Prima pagină » Știri politice » ICCJ a decis că Vlad Cosma își poate scoate lunar din cont două treimi din indemnizația de deputat

ICCJ a decis că Vlad Cosma își poate scoate lunar din cont două treimi din indemnizația de deputat

ICCJ a decis că Vlad Cosma își poate scoate lunar din cont două treimi din indemnizația de deputat
Deputatul PSD Vlad Cosma, pe ale cărui bunuri DNA a pus sechestru asigurător, în dosarul în care este cercetat pentru fapte de corupție, poate să-și scoată din conturi două treimi din indemnizația lunară de parlamentar.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis că Vlad Cosma, urmărit penal de procurorii DNA pentru trafic de influență, își poate scoate lunar din conturi două treimi din indemnizația de deputat, au declarat reprezentanți ai ICCJ.

Potrivit acestora, decizia a fost luată în virtutea faptului că este dreptul fiecărei persoane de a-și asigura o sursă de venit, sechestrul neputând fi pus pe întreaga sumă care reprezintă salariul unei persoane.

Magistrații care au judecat contestația lui Vlad Cosma au dispus menținerea celorlalte dispoziții ale DNA privind sechestrul asigurător instituit pe bunurile parlamentarului.

Procurorii DNA au pus sechestru asigurător pe bunurile imobile și pe conturile tuturor inculpaților din dosarul de corupție în care sunt urmăriți penal președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma și fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma.

Astfel, a fost instituit sechestru asigurător pe bunurile și conturile lui Mircea Cosma, Vlad Cosma, Răzvan Alexe și Daniel Alixandrescu, director al Direcției Patrimoniu din Consiliul Județean Prahova, iar Vlad Cosma a fost singurul dintre inculpați care a contestat în instanță această măsură.

Președintele CJ Prahova, Mircea Cosma, este urmărit penal sub acuzațiile de luare de mită și abuz în serviciu, iar fiul său, deputatul Vlad Cosma, este pus sub urmărire penală pentru trafic de influență, fiind acuzați de DNA că ar fi cerut și primit peste 4,4 milioane de lei de la reprezentanții unor societăți comerciale, denunțători în cauză.

Camera Deputaților a respins, prin vot secret, ridicarea imunității deputatului PSD Vlad Cosma, urmare a unei cereri referitoare la încuviințarea arestării preventive, iar în cazul acestuia procurorii DNA au dispus măsura controlului judiciar pe întreaga perioadă a urmăririi penale.

De asemenea, a fost dispusă măsura controlului judiciar și în cazul lui Mircea Cosma.

„Sumele de bani au fost pretinse în schimbul intervenției la factorii de decizie din cadrul Consiliului Județean Prahova, pe lângă care cei doi aveau influență, respectiv președintele CJ Prahova, Cosma Mircea (tatăl inculpatului Cosma Vlad Alexandru), astfel încât societățile respective să obțină de la instituția publică lucrări și servicii curente supraevaluate, de întreținere a drumurilor publice sau a drumurilor județene pe timp de iarnă, dar și decontarea, cu prioritate, a unor lucrări deja efectuate în temeiul unor contracte anterioare. Contractele erau supraevaluate tocmai pentru a se asigura sumele reprezentând «comisioanele» conform înțelegerilor cu cei doi inculpați”, susțin procurorii DNA.

În acest dosar este urmărit penal și Răzvan Alexe, care a fost scos luni seară din arest preventiv și plasat în arest la domiciliul său din Ploiești, în urma unei decizii definitive a instanței supreme. Alexe fusese arestat preventiv în luna noiembrie a anului trecut, după ce a fost reclamat la DNA de patronul unei firme de construcții și întreținere de drumuri care are contracte cu Consiliul Județean Prahova și care l-a acuzat de trafic de influență.

Instanța supremă a dispus, de asemenea, prelungirea duratei de arest la domiciliu și pentru cel de-al patrulea inculpat din acest dosar, Daniel Alixandrescu, acuzat de luare de mită și abuz în serviciu.

Daciana Ilie, [email protected]

Citește și