Iliescu: Eram prim-secretar PCR la Iași, în perioada ’74- ’79, și am avut relații bune cu biserica

Publicat: 31 08. 2013, 17:07
Actualizat: 31 08. 2013, 17:07

Fostul președinte al României Ion Iliescu, prezent sâmbătă la ceremonia de beatificare a monseniorului Vladimir Ghika, la Romexpo, a declarat că a avut relații bune cu biserica și pe când era prim-secretar al Partidului Comunist Român (PCR).

„Este o manifestare de interes național și care dă o anumită imagine și în afară. Este un semnal important pe care Vaticanul l-a dat”, a spus Ion Iliescu la ieșirea de la ceremonia de beatificare a lui Vladimir Ghika, ce a avut loc sâmbătă la Romexpo, în Capitală.

Iliescu a menționat și că a avut relații bune cu biserica și în perioada în care era un membru important al PCR.

„Eram prim-secretar de partid comunist, la Iași, ’74 – ’79. Eu am avut relații bune cu biserica la Iași, și cu Biserica Ortodoxă, cu mitropolitul de atunci, Teoctist, care a devenit după aceea patriarh, și cu Biserica Catolică din Iași. Le-am aprobat catolicilor să-și construiască biserică la Butea, pe malul Siretului. Am avut relații deschise, de atunci, și constructive cu toate bisericile, iar după 1989 și cu monseniorul Robu (Ioan Robu, arhiepiscopul romano-catolic de București n.r.), care este un om deosebit”, a declarat Ion Iliescu.

Ceremonia de beatificare a lui Vladimir Ghika, organizată de Arhiepiscopia Romană-Catolică din București, a avut loc sâmbătă la Romexpo, cu participarea a peste 8.000 de persoane.