Prima pagină » Știri politice » Ilie Sârbu: Nu gust ironia lui Antonescu; îl dezamăgesc, încă rezist mult, că sunt vechi în politică

Ilie Sârbu: Nu gust ironia lui Antonescu; îl dezamăgesc, încă rezist mult, că sunt vechi în politică

Ilie Sârbu: Nu gust ironia lui Antonescu; îl dezamăgesc, încă rezist mult, că sunt vechi în politică
Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat, joi, referitor la propunerea președintelui PNL, Crin Antonescu, ca social-democratul să conducă viitoarea comisie de anchetă Călărași, că nu gustă ironia acestuia și că, de fapt, liberalul nu poartă un război cu el, ci unul "indirect".

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat, joi, referitor la propunerea președintelui PNL, Crin Antonescu, ca social-democratul să conducă viitoarea comisie de anchetă Călărași, că nu gustă ironia acestuia și că, de fapt, liberalul nu poartă un război cu el, ci unul „indirect”.

„Dacă acum se va aprecia că eu sunt cel mai bun, atunci luați ironia ca atare, dar pe care nu o gust, fiindcă vine din partea unui om foarte important. E un război indirect. Nu îl poartă cu mine. Îl dezamăgesc și încă rezist mult, că sunt vechi în politică, și el știe acest lucru. Am o rezistență aproape de acum cunoscută și consacrată. Nu cad la primele bătăi de vânt”, a susținut senatorul PSD.

El a spus, ironic, că, dacă înființarea acestei comisii ar depinde de numirea sa ca președinte, el ar accepta această funcție.

„Dacă depinde comisia de numirea mea, aș accepta, dar eu cred că discuțiile pe o temă atât de serioasă trebuie purtate la modul serios, mai ales când vin din partea președintelui Senatului, candidat la Președinția României. Eu nu am vrut să o duc în ironie. Eu am apreciat faptul că dânsul s-a gândit la poziția pe care o am eu în partid, la experiența mea în domeniul agriculturii, la faptul că am fost 5 ani ministru”, a spus Sârbu.

Întrebat dacă PSD este pregătit să facă singur această comisie, acesta a spus că nu s-a ajuns până acolo.

„Cred că liberalii vor fi de acord, așa cum au fost și altă dată, cu propunerile pe care le-am făcut. A fost această tensiune creată, eu zic, în mod artificial. Așa simt eu. (…) PNL eu cred că va fi de acord cu comisia. Așa simt eu, mai ales dacă o conduc eu, ca să fim în nota de ironie a domnului Antonescu”, a comentat acesta.

Întrebat despre faptul că Antonescu s-ar teme să-și asume această comisiei de teama unui eșec, Ilie Sârbu a răspuns: „Noi nu putem să mergem cu rezultate din start, prestabilite, pentru că nu e corect. Dacă faci o comisie de anchetă, de cercetare, trebuie să vezi ce s-a întâmplat. Să vin eu și să spun că e vinovat Traian Băsescu sau Ioana Băsescu sau cei de la Ministerul Agriculturii, până nu vedem documentele…, acesta este sensul unei comisii de anchetă. Rezultatul poate să ne dezamăgească pe toți, dar măcar se face deodată lumină, nu mai bâjbâim, că e vinovat, că e nevinovat, precum și reversul medaliei, dacă sunt totuși lucruri care sunt de natură penală, sunt încălcări flagrante ale legii, sunt abuzuri”, a spus el.

„Va trebui să le analizăm pe toate cu multă atenție, cu multă seriozitate, nu luate în glumă. Nu sunt subiecte pe care le putem trata în glumă”, a adăugat Ilie Sârbu.

Întrebat despre insinuările privind apropierea sa, încă din 2008, de Traian Băsescu, el a răspuns: „Nu ne-am mai văzut chiar din 2009, după ce am plecat din guvern. Nu avem niciun fel de relație. S-ar putea ca relațiile domnului Antonescu să fie mai apropiate și de noutate. Mai noi adică, ale mele sunt vechi. Ale mele sunt trecute, sunt istorie”.

Întrebat cum interpretează această amânare a PNL, el a răspuns: „Gândirea, cred. Au avut nevoie de un termen să se mai gândească”.

„Soluții se găsesc, important e să existe voință politică să verificăm. Nu există, atunci vedem cum găsim altă formulă. Eu vă spun că va fi cu PNL”, a conchis liderul senatorilor PSD.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, în conferința de presă susținută la sediul partidului, că nimeni din PNL nu va împiedica vreo comisie de anchetă și că „sigur” că liberalii vor fi de acord, menționând însă că decizia nu va fi luată azi și că de pe acum propune ca aceasta să fie condusă de senatorul PSD Ilie Sârbu.

Liderul PNL a enumerat între motivele pentru care susține ca Ilie Sârbu să conducă comisia de anchetă faptul că „măcar în legătură cu domnia sa nu s-ar putea îndoi nimeni, după un deceniu de luptă împotriva lui Traian Băsescu că ar putea să se clatine, lupta dânsului”.

„Și pentru că nu am fi în situația în care, dacă această comisie – Doamne, ferește! – se termină foarte repede, așa, cu niște note cum au fost de la Parchet, cum a fost de la ANRP, cum văd că e de la notari că totul e bine și frumos, să nu aud cumva pe prietenul, pe colegul meu de luptă, domnul Victor Ponta spunând că «asta e o treabă a Parlamentului, nu știe, că dânsul muncește la Guvern pentru salarii». Să fie o treabă a Parlamentului, dar cu domnul Ilie Sârbu în frunte”, a mai spus Antonescu.

Numirea senatorului PSD Ilie Sârbu la conducerea comisiei de anchetă în cazul Călărași este „o glumă”, consideră premierul Victor Ponta, acesta adăugând că nu toate glumele liderului PNL, Crin Antonescu, sunt bune.

În replică, Antonescu a spus că nu vede de ce ar fi o glumă propunerea lui Ilie Sârbu la șefia unei viitoare comisii parlamentare de anchetă „în cazul Călărași”, afirmând că e o propunere „frățească” a PNL după ce a constatat dedicarea acestuia din ultimele zile.

Ulterior, Crin Antonescu și Victor Ponta au avut o întâlnire la Palatul Victoria.

Ponta a confirmat că a discutat, la Guvern, cu liderul PNL, Crin Antonescu, despre proiectul de înființare a comisiei de anchetă Călărași și a afirmat că Antonescu i-a comunicat că, de principiu, este de acord, dar mai trebuie studiate obiectivele și componența comisiei.

El a precizat că această comisie va fi condusă de către un reprezentant PSD, dar nu de către senatorul Ilie Sârbu, decizia privind desemnarea acestei persoane, care trebuie să aibă cunoștine juridice foarte serioase, urmând să fie luată săptămâna viitoare.

Premierul a adăugat, la România TV, că nu l-a „presat” pe Antonescu și că, probabil, a fost „o mică problemă de comunicare, de orgoliu”.