”Nimeni n-a avut o baghetă magică, în așa fel în câteva secunde să trecem dintr-o dimensiune în alta, de la economia centralizată și planificată la economia de piață, de la regimul totalitar cu partid unic la democrație și pluralism politic. Nu, tot ceea ce am împlinit a însemnat muncă, sacrificii, uneori suferință, așa cum de suferință și de sacrificii a fost nevoie pentru a ne despărți de regimul ceaușist. Nu tot ce am trăit în comunism a fost rău, nu tot ce trăim acum este bine. Acum însă avem ceva în plus: libertatea de a schimba ceea ce este rău. Depinde de noi să folosim această libertate, și, din nou solidari, ca în decembrie 1989, să schimbăm ceea ce trebuie schimbat, cu instrumentele politice pe care ni le pune la îndemână democrația”, este de părere fostul șef de stat, pe blogul său.
El spune că nu idealizează democrația ca sistem politic.
”Știm ce limite are, dar știm și că, fără ea, sacrificiile celor care au luptat pentru libertate în decembrie 1989 ar fi inutile. Din respect pentru sacrificiul lor, și în semn de omagiu, trebuie să facem astfel încât democrația să rămână starea normală a sistemului politic românesc. În acești 27 de ani ne-am atins câteva mari obiective strategice, în special prin aderarea la Uniunea Europeană și la NATO. Acum avem o altă bătălie de dus, pentru o viață mai bună pentru toți românii: modernizarea instituțională și dezvoltarea durabilă, în plan economic și social. Este prea multă sărăcie în țară, avem probleme în sistemele de educație, sănătate, protecție socială. Nu vom realiza nimic din ceea ce ne-am propus dacă nu vom fi uniți, dacă nu vom folosi inteligent munca și gândirea tuturor românilor”, menționează social-democratul.
În opinia lui Iliescu, Revoluția trebuie să ne unească, nu să ne dezbine.
”Să ne înclinăm în fața tuturor celor care, în agitatul secol XX, au purtat lupta cu regimurile totalitare care, din păcate, au marcat viața românilor atât de multă vreme. Fiecare, în felul său, și-a iubit țara, și a făcut supremul sacrificiu pentru binele ei”, conchide el.
La începutul lunii noiembrie, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a anunțat că va cere declasificarea tuturor documentelor care pot aduce clarificări în dosarul Revoluției, precizările fiind făcute după ce procurorii militari au anunțat că au extins cercetările pentru infracțiuni contra umanității, anchetatorii precizând vor fi investigate inclusiv fapte comise după 22 decembrie, perioadă în legătură cu care, anterior, s-a constatat că nu sunt indicii privind infracțiuni.
Liderul Asociației 21 decembrie 1989, Doru Mărieș, a avut recent o întâlnire cu Procurorul General al României și cu procurorul care instrumentează dosarul Revoluției, iar la finalul întrevederii a declarat că a cerut o confruntare între revoluționari și fostul președinte al României Ion Iliescu.