parlamentar care pot fi în valoare de 30.118 euro sau 33.530 euro. De asemenea, parlamentarii mai primesc până la 180 euro pentru remunerarea asistenților personali, potrivit EuroNews.com.

Salariul minim este de 353 euro.

 

 

 

Autor