I-am întrebat pe aleși câtă încredere au în Parlament. SURPRIZĂ: „Nu foarte multă”. Totuși, „unii ar merita statui”
This browser does not support the video element.
Imaginea Parlamentului nu este una bună, iar încrederea românilor în această instituție este în scădere. Un sondaj al CSOP, realizat în martie, arată că 60% dintre români au o părere oarecum proastă și foarte proastă despre Legislativ, în creștere de la începutul anului, când 55% dintre respondenți aveau această părere. Răspunsurile unor deputați și senatori arată faptul că nici aleșii nu se îndepărtează foarte mult de aceeași opinie, unii dintre ei spunând că nu prea au încredere în Parlament.
Săptămâna trecută, senatorul UNPR Ionel Agrigoroaei spunea că nu mai are foarte multă încredere în Parlament, având în vedere că în fiecare instituție a statului, inclusiv în Legislativ, există grupuri infracționale care au legătură cu corupția. Nu este însă singurul care gândește așa.
Încredere mare în justiție. În Parlament, nu prea
Senatorul PNL Marius Bălu susține că, în primul rând, este și cetățean și se identifică cu opinia publică. Din acest motiv, mai ales că „vede și în interior”, liberalul admite faptul că „nu are o încredere foarte mare” în Parlament.
„Înainte de a fi politician, sunt cetățean al acestei țări și nu prea ies din ceea ce înseamnă opinia publică legată de Parlament. Sigur că nu am o încredere foarte mare, văd și eu ce se întâmplă și nu sunt deloc mulțumit de cum se reflectă activitatea Parlamentului în interior. Mai mult ca orice cetățean, văd și din interior ce se întâmplă, văd cum prioritățile unui parlamentar, de multe ori, nu sunt aceleași cu prioritățile cetățeanului. Văd cum se dau voturi împotriva justiție, văd cum se fac propuneri de lege pentru acordarea unor facilități, unor indemnizații de-a dreptul rușinoase. Acestea sunt numai câteva din aspectele care, zic eu, nu fac bine imaginii Parlamentului”, a declarat Bălu pentu gândul.
Pentru el, justiția este cea care merită cea mai multă încredere în prezent.
Întrebat dacă este mulțumit de facilitățile de care are parte în calitate de ales al poporului, senatorul PNL a spus că, în contextul actual, indemnizația este suficientă. Însă, pentru a lua în calcul o pensie specială sau o indemnizație mărită, este nevoie de o dezbatere concretă și cu societatea civilă.
„Sunt de acord, mai degrabă, cu o dezbatere despre ce înseamnă indemnizația unui parlamentar. Sunt la primul mandat și acum am aflat și eu că nouă nu ne merge vechimea pe durata mandatului. Pot fi de acord cu o dezbatere despre restricțiile la care este supus un parlamentar în timpul mandatului și numai în urma unei dezbateri, la care să participe societatea civilă, ONG-urile, reprezentanți ai Parlamentului. Dar să venim cu o propunere că mărim cu 300 de euro, sau la 3.500 de euro pentru că nu avem cămăși să ne schimbăm, mi se pare de-a dreptul o prostie. La nivelul salariilor din România, da, este suficient de mare pentru demnitar. Însă vreau să vă spun că am șef de serviciu, la mine în circumscripție, de la Direcția Financiară, care are un salariu mai mare decât un parlamentar”, a explicat senatorul, făcând referire la colegul său, Ionel Agrigoroaei, care a spus că un parlamentar ar trebui să primească o indemnizație de 3.500 de euro.
Și la Camera Deputaților am găsit aleși nemulțumiți de instituția în care au fost aleși. Deputata PNL Niculina Mocioi a precizat, la fel ca Marius Bălu, că cea mai mare încredere o are în tot ceea ce înseamnă justiție. Despre Parlament însă, prea puține cuvinte. În opinia ei, procedurile sunt greoaie și este dificil să realizezi ceva.
„Mi-aș dori ca și Legislativul să ajungă, din nou, așa cum probabil a fost, în urmă cu foarte mulți ani, ca și încredere pentru români. Eu sper ca, în viitorul Legislativ, odată cu aceste schimbări pe Cod Electoral, să avem parte și de niște proceduri mai simple. Sigur, eu sunt la primul mandat, nu am o foarte mare experiență politică în spate, dar mi-am imaginat Parlamentul altfel. Procedurile sunt greoaie, își dorești să faci foarte multe lucruri pozitive pentru cei care te-au trimis în Parlament și realizezi că dacă azi introduci un proiect de lege, s-ar putea să treacă minim un an până când el își urmează cursul. Nu este firesc”, a explicat Mocioi.
În ce privește problema salariilor, am întrebat-o pe deputata PNL care este părerea ei „sinceră și nepopulistă”. „E un subiect delicat și subiectiv”, a început ea, menționând că diferă de la caz la caz.
„Dacă te raportezi la felul în care economia merge în momentul de față, nu ar fi deloc în regulă ca parlamentarii să vină cu solicitări de genul. Dacă și economia noastră ar fi ca economia Germaniei, eu sunt convinsă că altfel ar sta lucrurile. Nu este momentul acum pentru indemnizații mai mari sau pensii speciale”, a răspuns Mocioi, pentru gândul.
