Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a făcut în această dimineață o mutare-surpriză. Într-o conferință, și-a prezentat un plan de guvernare, criticându-l, în același timp, pe Crin Antonescu, președintele său de partid, că nu a făcut acest lucru până acum. Tăriceanu i-a atacat, în aceeași ieșire publică și peDan Voiculescu și Traian Băsescu.
Aflat în conflict cu președintele PNL, Crin Antonescu, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu l-a criticat, în această dimineață, pe acesta pentru că nu a prezentat până acum un plan economic pentru România, deși mai sunt doar două săptămâni din campania electorală.
În cadrul unei dezbateri organizată de SAR (Societatea Academică Română) și Fundația Friedrich Ebert, Tăriceanu a catalogat drept „o greșeală” lipsa acestui plan, prezentând în schimb propria viziune în privința „măsurilor esențiale pe care va trebui să le ia viitorul Guvern”. El și-a intitulatat acest program: „planul de resuscitare a economiei în cinci puncte”. Recent, în Parlament, fostul premier i-a transmis voalat lui Antonescu că în relația cu partenerii europeni nu sunt acceptate atitudini de „țâfnă” și „arțag”.
Președintele Traian Băsescu a declarat public că va ține cont în nominalizarea viitorului premier de programul de guvernare prezentat de candidații pentru acest post. Cu toate acestea, l-a exclus pe Tăriceanu de pe lista viitorilor premieri, deoarece a fost de acord cu suspendarea sa în 2007 și a dus PNL spre PSD. În schimb, liderii PDL, dar și ai celorlalte formațiuni din ARD, au lăsat de înțeles că pot coopera cu Călin Popescu-Tăriceanu și alți liberali în viitorul Guvern. Crin Antonescu a fost tranșant, afirmând că îl va exclude din PNL pe Călin Popescu Tăriceanu dacă va accepta de la președintele Băsescu postul de premier.
La dezbaterea organizată de SAR, Tăriceanu l-a acuzat pe Băsescu că a girat risipa banilor către clientela PDL în timpul guvernelor Boc și Ungureanu.
„Președintele Băsescu nu are căderea să dezbată pe teme economice pentru că a fost din păcate garantul acestor politici dezastruoase pentru economie a guvernărilor succesive PDL. Traian Băsescu, prin atitudinea sa, a girat risipa banilor publici pe proiecte care sunt mai degrabă profitabile pentru clientela politică, precum celebrele patinoare de zeci de milioane de euro, terenuri de sport în pantă, și ar fi bine dacă s-ar putea abține să ne mai dea lecții de economie”, a declarat Tăriceanu.
Fostul premier l-a atacat și pe președintele fondator al PC, Dan Voiculescu, despre care a spus că insistă cu „încăpățânare” pentru aplicarea unui TVA diferențiat. În programul de guvernare al USL, prezentat de Victor Ponta, aplicarea unui TVA diferențiat pentru anumite produse reprezintă însă „prioritatea zero a viitoarei guvernări”.
Planul de resuscitare a economiei
„Aceste propuneri trebuie să genereze o dezbatere a priorităților. Sunt măsuri care vor avea efecte pe termen scurt, este nevoie de un pachet de măsuri care să provoace un șoc în economie, care să provoace economie și care să ducă în final la stoparea declinului economiei”, a argumentat Tăriceanu.
Între măsurile enumerate de acesta se numără „toleranța zero pentru evaziunea fiscală”, respectiv „o adevărată declarație de război împotriva corupției și evaziunii fiscale” care să genereze majorarea pedepselor minime.
De asemenea, Tăriceanu a vorbit de un plan de reindustrializare a României, care „trebuie să fie competitivă la nivel european și internațional”, prin încurajarea apariției unor „poli industriali în sectoarele de producție”, iar pentru acest lucru statul să aloce anual 0,5% din PIB.
„Necesitatea introducerii disciplinei fiscale. România are o mare problemă legată de lipsa de disciplină a cheltuielilor la nivel central și la nivel local, la nivel local este o tragedie”, a spus Tăriceanu menționând faptul că autoritățile locale au un grad mare de autonomie. El a explicat că această măsură va determina chiar o ușuriță mai mare pentru România de a se finanța de pe piețele externe.
„Datoria publică să nu depășească 40% din PIB, eventual la limită chiar printr-o normă constituțională”, a mai susținut fostul premier.
În plus, el a pledat pentru reducerea taxelor și impozitelor care au impact direct asupra consumului, a creării locurilor de muncă și a investițiilor. Tăriceanu a susținut revenirea TVA la 19% și a subliniat că nu este adeptul TVA diferențiat promovat de USL, însă susține „zero la sută impozit pe profitul reinvestit”.
Fostul premier a mai precizat că pledează pentru majorarea redevențelor, care se situează în România la un nivel mult mai mic decât în celelalte state UE.
El a mai precizat că este necesar un „contract social cu românii care să însemne zero la sută tăieri de salarii și pensii în următoarea perioadă”. „Un angajament ferm din partea USL că viitoare guvernare nu va opera niciun fel de tăieri de pensii sau salarii, iar corecțiile vor fi numai în plus”, a explicat Tăriceanu.
