După ce i-a ascultat pe șefii CJ Covasna și Harghita, Tamas Sandor și Borboly Csaba, care au readus în discuție temele predilecte ale UDMR, autonomia, folosirea limbii materne și a insemnelor minorităților, șeul statului a comentat că „din păcate, de prea multe ori realitățile din județele dumneavoastră sunt interpretate într-o manieră care dezbină”.
„Intoleranța, respingerea celor de altă etnie sunt căi sigure pentru blocarea evoluției comunităților. La fel cum izolarea acestor comunități nu sunt de natură să favorizeze progresul. (…) Există trei teme politice la care așteptați să mă refer: descentralizare, regionalizarea și autonomiei. Descentralizarea este obligatorie, pentru că aleșii locali știu cel mai bine de ce are nevoie comunutatea. Regionalizarea este de dorit, dar numai dacă se face în așa fel să fie în interesul cetățeanului. Autonomia locală și regională ajută, dar pe criterii etnice nu e de dorit pentru că ar inhiba dezvoltarea”, a spus șeful statului.
Iohannis a precizat că vrea să-i asculte cu foarte mare atenție pe liderii comunității, adăugând „că doar prin parteneriat puternic, nu mimat, pot fi găsite soluții”.
Schimb de steaguri
În timpul dezabaterii, primarul din Miercurea Ciuc, Robert Raduly, i-a oferit cadou președintelui steagul Ținutului Secuiesc.
În replică, șeful statului i-a oferit acestuia tricolorul. „Dacă e să avem un parteneriat strategic, să vă las ca amintire tricolorul nostru al tuturor”, a spus Iohannis care nu a luat steagul secuiesc în mână, lăsându-l celor de la protocol.
Șeful statului a încercat să detensioneze momentul, susținând că el cunoaște istoria și preferă să vorbească despre viitor.
Antal Arpad:Maghiarii nu sunt respectați în această țară
Liderii maghiarilor s-au plâns președintelui că sunt persecutați, ia comunității nu i se garantează drepturile. „Maghiarii nu sunt respectați în această țară. Nu vrem să luăm nimic de la nimeni, vrem ca limba maghiară să fie a doua limbă oficială în Ținutul Secuiesc, vrem autonomie și regiunea de dezvoltare a Ținutului Secuiesc”, a spus primarul din Sfântu Gheorge, Antal Arpad.
La rândul său, președintele Consiliului CJ Covasna, Tamas Sandor, s-a plâns că Ținutul Secuiesc și insemnele sale nu sunt recunoscute oficial.
Nu vrem să ne plângem vrem să găsim soluții împreună. Zi de zi ne întâmpăinăm de duble măsuri: în legislativ, administrație, justiție și economie. S-a dat lege si s-a decretat Ziua Bucovinei, Dobrogei, a minorității turco-tătare, însă când Kelemen Hunor a discutat să fie inclusă pe ordinea de zi 15 martie ziua maghiarilor s-a declansat un scandal internațional. Nu vrem autonomie pe criterii etnice. Vrem autonomie pentru bunăstare si pace în regiune. Pe plan administrativ, MAI are câteva unități în subordine, ISU Țara Bârsei, ISU Banat, ISU Bucovina. Există steagul Bucovinei, Steagul Moldovei, nu ni se pare corect și normal, ca un ținut tradițional, Tinutul Secuiesc să nu aibă voie nici la zi, nici la steag”, a spus Tamas Sandor.