Horia Georgescu a fost trimis în judecată, alături de ceilalți inculpați din dosarul ANRP
Procurorii anticorupție au trimis în judecată opt inculpați din dosarul ANRP, în care au fost arestați inclusiv fostul șef al Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, și deputatul PNL Theodor Nicolescu. În plus, DNA a trimis în judecată și cei patru experți evaluatori, inculpați în același dosar.
Potrivit unui comunicat DNA, Theodor Nicolescu este acuzat de luare de mită în formă continuată, trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.
Alături de el au fost trimiși în judecată Ingrid Zaarour, Mihnea Remus Iuoraș, Ingrid Luciana Popa Mocanu, Remus Virgil Baciu, Horia Georgescu, Marko Attila și Constantin Cătălin Canangiu, toți fiind acuzați de trei infracțiuni de abuz în serviciu.
„Inculpații Ingrid Zaarour, Baciu Remus Virgil, Marko Attila-Gabor, Iuoraș Mihnea-Remus, Popa-Mocanu Ingrid-Luciana, Georgescu Horia, Canangiu Constantin-Cătălin Și Nicolescu Theodor Cătălin au fost, în perioada 2008, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților. În acea calitate, cei 8 inculpați au emis, în cazul a trei dosare (nr.13653/FFCC/2008, nr.26600/CC/2006 și nr.8745/CC/2006) titluri de despăgubire, pe baza unor rapoarte de evaluare contrare Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor și contrare prevederilor art.13, art.10 alin.6 și 7 din Legea nr.247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției. Scopul acelor demersuri a fost supraevaluarea imobilelor menționate, ceea ce a adus un prejudiciu bugetului de stat și a asigurat avantaje patrimoniale unor persoane, cesionari ai drepturilor litigioase”, se arată în comunicatul DNA.
De asemenea, au fost trimiși în judecată și experții evaluatori Gheorghe Vișoiu și Alexandru-Florin Hanu, Neculai Nistor și Dorin-Cornel Drulă. Primii doi sunt arestați preventiv, iar ultimii doi sunt arestați la domiciliu. Cei patru vor fi judecați pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. În plus, Alexandru-Florin Hanu este acuzat și de luare de mită.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asiguratorii luate în cursul urmăririi penale.