USL nu dorește suspendarea președintelui Traian Băsescu, dar dacă acesta va insista în a nu-l nominaliza pe Victor Ponta premier, suspendarea se va face „foarte-foarte rapid”, în 24 de ore, susține ministrul Culturii, liberalul Puiu Hașotti, într-un interviu pentru RFI.
Puiu Hașotti susține că „nimeni nu dorește un conflict cu președintele Băsescu, care ne-a obișnuit, din păcate, de atâția ani de zile, numai cu conflicte”.
„Uniunea Social Liberală nu dorește suspendarea președintelui Băsescu, dar dacă președintele va insista în a nu-l nominaliza pe Victor Ponta drept premier, suspendarea se va face foarte-foarte rapid, eu cred că în 24 de ore”, afirmă Hașotti, citat de RFI.
Liberalul crede că „pe data de 19, Parlamentul nou va fi învestit și atunci se va depune jurământul și se vor stabili conducerile celor două Camere și conducerile comisiilor ce urmează a-i audia pe viitorii membri ai Cabinetului și cred că pe 21 se poate da votul pentru un nou Guvern”.
„Cel mai important este ca președintele Băsescu să nu declanșeze acest conflict, să nu ne oblige, pentru că nu dorim în nici un fel, în nici un chip suspendarea, dar să nu ne oblige să o facem”, a spus Hașotti.
Puiu Hașotti declară că partidele din USL nu vor merge separat la consultările de la Palatul Cotroceni, după alegerile parlamentare de duminică, 9 decembrie: „Uniunea Social Liberală este o alianță politică, nu este o alianță electorală. USL este înscrisă în Registrul Partidelor Politice la București, după câte știu și partidele au libertatea de a se prezenta, în situația în care se află într-o alianță politică, au libertatea de a solicita să se prezinte în fața președintelui, de vreme ce toată lumea știe că au aceeași propunere de prim-ministru, Victor Ponta, așadar să se prezinte împreună (…). Nu are cum domnul Băsescu să refuze ca USL-ul să se prezinte împreună! Dacă domnul președinte Băsescu va chema separat partidele din USL, acestea vor solicita să vină împreună, pentru că separat nu se vor duce!”.
Senatorul PNL spune că dacă ar merge separat, „asta ar însemna că USL nu ar fi un factor politic coerent și unit. Dacă ne-am duce separat, s-ar putea face diversiuni cum că există anumite animozități în USL și acestea nu există și o spun cu majuscule: nu există!”.
Puiu Hașotti speră ca „Dumnezeu să-i dea președintelui mintea cea de pe urmă”. „Eu mă aștept ca domnului președinte Traian Băsescu să-i dea Dumnezeu mintea cea de pe urmă, cum spune românul! Eu totuși sper că președintele înțelege că sunt două posibilități, în situația în care nu dorește în mod sincer să fie suspendat. S-ar putea ca domnia sa să aibă cine știe ce joc prin care să dorească cu tot dinadinsul să fie suspendat. Dacă domnia sa nu dorește să fie suspendat și aceasta nu este o manevră politică prin care să iasă să zicem în opinia domnia sale cu o atitudine fermă, atunci nu are de ales, trebuie să înțeleagă că nu are de ales și să-l nominalizeze pe Victor Ponta”, afirmă liberalul.
Președintele Traian Băsescu a declarat că după alegeri va chema la consultări pentru desemnarea premierului numai partidele, dacă niciunul nu obține mai mult de 50% din voturi, iar USL va trebui să accepte acest lucru, menționând că problema partidelor din Uniune este încrederea reciprocă.
Întrebat dacă va chema la consultări alianțele sau partidele, Băsescu a răspuns: „Categoric partidele, pentru că în Constituție art.103 face referire strict la partide. Iar dacă vă uitați în legea partidelor, definiția pentru partide și alianțe este diferită. Eu nu pot să încalc Constituția, în plus ar mai avea un efect dacă aș accepta să discut cu alianțe, mai ales dacă vorbim de USL care spune că va obține peste 50%. Nu mai am dreptul să consult celelalte partide pentru că este prevedere expresă în Constituție că atunci când un partid obține 51%, numai cu el se face consultarea”.
Președintele a argumentat că în cazul în care niciun partid nu obține 50%, atunci toate au șansa să participe la consultări și să facă parte din coaliția de guvernare, iar el trebuie să asigure acest lucru.
Întrebat ce va face dacă USL va solicita ca liderii săi să vină împreună la consultări, cum s-a mai întâmplat în trecut, Băsescu a subliniat că în acest caz USL trebuie să accepte că nu mai are nicio posibilitate să fie „drăguț” cu ei.