Într-un document transmis recent instanței supreme de DNA în dosarul retrocedărilor ilegale și obținut de MEDIAFAX, anchetatorii redau pe larg o înregistrare ambientală a unei discuții dintre Ioan Adam, Viorel Hrebenciuc și Paltin Sturdza.
În timpul discuțiilor despre situația dosarului de retrocedare al lui Paltin Sturdza, Viorel Hrebenciu le-a povestit, între altele, interlocutorilor săi cum și-a început cariera politică și ce l-a sfătuit pe Adrian Năstase la finalul lui 2002.
„Hrebenciuc: Eu sunt de 20 de ani în politică, de după ’90, așa, s-au spus toate prostiile despre mine, dar până la urmă, dacă stăm să ne uităm nu s-a dovedit absolut nimic. Și n-am fost chemat niciodată niciunde, dar n-am niciun fel de probleme, stau de vorbă cu oricine și nu mi-e frică pentru că n-am…, hai să vă spun și de ce n-am probleme, ca să mă înțelegi exact, e o discuție cu Năstase, că e la modă astăzi, da. Eu lucrez cu Năstase din ’94, și vă și spun că-n ’92, eu l-am pus șeful Camerei Deputaților, că eu eram consilierul lui Iliescu… lui Iliescu ’92, și eu știu exact în 15 august ’92, când l-am lămurit pe Năstase la Iliescu la Predeal să vină pe liste la noi, că nu vroia să vină aici, mergea în partea cealaltă.
Adam: Așa e, așa e.
Hrebenciuc: Nu contează asta. Câștigăm alegerile, ne-am pregătit din ’98 în 2000 perfect, niciodată nu s-a pregătit o guvernare, cum am pregătit-o noi atuncea, doi ani de zile.
Adam: Aia din ’90-2000.
Hrebenciuc: A mers perfect, adică noi în prima zi, atuncea am dat 22 de hotărâri de guvern de reorganizare a ministerelor, acuma după cinci luni nu le avem încă.
Adam: Da, da. Era totul pe masă, era în sertar.
Hrebenciuc: Acuma-i talmeș balmeș, nu se compară, nu, așa… Și prieten foarte bun cu el, nu vă spun că aveam și anumite deal-uri, foarte.. eu tot timpul le făceam, când eram în opoziție, și aveam o singură pretenție, când vin la putere, deal-ul, care-l duc din opoziție să continue, în rest nu mă interesează nimic și nimeni, așa. Normal cu Adrian, fiind prieten i-am spus. În 2002 îmi taie deal-ul și dă credit altui coleg de-al meu din guvern. El a crezut că sunt foarte supărat, și am avut o discuție cu el în octombrie 2002, și am zis, mă Adrian, nu sunt supărat deloc, dimpotrivă eu sunt bucuros că mi-ai luat o chestiune de pe creier, pentru că tu ai început să faci presiuni foarte mari, nu știu câți bani vrei să faci tu, tu știi, eu nu știu, dar eu, dacă aș fi în locul tău, uite cum aș face: mi-aș lua un partener doi, oameni de afaceri mari și foarte serioși, cu care aș face niște deal-uri, iar cu restu’ sunt cel mai curat om din lume, pentru că sunt prim ministrul acestei țări.
Adam: Și deal înseamnă lucru curat, și auzi deal înseamnă lucru curat”.
În cadrul acelorași discuții Hrebenciuc le prezintă celor doi propriul său „deal”, respectiv acumularea de teren pe care ulterior să facă livezi prin prisma unor programe europene și critică inspirația nefastă a unor persoane cercetate pentru evaziune fiscală ce și-au depus banii în conturile băncilor din Cipru.
„…
Hrebenciuc: Numa’ puțin! Și zic, hai să-ți spun de ce fac… îți spun treaba asta, eu m-am uitat ce s-a întâmplat în toate țările din Europa de Est, care au intrat în NATO și în Uniunea Europeană înaintea noastră, că eram în situația asta, erau oamenii mult mai avansați decât noi, și am observat următorul lucru, toți miniștrii care s-au ocupat de privatizare în toate țările au fost arestați, și-n Polonia, și-n Cehia, și-n Ungaria. Bun, deci ăștia au fost arestați, toate guvernele, care au făcut privatizări, și tot ce au făcut pe acolo, zic, mă oare de ce se întâmplă treaba asta? Păi să-ți spun… i-am spus și de ce, domne, când trebe să fim în NATO și-n Uniunea Europeană, marile… ? transnaționale… o să trebuiască să găsească terenul gol. Oameni de afaceri care au câștigat bani, au intrat toți prin pușcării sau au probleme cu legea, în toate țările, nu eram noi… E clar că se va întâmpla și la noi treaba asta, vine valul și la noi. Păi vreau ca valul ăla să mă găsească… să fac, să n-am probleme, mă, și când o trece valul, o să ridic capu’ și-o să încerc să mă apuc să fac niște treburi serioase. Valul a trecut, domnnu’ Sturdza, deci acuma îmi pot permite, avem reguli clare, Uniunea Europeană, suntem membri în Clubul celor 27 -28 de la 1 iunie, e altceva, nu mai merge cu porcării, nu mai ține, gata, s-a închis. Cine a făcut evaziune și nu l-a prins nimeni, să fie sănătos, și s-a și dovedit că așa cum au venit banii, așa i-au și cheltuit, că n-au avut creier.
Adam: I-au pus în CIPRU, ha, ha, ha !
Hrebenciuc: Sunt idioți, sunt idioți !
Sturdza: În loc să-i pună în România, i-a pus în Cipru, ce bine i-au pedepsit!
…..
Hrebencuc: Și acuma mă apuc, cumpăr pământ să fac livezi super intensive, că vor fi programe europene foarte mari pe chestia asta, fac chestiuni de ăstea, că eu tot timpu am construit, n-o să vedeți… că eu vin tot timpu de la Greenfield și iese ceva, rămâne ceva în urma mea, ăsta sunt, așa. Și ăsta-i și contextu’, în care stăm de vorbă, că dacă se întâmplă ceva aiurea…”.
Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza și Dan Costin Bengescu sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional prin care urmăreau să obțină venituri prin cumpărare de influență sau folosirea funcțiilor. Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în județul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obținerea ilegală a unor sume mari de bani. Grupul infracțional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde proveniența banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Gheorghe Paltin Sturdza a reușit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.
Din 10 ianuarie este cercetat în dosar și senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiției, în cazul căruia procurorii DNA Brașov au luat măsura controlui judiciar, până în 8 februarie, pentru trafic de influență și spălare de bani. Inițial, procurorii i-au adus la cunoștință că este acuzat că ar fi stabilit să primească 2,5 milioane de euro, pentru intervenții privind retrocedarea în cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, banii fiind disimulați prin încheierea unui contract de asistență juridică. Chiuariu ar fi discutat să intervină la funcționari de la Comisia Județeană de aplicare a legilor fondului funciar din Prefectura Bacău, RNP Romsilva – Direcția Silvică Bacău și Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Bacău, „cu scopul de a-i determina pe aceștia fie să urgenteze, fie să-și îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acțiuni în justiție) atribuțiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna”.
În 15 ianuarie, procurorii au extins urmărirea penală în cazul lui Tudor Chiurariu, acuzându-l că i-a cerut 3 milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza, pentru a obține pentru acesta din urmă, prin traficarea influenței asupra unor funcționari din județul Bacău, un teren de aproximativ 6.000 de hectare de pădure.
În dosarul retrocedării sunt urmăriți penal și senatorii Dan Șova și Ilie Sârbu, precum și directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu.