Hrebenciuc: Tot ce facem ca parlamentari e trafic de influență
Vicepreședintele Camerei Viorel Hrebenciuc le-a spus deputaților, în ședința Biroului Permanent, că „orice telefon” pe care îl dau ca să „ajute” o primărie din colegiul lor este trafic de influență, iar Legea 78/2000 privind prevenirea și sancționarea faptelor de corupție le creează „dificultăți”.
Hrebenciuc a făcut aceste afirmații, săptămâna trecută, în ședința Biroului Permanent al Camerei Deputaților, conform stenogramei reuniunii.
Discuția a pornit de la democrat-liberalului Ioan Oltean, care a cerut acordul conducerii Camerei pentru a solicita Comisiei juridice a Camerei Deputaților să dezbată proiectul de lege privind reglementarea activității de lobby în România, care apoi să fie analizat de plenul acestui for legislativ.
„Da, sunt de acord. Domnule Ciucă (președintele Comisiei juridice – n.r.), vă rog să luați notă de treaba aceasta pentru că acum tot ce facem ca parlamentari este trafic de influență. Cu ocazia aceasta să ne uităm atent și la Legea 78/2000 (Legea privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție – n.r.), pentru că aceasta este chestiunea care ne creează dificultăți în activitatea noastră de parlamentari – orice telefon pe care îl dați ca să ajutați o primărie din colegiul dumneavoastră este trafic de influență. Țin să vă învederez acest lucru”, a avertizat Viorel Hrebenciuc, care a condus ședința Biroului Permanent al Camerei Deputaților din 18 septembrie.
Liderul deputaților PDL, Mircea Toader, a arătat că traficul de influență este legat de „voturi”.
„Motivul este: câștigi traficul de influență că aduci voturi. Acesta este și mai periculos”, a spus Toader.
Președintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă, a susținut că, la sfârșitul vacanței parlamenatre, Comisia juridică a avut o dezbatere pe subiectul reglementării activității de lobby, în parteneriat cu Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române, iar activitatea de lobby „nu are nimic de-a face cu traficul de influență”.
„Concluzia a fost că se cere reglementarea acestei activități de lobby tocmai din perspectivele pe care și dumneavoastră aici în mare parte le-ați prezentat. Activitatea de lobby nu are nimic de-a face cu traficul de influență, nu este o exceptare de la Legea privind traficul de influență”, a precizat Ciucă.
El le-a explicat colegilor săi că activitatea de lobby este „o activitate de reprezentare profesionistă a unei persoane, a unui individ sau a unei societăți în procesul de reprezentare a intereselor”.
Ciucă i-a invitat pe deputații prezenți, la un exercițiu de imaginație, dând ca exemplu „o fabrică de șuruburi”.
„Imaginați-vă că există o asociație a celor care fabrică șuruburi – sunt foarte buni în a fabrica șuruburi, dar nu știu cum, nu au cuvintele, nu au vocabularul, nu au exercițiul gesturilor legale pe care trebuie să le facă în fața autorităților pentru a-și reprezenta interesele și, atunci, apelează la cineva care poate să facă asta într-o manieră profesionistă. Cam acestea au fost concluziile unei conferințe la care au participat și reprezentanți din partea Bruxelles-ului și se cere o reglementare moderată, este adevărat, înțeleaptă și cu o delimitare clară a acestei activități de lobby față de traficul de influență”, a spus Bogdan Ciucă.
După aceste intervenții, Viorel Hrebenciuc a cerut să se facă „o notă” pe acest subiect, arătând că el urma să fie invitat la un seminar la Ambasada Statelor Unite ale Americii, la care participau reprezentanți ai Asociației oamenilor de afaceri româno-americani.
„Tema seminarului este «Transparența în consultări». Dânșii discută de consultările pe care le fac parlamentarii cu grupurile industriale, cu societățile comerciale și așa mai departe. Eu nici nu vreau să mă duc cu gândul ce ar însemna la noi să facem așa ceva în condițiile prezentei legislații. În alte părți este o chestiune normală”, a adăugat Hrebenciuc.