Prima pagină » Știri politice » IMAGINEA ZILEI: Candidatul Victor Ponta a sunat clopoțelul la Bursă

IMAGINEA ZILEI: Candidatul Victor Ponta a sunat clopoțelul la Bursă

Bursa de la București a deschis luni în creștere, dar pe o lichiditate extrem de scăzută, care a ajuns la aproximativ o oră de la deschiderea pieței la ușor peste 50.000 de euro.

Indicele BET Plus, de referință, și BET, al celor mai lichide acțiuni, au avansat cu 0,4%. BET Plus include cele mai lichide 37 de acțiuni din piața reglementată BVB, cu excepția SIF-urilor și a acțiunilor companiilor străine.

Investitorii au tranzacționat acțiuni în valoare de numai 231.000 de lei (52.300 de euro), până la ora 10:47, rulajul fiind printre cele mai reduse înregistrate în ultimele luni.

Ședința de luni a Bursei de Valori București (BVB) a fost deschisă de premierul Victor Ponta, care a declarat că guvernul va continua programul de listare pe bursă a unor pachete de acțiuni la companii de stat, precum Hidroelectrica, Aeroporturi București, Companiei Energetice Oltenia și Portul Constanța, arătând că speră ca 2015 să fie anul potrivit pentru astfel de listări.

„Dacă 2013 și 2014 au fost ani de dezvoltare pentru Bursa de Valori București, îmi doresc foarte mult ca 2015 și 2016 să continue, iar implicarea Guvernului, fie pe partea legislativă, fie pe partea decizională de listare a companiilor care încă se află în portofoliul Guvernului, să sprijine această dezvoltare a pieței de capital”, a spus Ponta.

El a arătat că știe solicitarea care i-a fost adresată de finalizare a reformei structurale prin adoptarea unui act normativ care să faciliteze operațiunile pe piața de capital, printr-o mai mare transparență și deschidere pentru fluxurile de capital, și a asigurat că va fi elaborat un astfel de document.

Listarea de companii de stat nu reprezintă, însă, „medicamentul miraculos” pentru a crește lichiditatea, întrucât bursa are nevoie, pe lângă implicarea statului și de listări de mari companii private, a declarat șeful departamentului de cercetare piețe de capital al BCR, Mihai Iulian Căruntu.

„Statului nu i se poate reproșa că nu a făcut listări. Însă nici listarea Fondului Proprietatea (FP), nici cea a Romgaz (SNG) și nici cea a Electrica (EL) nu reprezintă medicamentul miraculos pentru însănătoșirea bursei. Pe termen lung, trecerea la o piață lichidă se poate face prin listări de companii private mari. Intrarea pe bursă a companiilor de stat este o condiție necesară, dar nu suficientă pentru a avea o piață relevantă, de anvergură. Ingredientele care lipsesc sunt marile companii private, gen RCS&RDS”, a spus el.

Cea mai tranzacționată acțiune a fost în deschidere Transelectrica (TEL), cu 45.500 lei, urmată de BRD – Groupe Societe Generale (BRD), cu 32.000 de lei, și Fondul Proprietatea (FP), cu 28.000 de lei.

Indicele BET FI, format din Fondul Proprietatea și cele cinci SIF-uri, a stagnat, iar BET NG, al sectorului energetic, a urcat cu 0,7%.

Pe piața deal nu au avut loc tranzacții în deschiderea pieței.
Indicii BET XT și BET BK au crescut cu 0,4%.

BET XT reflectă evoluția primelor 25 de acțiuni românești în funcție de lichiditate, inclusiv SIF-urile și Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acțiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile și Fondul Proprietatea.

În Europa de Vest, principalele acțiuni europene au început tranzacțiile de luni în urcare, după cea mai slabă săptămână din ultimele opt, în timp ce investitorii speculează că, pe fondul rezultatelor economice slabe, Banca Centrală Europeană va opta pentru noi măsuri de stimulare a economiei.
Pe marile burse europene, indicele CAC 40 (Paris) a urcat cu 0,6%, iar FTSE 100 (Londra) cu 0,3%., iar DAX 30 (Frankfurt) cu 1,6%.

Autor

Citește și