Magistrații instanței supreme au respins, marți, ca nefondată, contestația formulată de fostul candidat al PNL la Primăria Capitalei, Ludovic Orban, la măsura controlului judiciar, dispusă de procurorii DNA în dosarul în care este acuzat că ar fi cerut bani unui om de afaceri pentru campania electorală. Potrivit deciziei de marți a ÎCCJ, Ludovic Orban va rămâne sub control judiciar pentru 60 de zile, așa cum au dispus anchetatorii inițial.
Printre dispozițiile controlului judiciar, fostul candidat al PNL la Primăria Capitalei are obligația să nu părăsească teritoriul României și să se prezinte de două ori pe săptămână la secția de poliție.
Ludovic Orban este acuzat că a solicitat unui om de afaceri suma de 50.000 de euro pentru campania electorală din vara anului 2016. „La data de 1 martie 2016, inculpatul Orban Ludovic, prim-vicepreședinte al unui partid, a contactat un om de afaceri pe care îl cunoștea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care Orban Ludovic candidează la funcția de primar al municipiului București”, au susținut procurorii DNA într-un comunicat de presă.
Banii ar fi fost ceruți pentru a fi remiși către două posturi de televiziune, „cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menționat, cu funcții de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului. Inculpatul Orban Ludovic a precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una – două săptămâni”, mai arată DNA.
Potrivit procurorilor, omul de afaceri a acceptat să îi dea suma cerută lui Ludovic Orban „în considerarea funcției de conducere pe care Orban Ludovic o deține în cadrul unui partid și a potențialului de intervenție al acestuia în domenii de interes în afacerile controlate de acest om de afaceri”.
În același dosar au fost audiați, în calitate de martori, Sorin Oancea, acționar al postului de televiziune B1 Tv și Cozmin Gușă, acționar al postului Realitatea Tv.