Întrebată dacă pentru ea, ca femeie, este suficientă indemnizația de aproape 5.000 de lei, liberala a spus că, spre deosebire de colegele care investesc mult în haine, pantofi și saloane de înfrumusețat, ea se descurcă și cu acești bani.
„Eu, ca femeie, am învățat să fac foarte multe lucruri, nu cheltuiesc foarte mulți bani în salon, mă rezum la o coafură specială sau alte chestiuni de acest gen doar la evenimente speciale. În rest, știu foarte bine să-mi aranjez și signură părul, să-mi fac și un machiaj potrivit. Pe o ținută decentă poți să dai de la 300 de lei până la 3.000 de euro, depinde de unde te îmbraci. În acest context, nu putem să ne plângem că apărem jalnic în fața celor care ne-au ales în colegiu sau la nu știu ce recepție. Până la urmă, contează cum îți porți haina și demnitatea, dacă o ai”, a mai spus ea.
„Unii parlamentari ar merita și statui”
La polul opus, senatorul PSD Sorin Ilieșiu susține că are încredere în Parlament, în ciuda faptului că Legislativul nu are cea mai bună imagine.
„În primul rând, am încredere în Parlament, pentru că Parlamentul înseamnă reprezentanții legitimi poporului român și sunt de ordinul sutelor, ar trebui să fie poate mai puțini. Parlamentul are avantajul că are două Camere, dacă prima greșește, a doua poate să repare greșeala. Cred că Parlamentul înseamnă instituția în care ar trebui să avem încredere cel mai mult toți cetățenii”, a răspuns senatorul.
În explicația lui, Parlamentul nu știe să-și pună în valoare lucrurile bune, pe care, tot el o recunoaște, nu prea le face.
Întrebat dacă indemnizația de parlamentar este suficient de mare, și aici Sorin Ilieșiu a răspuns evaziv, spunând că diferă de la caz la caz.
„Există parlamentari în România care sunt parlamentari din 1990, 1992, care au numeroase mandate și care nu se pot lăuda că au inițiat o lege importantă sau unii, nici măcar, o lege neimportantă. Din această cauză, evident că indemnizația este uriașă. Pentru cei care sunt foarte dedicați, care fac legi extrem de importante, care pot determina o asanare a societății românești, pot determina o relansare a educației naționale, a programului de sănătate, a economiei, a pune în valoarea creativitatea și inventivitatea extraordinară a românilor prin legi, asemenea parlamentari ar merita și statui, nu doar o indemnizație”, a adăugat senatorul proaspăt înscris în PSD.
Soluția propusă de el este însă foarte simplă: „o lege care să-i premieze pe cei merituoși și să-i amendeze pe cei care nu sunt merituoși”.
Agrigoroaei: „Cetățenii mei ar trebui să conștientizeze că eu nu mă pot duce în haine de șantier sau în trening”
Săptămâna trecută, gândul a relatat situația senatorul Ionel Agrigoroaei, care s-a arătat nemulțumit de indemnizația pe care o primește. În explicația sa, un demnitar participă la numeroase delegații și se întâlnește cu parteneri strategici, deci nu se poate prezenta orișicum.
„Chiar dacă pe mulți i-aș deranja, o mie de euro, eu, personal, știu că trebuie să vin în costume și să-mi schimb în fiecare zi și cămășile, și absolut tot, pentru că am întâlniri cu delegații din străinătate, am întâlniri la cel mai înalt nivel cu tot felul de persoane importante. Poporul român, cetățenii mei, ar trebui să conștientizeze că eu nu mă pot duce în haine de șantier sau în trening”, a declarat senatorul pentru gândul.
Și nici el nu are foarte multă încredere în Parlament, după cum a precizat, din cauza unor grupări infracționate, de 5-3-10%, existente chiar și în Parlament.
„Acele rețele, grupuri infracționale care sunt instalate în toate structurile statului, începând de la Parlament, acele persoane, urmărind interese personale și coordonând rețele infracționale pe evaziune fiscală, pe a influența legile pentru anumite grupuri de interese, pentru a susține anumite grupuri infracționale din lumea interlopă, pentru a fura statul, pentru a fura cetățeanul român, alea sunt probleme serioase de siguranță națională”, a explicat el.
Pe de altă parte, Agrigoroaei a ținut să precizeze că nu toți parlamentarii sunt corupți și incompetenți.
Întrebat ce salariu ar trebui să aibă un parlamentar, Ionel Agrigoroiei a spus că un demnitar ar trebui remunerat cu minimum 3.500 de euro, dar să fie majorată și pedeapsa cu închisoarea pentru politicienii corupți până la 30 de ani, plus confiscarea averii.
„Eu spun așa. Să aibă un salariu decent, minimum 3.500 de euro pentru un parlamentar, și în același timp să crească anii de pușcărie pentru un parlamentar care este prins că face acte de corupție până la 30 de ani. Și acel parlamentar să nu mai aibă niciun drept, să i se confiște tot, să i se ia absolut tot dacă este prins. Pentru a avea o clasă politică care chiar să apere interesele țării, trebuie să le asigurăm și condiții. Eu vreau să vă spun că mă întâlnesc zilnic cu delegații străine, dezbat tot felul de probleme economice, chiar reușesc să promovez investiții în afara României pentru românii noștri, pentru mediul antreprenorial românesc, sau invers, pentru crearea locurilor de muncă în România, și eu mă duc cu un Cielo ruginit de 15 ani la acea întâlnire”, a mai spus el.