VIDEO | Ilie Bolojan: Vreau să văd programele și capacitatea de a le pune în practică. Organizația Bihor rămâne neutră deocamdată în privința alegerilor pentru sefia PNL
În aceea ce privesc alegerile pentru șefia PNL, Ilie Bojan, invitat vineri seara la postul Digi24, acesta declară că a decis împreună cu organizația din Bihor să rămână neutrii deocamdată, rămânând să reia discuțiile după jumătatea lunii iulie.
„Cred că important este să vedem care este programul și care este echipa care va garanta că acel program devine realitate”.
„Suntem în situația în care doi colegi candidează, fiecare are avantajele lui, o să fie o competiție având în vedere că suntem în guvernare cred cred că va mai fi o altă candidatura pentru că trebuie să dăm un sens guvernării”, a adăugat Bolojan.
„Domnul Orban are o experiență mai mare pentru că este activ politic de mai mulți ani de zile, deci are predictibilitate, are o experiență destul de mare în administrație, în Parlament și a dovedit o capacitate de negociere destul de bună în interiorul partidului”.
„Florin Câțu are alte avantaje, este dintr-o altă generație, e finantist liberal și are poziția de Prim-ministru”.
„În momentul în care într-o competiție, într-un partid și partidul nu îți da votul de încredere, adică pierzi competiția, pierzi autoritatea. Va fi o problema menținerea acestor funcții pentru cel care pierde”.
În ceea ce privește Programul Național de Redresare și Reziliență, Bolojan susține că este foarte important ca sumele cele mai mari să se ducă către dezvoltare, pentru că România are mare nevoie de acceastă dezvoltare care este blocată mai tot timpul din diverse motive.
”Sunt niște condiționalități partea de reforme pe care o avem încorporată în acest plan, care inseamana niște decizii la gestionarea sistemului de pensii, de la partea de fiscalitate națională și locală”, afirma Ilie Bolojan.
„Într-o perioada de stabilitate politică se vor putea face niște corecții care sunt absolut necesare în anumite zone în așa fel încât echilibrele fianciare să fie rezolvate și o parte mai mare din banii comunităților noastre și a țării noastre să fie direcționate spre dezvoltare, iar dacă nu facem aceste corecții și ducem banii doar în social și foarte puțîn în dezvoltare banii de social nu vor rezolva problemele din viitor”.
Bolojan declară că „Dacă ducem banii în dezvoltare în proporție cât mai mare, din bugetele publice atunci vom rezolva și problemele sociale”.
Legat de firmele care se înscriu la licitații publice și care blochează dezvoltarea țării prin procese care de cele mai multe ori durează ani de zile, Bolojan declară:
„Trebuie lucrat la limitarea numărului de contestație, pentru că sunt contestații care lungesc cu anii unele procese în așa fel încât firmele care au făcut o profesie din asta să aibă niște garanții pe care trebuie să le depună că dacă pierd aceste contestații să piardă și garanțiile deci că să descurajăm contestațiile”.