Horia Tomescu, viceprimarul Capitalei din partea USR, a postat duminică pe pagina sa de Facebook un mesaj prin intermediul căruia critică una dintre achizițiile planificate de Primăria Capitalei.
Potrivit acestuia, instituția intenționează să construiască o instalație de oxigen la spitalul modular din Pipera, investiție care ar urma să coste 12 milioane de euro.
Tomescu susține că ONG-ul „Dăruiește Viață” a făcut întregul spital modular 1 Elias cu aceeași sumă.
Mai mult, viceprimarul spune că investiția este una riscantă, deoarece respectivele containere nu sunt proiectate pentru activitate medicală, iar pragurile de mari dimensiuni nu permit evacuarea rapidă a pacienților în caz de nevoie.
„Mâine (luni, n. red.), pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General, Primarul General ne propune realizarea unei instalații de oxigen la «Spitalul modular» din Pipera.
Această construcție este realizată juridic ca o organizare de șantier pentru Spitalul Metropolitan. Acele containere nu au fost proiectate pentru activitate medicală. Între “saloane” și holuri există praguri de mari dimensiuni care nu permit deplasarea sau evacuarea.
Ușa de acces în fiecare salon are lățime de 60 cm, dimensiune necorespunzătoare pentru acces sau evacuare.
Cu suma de 12 milioane lei Daruieste Viata a realizat întreaga investiție în Spitalul Modular 1 Elias. Mâine ni se propune să cheltuim 12 milioane pentru realizarea unei instalații de oxigen medicinal și modificări la instalația electrică”, scrie Horia Tomescu pe Facebook.
Viceprimarul mai spune că multe dintre autorități încearcă prin tot felul de mijloace să demonstreze că au înființat noi paturi ATI, fără a ține cont de implicațiile unor asemenea decizii.
Mai mult, el face apel la consilierii generali să respingă proiectul.
„Autoritățile sunt disperate să raporteze din ce în ce mai multe «realizari de plan cincinal» prin aceste paturi ATI/paturi cu oxigen în pregătirea valului 5, dar trebuie să existe o limită a iresponsabilității.
Nu putem risca să punem în pericol viața sau integritatea fizică a personalului medical si a pacienților prin construcția unei instalații de oxigen medicinal în spații improprii.
Bucureștiul trebuie să investească în structuri sanitare modulare ce pot fi folosite în situații de urgență. Soluția este construcția unei structuri modulare proiectată din start pentru a avea funcțiune medicală. Îi rog pe consilierii generali responsabili să respingă acest proiect”, mai scrie viceprimarul.