„I-am căsăpit! Iar i-am bătut rău, cu 84%”. România primarilor pe viață

„I-am căsăpit! Iar i-am bătut rău, cu 84%. România primarilor pe viață
Publicat: 12/07/2016, 17:35
Actualizat: 11/10/2016, 11:57

„I-am căsăpit! După 26 de ani, iar i-am bătut rău, cu 84%”, declară cu mândrie primarul Marian Mărgărit (PSD), unul dintre cei mai longevivi edili din România care are toate șansele să prindă trei decenii la primăria din comuna Boldu, județul Buzău.

Născut și crescut la Boldu, „un trist la început de viață”, așa cum se recomandă edilul, Marian Mărgărit spune că la el în comună ziua votului este o sărbătoare, nu o luptă, tocmai din acest motiv oamenii au și ieșit la vot în proporție de peste 70%.

„Să știi că totdeauna fac câte-o sărbătoare din asta. Eu n-am văzut o răfuială din asta, deși alții văd așa, eu n-am văzut-o. Și i-am îndemnat să vină și uite că vin la noi”, a spus pentru Gândul Marian Mărgărit.

Chiar dacă pe el l-au votat aproape toți locuitorii din comună, primarul parcă tot n-ar fi mulțumit. Procentul de 84% îi se pare un pic cam mic, mai ales că în trecut ar fi obținut chiar și 93%. Explicația? Oamenii vin cu ideea bună „în cap”, doar că nu nimeresc întotdeauna să pună ștampila acolo unde trebuie.

„Procentul meu e cam 90-92%, și 93%, ăla e. Lumea vine cu gândul corect, dar nu aplică cum trebuie, să știți, ștampila. Deși pare simplu, nu este, pentru ei nu. Unul nu vede, unuia îi tremură mâna, nu, nu e simplu, sunt probleme. Deși el vine cu gândirea corectă, cu ideea clară pe cine să voteze”, a explicat primarul din Boldu.

Până la urmă, pe Mărgărit l-a votat aproape toată localitatea, iar edilul rămâne în barca PSD, acolo unde a fost întotdeauna: „N-are culoare politică nici asfaltul, nici gazele, nici apa, și nici nu tușim politic, dacă vreți”, spunea primarul cu puțin timp înainte de începerea campaniei electorale, hotărât fiind să ia principiile social-democrației cu el în mormânt.

„Social-democrat și după ce mor un pic, doamnă. Deci și atunci rămân social-democrat, nu îmi schimb consoanele, nu mă fardez niciodată, sunt un om de stânga, așa rămân”, declara edilul pe-atunci, sigur fiind că o să mai câștige un mandat, lucru care s-a și întâmplat.

Florin Fărcășiu: „Am câștigat și, ca atare, sunt cel mai vechi”

Cu anii de primărie se mândrește și Florin Fărcășiu (PNL), edil în Târnova, județul Arad, de 26 de ani și învingător în cursa electorală de șapte mandate și jumătate. Acesta știe că e printre cei mai longevivi primari din România, mai ales că se apropie vertiginos de trei decenii în fruntea comunei.

„Am câștigat și, ca atare, sunt cel mai vechi din România!”, spune încântat Florin Fărcășiu (PNL), primar în Târnova de 26 de ani care, după ce va termina și mandatul următor va ajunge la trei decenii în fruntea comunei. Prima dată a pășit la primărie pe 10 ianuarie 1990 și își amintește perfect că avea 24 ani și era atunci unul dintre cei mai tineri primari din țară.

De la primele alegeri libere, din 1992, Fărcășiu a candidat de fiecare dată și a ieșit întotdeauna pe primul loc. La fel s-a întâmplat și duminică, atunci când locuitorii din comună l-au ales din nou în frunte primăriei cu 55,7% din voturi.

„Procentul a fost de 55,7%, iar următoarea după mine 40%. În schimb, sunt foarte fericit că am obținut două treimi din consilieri, adică 10 din 15. Prezența la vot, 71%, enorm, enorm”, spune proaspătul și, în același timp, vechiul edil.

Dacă în țară, în general, oamenii n-au prea ieșit la urne, în comuna Târnova mobilizarea a fost generală. Atât PNL-iștii, cât și PSD-iștii s-au mișcat ca să-i scoată pe oameni din case și au și reușit, mai ales că au existat secții în care au votat, cu mici excepții, toți cei înscriși pe liste.