De asemenea, liderul deputaților PNL a susținut că trebuie alocat câte un procent din PIB în plus pentru sănătate și educație, iar fondurile alocate cercetării și inovației să revină la 1%.
Cum vede cota unică
Introducerea impozitării regresive, care să păstreze cota de 16% ca nivel maxim de taxare, a fost o soluție de compromis propusă de fostul premier Adrian Năstase, dar care nu va fi implementată imediat după alegeri, ci atunci când economia o va permite, spune fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.
„Aceasta a fost o temă majoră de diferență de abordare între PNL și colegii din PSD. În momentul în care s-a făcut pregătirea programului economic a fost o discuție finală în care fiecare pleda propria versiune. A fost o propunere înțeleaptă din partea PSD, dacă nu mă înșel chiar din partea fostului premier Adrian Năstase, care a zis să lăsăm impozitele așa și să introducem o cotă regresivă (…) Hai să încercăm să impozităm mai puțin pe cei cu venituri mai mici”, a spus senatorul liberal, prezent la o dezbatere privind pozițiile partidelor față de măsurile de creștere economică organizată de Societatea Academică din România.
Tăriceanu a adăugat că atât din punctul său de vedere, cât și din partea colegilor din coaliție, cota regresivă rămâne un deziderat care va fi pus în practică atunci când economia va fi capabilă să genereze resursele necesare să susțină această măsură.
„În momentul de față, această introducere a cotei regresive nu se pune în aplicare pentru perioada următoare de după alegeri. Vom discuta și vom vedea avantajele și dezavantajele și mulțumesc domnului Câțu (Florin Câțu, analist economic – n.r.) că ne-a spus aici dezavantajele evidente care ar putea apărea”, a adăugat Tăriceanu.
Atac la Voiculescu
Introducerea cotei reduse de TVA pentru anumite produse nu va avantaja consumatorul, ci mai degrabă producătorii și comercianții, mai ales în piețe puțin concurențiale, și va afecta bugetul, afirmă fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu, adăugând că știe cine susține măsura cu „încăpățânare”
„Nu sunt adeptul TVA diferențiat (…) Știu de la cine pornește și o face cu încăpățânare, dar nu vreau să comentez”, a spus senatorul liberal, prezent la o dezbatere privind pozițiile partidelor față de măsurile de creștere economică organizată de Societatea Academică din România.
Tăriceanu a explicat că TVA redus într-o piață neconcurențială duce exclusiv la majoarea ratelor de profit ale producătorilor, dar mai ales ale distribuitorilor și comercianților și încurajează evaziunea.
„A fost un sport practicat pe scară largă în România până s-a introdus o gamă largă de produse în același palier de TVA. Introducerea cotei unice a eliminat o componentă largă de corupție din economia românească. Atenție mare și sper să nu mai facem astfel de greșeli”, a spus Tăriceanu.
În schimb, fostul premier a declarat că este de acord cu reducerea TVA de la 24% la 19% pentru toate produsele.
În vară, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, președintele Partidului Conservator, declara că bugetul pentru anul viitor va include „cu siguranță” TVA de 9% la alimente, dacă această măsură nu va fi implementată din acest an.
„Băsescu a girat risipa banilor către clientela PDL”
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, că președintele Traian Băsescu trebuie să se abțină să mai dea „lecții de economie”, pentru că nu are această cădere, deoarece șeful statului a fost garantul măsurilor dezastruoase ale PDL și al risipei banilor publici către clientela politică.
„Președintele Băsescu nu are căderea să dezbată pe teme economice pentru că a fost din păcate garantul acestor politici dezastruoase pentru economie a guvernărilor succesive PDL. Traian Băsescu, prin atitudinea sa, a girat risipa banilor publici pe proiecte care sunt mai degrabă profitabile pentru clientela politică, precum celebrele patinoare de zeci de milioane de euro, terenuri de sport în pantă, și ar fi bine dacă s-ar putea abține să ne mai dea lecții de economie”, a susținut Tăriceanu la o dezbatere organizată de de Societatea Academică Română și Fundația Friedrich Ebert pe tema măsurilor economice propuse de partide pentru viitoarea guvernare.
Tăriceanu a susținut, totodată, că Guvernul Boc a luat o serie de „măsuri stupide”.
„Principala prioritate a USL și a PNL trebuie să fie în opțiunea mea reluarea creșterii economiei. În mod clar, criza economică de la noi din țară a fost agravată de criza economică mondială dar și de incompetența guvernărilor PDL anterioare. Problema este că Guvernul Boc a luat o serie de măsuri stupide, care au sufocat mediul privat și au sugrumat de asemenea sectorul public, fără ca veniturile bugetare să fie direcționate către investiții eficiente din punct de vedere economic”, a mai susținut Tăriceanu.
ACUM LIVE VIDEO pe www.prosport.ro: Gala ProSport! Am strâns tot ce are mai bun sportul românesc într-un singur loc
Citește și Ruptura Tăriceanu
Citește și Tăriceanu: Atitudinile de „țâfnă și arțag” față de liderii UE ne aduc într-o poziție de țară izolată