În ce condiții ar putea fi revocat Bogdan Olteanu din funcție
Conform celor prevăzute în Statutul BNR, art. 33 alin. (6), „Revocarea din funcție a oricărui membru al consiliului de administrație se face de către Parlament, la propunerea comună a comisiilor permanente de specialitate ale celor două Camere ale Parlamentului, dacă acesta încetează să îndeplinească condițiile necesare pentru exercitarea atribuțiilor sale sau dacă se face vinovat de abateri grave”.
Bogdan Olteanu a fost reținut, joi noaptea, după mai multe ore de audieri, fiind acuzat de trafic de influență în dosarul lui Sorin Ovidiu Vîntu, urmând să fie prezentat magistraților de la ÎCCJ cu propunerea de arestare preventivă. Concret, acesta este acuzat că, în perioada în care era președinte al Camerei Deputaților, ar fi primit un milion de euro pentru efectuarea de demersuri pe lângă membrii Guvernului pentru numirea guvernatorului Deltei Dunării, Liviu Mihaiu.
„În perioada iulie – noiembrie 2008, inculpatul Olteanu Bogdan, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, a solicitat și primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro și sprijin electoral, constând în servicii de marketing și consultanță, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunării. Banii au fost remiși de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic. Ulterior, ca urmare a diligențelor depuse de inculpatul Olteanu Bogdan, persoana respectivă a fost numită la data de 18 septembrie 2008 în funcția de guvernator al Deltei Dunării”, arată DNA în cadrul unui comunicat de presă.
Banca Națională a României a anunțat că atribuțiile lui Olteanu vor fi preluate de ceilalți membri ai conducerii executive, precizând că ancheta în care este cercetat Olteanu vizează activitatea acestuia desfășurată înainte de preluarea mandatului de viceguvernator al BNR.
Pe de altă parte, în dosar sunt cercetate și alte persoane, anunță DNA. Potrivit unor surse, suma totală pe care ar fi primit-o fost președinte al Camerei Deputaților ar fi fost de două milioane de euro, jumătate din bani fiind destinați unui alt politician.
Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că atât Sorin Ovidiu Vîntu cât și intermediarul au recunoscut că s-au dat sumele de bani. Aceleași surse susțin că la audieri, viceguvernatorul BNR a recunoscut că i-ar fi cerut sprijin lui Vîntu și că s-au întânit, discutând despre numirea în funcția de guvernator al Deltei dar nu a recunoscut că ar fi primit bani. Surse judiciare susțin că există mai mulți martori care pot confirma faptul că Vîntu i-a dat bani lui Bogdan Olteanu, aceștia fiind deja audiați.