În Parlamentul României a fost depusă LEGEA TĂCERII. Articolul 1: „Prim-ministrul este statul. Indubitabil!”

Publicat: 19 03. 2015, 21:51
Actualizat: 19 03. 2015, 22:37

Un adept cunoscut al ironiilor la adresa premierului Victor Ponta, senatorul PNL Cristian Bodea a mers mai departe cu atacurile fine: a inițiat un proiect de lege, numit „Legea Tăcerii”, prin care recunoștea faptul că rolul Parlamentului este diminuat și că ordonanțele de urgență ale Guvernului sunt prioritare.

Astfel, inițiativa finală are zece articole, toate făcute în glumă.

„Art 1. Prim ministrul este statul. Indubitabil

Art 2. Ministrul stie mai bine. Prim Ministrul cel mai bine!

Art 3. Ministrul este mai presus de parlamentar. Mult mai sus!

Art 4. Parlamentarul are dreptul sa ridice mana. Si dreptul sa taca!

Art 8. Guvernul conduce numai prin ordonanțe de urgență. Fără număr!”

VEZI AICI PROIECTUL DE LEGE INTEGRAL

„Normal că nu vrea nimeni să se adopte o astfel de lege, dar aș vrea să țineți cont și să fie un semnal de alarmă pentru toți politicienii că trebuie să punem Parlamentul pe primul loc în această țară”, a precizat inițiatorul, în plen.

Ducând gluma și mai departe, senatorul Bodea a avut și o expunere de motive. „Pentru că așa dorește domnul Ponta!”.

Când a venit momentul dezbaterilor în plen, senatorii nu i-au gustat proiectul de lege făcut în glumă.

„Nu-i de ajuns că ne înjură cetățenii, ne mai facem și de râsul pământului. Avem dreptul să depunem inițiative legislative, dar nu în bătaie de joc”, a spus conservatoarea Cristiana Anghel.

La rândul lui, senatorul PSD Daniel Savu i-a transmis lui Bodea că nu tot ce-i trece prin cap trebuie „să-i iasă pe gură”.

„Nu e absolut obligatoriu ca tot ceea ce ne trece prin cap să ne iasă pe gură, dar este absolut obligatoriu ca tot ceea ce ne iese pe gură să ne treacă prin cap”, a spus și Savu.

Pe de altă parte, Cristian Bodea a avut și câțtiva colegi care i-au luat apărarea. Liberalul Octavian Motoc, de exemplu, a încercat să le explice senatorilor că proiectul de lege este, de fapt, un pamflet.

„Colegul meu a găsit modalitatea să șocheze opinia publică, atrâgând atenția asupra ceea ce se întâmplă. Nu este în fapt o lege, ci un pamflet politic”, a spus Motoc.

La final, proiectul de lege a fost respins, cu 68 de voturi „împotrivă”, 27 „pentru” și 5 abțineri. Potrivit inițiatorului, „Legea Tăcerii” trebuia să fie o moțiune simplă, însă nu a fost susținută de tot grupul liberal.