„A fost o mobilizare fantastică din partea celor doi poli de stânga și dreapta. Deci ne-am mobilizat atât noi, pe partea dreaptă a eșichierului politic, cât și cei de stânga. Și atunci am scos maximumul posibil de lume la vot. Am avut secție de votare în care, chiar acum îmi spunea unul din consilierii noștri, că au mai rămas 6 care n-au votat. 6 oameni! Restul a adus tot. Deci 71 e media, dar am avut și 90 și ceva la sută”, a declarat pentru Gândul Florin Fărcășiu.

Cum reușește să-i aducă pe oameni la vot? Printr-o metodă „simplă”, dar care cere „multă muncă”. De fapt, e o strategie în toată regula pusă la punct chiar de primar, în care fiecare activist de partid se ocupă de un număr de oameni, îi pregătește de alegeri și, atunci când vine ziua cea mare, ziua votului, „are grijă să-i aducă la urne”.

„Nu că îi aduce, îi pregătește pentru vot în campania electorală și în ziua votului are grijă ca omul să vină la vot. Simplu! Metoda este simplă, dar pentru ea trebuie foarte multă muncă. Noi îi pregătim înainte cu câteva luni și fiecare dintre activiștii noștri de partid are 10-20, nu mai mult, nu-mi place să le dau foarte mult. Eu conduc această strategie, fiind și președintele organizației locale, și nu dau mai mult de 20 de oameni de care să se ocupe unii dintre activiști”, explică primarul Fărcășiu modalitatea în care populația este convinsă să meargă la vot în număr așa de mare.

Cum de șapte mandate și jumătate se află în fruntea comunei, cu greu ai crede că Florin Fărcășiu a avut vreodată un contracandidat. Greșit, spune el, care mărturisește că s-a luptat cu principalul său adversar, o femeie „harnică și muncitoare” de la egal la egal: „Satisfacția este cu atât mai mare, cu cât contracandidata mea a fost harnică, iar eu și mai harnic. Îmi doresc un mandat în forță!”, a încheiat entuziasmat primarul din Târnova.

Ioan Gogoriță: „Este cea mai dulce victorie a mea”

Tot victorios se declară și primarul din Nistorești, Ioan Gogoriță (PSD) care, înainte de alegeri spunea clar și răspicat că e hotărât să candideze „până la adânci bătrâneți”. Chiar dacă vrea să pară încrezător, spune, cu jumătate de gură, să nu-l întreb de procente. E convins, totuși, că a avut 161 de voturi peste adversarul său politic și că va prinde 30 de ani la primăria din comună.

„Am ieșit primar. Să nu mă-ntrebi de procente. Nu le-am calculat. Am ieșit în frunte, cu 161 de voturi față de principalul contracandidat”, explică Gogoriță. Chiar dacă procentele n-au fost încă stabilite, iar numărul de voturi pe care le are în plus nu e, neapărat, unul care să-l asigure că va rămâne la conducere în Nistorești, primarul se declară învingător și mulțumit că, după o luptă electorală aprigă a reușit să-și păstreze susținerea consătenilor cinstiți și a prietenilor de-o viață.

„Este cea mai dulce victorie a mea în 26 de ani jumătate, pentru că a fost o mare bătălie, adică un grup de „afaceriști”, să zic așa, a vrut neapărat să nu mai fiu primar. Iar eu m-am bazat pe oamenii simpli, pe prietenii adevărați, oamenii simpli, necăjiți așa, gospodari, cinstiți, demni, onești și ospitalieri”, explică primarul din Nistorești.

Deci, până la urma, „i-a dovedit”, chiar dacă prezența la vot n-a fost prea ridicată, pentru că doar 50% din oameni au mers la vot. Oricum, și-atâția sunt destul de mulți, spune edilul, care arată că ceilalți candidați au apelat la toate metodele ca să-i scoată pe cetățeni la urne: „au dus oamenii la vot cu mașinile lor, au folosit Facebook-ul, Internetul”, spune destul de mâhnit Gogoriță.

El, însă, nu i-ar fi ispitit pe oameni cu nimic și se laudă, pentru că n-a avut de partea lui prea multă forță și s-a războit singur, în timp ce în alții s-au investit multe „forțe necinstite”. Edilul se laudă și că și-a întrerupt nici o clipă programul de primar, ba chiar luni, după alegeri, s-a prezentat la lucru la 7:30.

„Prin alte localități se fac chefuri, se savurează victoria, cu zilele, cu săptămânile, la noi nu. La noi a fost o chestie frumoasă, pentru că am învins eu, iar eu ieri am fost, ca de obicei, la 7:30 la primărie. Nu sunt importante procentele. Important este succesul”, încheie Ioan Gogoriță, chiar dacă nu pare prea convins că și-a adjudecat și următorii patru ani la primărie.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri