Prima pagină » Știri politice » În ziua în care a rămas oficial fără „Steaua României”, Tokes i-a cerut o SINGURĂ EXPLICAȚIE lui Iohannis. Întrebarea delicată pe care i-o pune președintelui

În ziua în care a rămas oficial fără „Steaua României”, Tokes i-a cerut o SINGURĂ EXPLICAȚIE lui Iohannis. Întrebarea delicată pe care i-o pune președintelui

În ziua în care a rămas oficial fără „Steaua României
Europarlamentarul László TÅ‘kés a trimis o scrisoare deschisă președintelui în care afirmă că prin retragerea Ordinului Steaua României este "pedepsit" pentru libertatea de exprimare și se întreabă dacă cei care au fost condamnați pentru corupție și au decorații au fost supuși aceluiași tratament.

Europarlamentarul László TÅ‘kés a trimis o scrisoare deschisă președintelui în care afirmă că prin retragerea Ordinului Steaua României este „pedepsit” pentru libertatea de exprimare și se întreabă dacă cei care au fost condamnați pentru corupție și au decorații au fost supuși aceluiași tratament. În urmă cu trei ani, episcopul reformat îi ceruse premierului Ungariei, Viktor Orban, să ofere un „protectorat” Transilvaniei „așa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

„Am aflat din presă cu tristețe și dezamăgire că ați decis retragerea ordinului Steaua României, distincție ce mi-a fost acordată de către președintele Traian Băsescu. Mulți am fost și mulți suntem care am crezut că după Revoluția de la Timișoara libertățile fundamentale și drepturile omului vor fi pe deplin respectate în România. Și iată, acum sunt pedepsit exact pentru ce am fost persecutat înainte de decembrie ”89 – pentru libertatea de exprimare”, spune TÅ‘kés, în scrisoarea adresată vineri președintelui Klaus Iohannis.

Europarlamentarul mai spune în scrisoare că și-a folosit dreptul findamental garantat de Constituție de a se exprima liber, iar criticarea unor articole ale Legii fundamentale într-un stat de drept nu înseamnă nerespectarea legii fundamentale.

„În primul rând, critica unor articole ale Constituției într-un stat de drept nu înseamnă nerespectarea ei, ci este pur și simplu uzul unui drept fundamental din constituție, și anume, a libertății de exprimare. Dar se ivește de la sine întrebarea: toți cei care au fost condamnați pentru corupție și au vreo distincție din partea statului român au fost supuși aceluiași procedeu? Veți analiza sau nu faptele sau declarațiile lor, dacă sunt conforme cu Constituția României? Dar se ivește de la sine întrebarea: toți cei care au fost condamnați pentru corupție și au vreo distincție din partea statului român au fost supuși aceluiași procedeu? Veți analiza sau nu faptele sau declarațiile lor, dacă sunt conforme cu Constituția României?”, mai spune László TÅ‘kés în scrisoare.

Tokes afirmă că a primit distincția în 2009 pentru că timișorenii au primit recunoștință prin acordarea distincție pentru declanșarea „revoltei istorice împotriva dictaturii comuniste” și că rămâne „fidel idealurilor revoluției din Timișoara” cu sau fără distincție.

El mai acuză faptul că la baza gestului șefului statului se afla inițiativa lui Victor Ponta și precizează că decizia de a-i retrage ordinul este „un imens autogol politic și diplomatic”.

„Gestul dumneavoastră inspirat din demersul pornit de domnul Victor Ponta este nu numai contrar spiritului Timișoarei, ci și un imens autogol politic și diplomatic. Care va fi legitimitatea morală a demersurilor politicii externe românești vizavi de românii din Moldova, Ucraina, Serbia sau chiar Ungaria? Sau doriți și DumneavoastrÇŽ continuarea practicii de standard dublu: ce este bine și permis pentru romȃni, este interzis pentru maghiari? Stimate domnule Președinte, nu știu dacÇŽ ați luat aceastÇŽ decizie din proprie convingere sau v-ați lÇŽsat ghidat și supus presiunilor din partea lui Corina Crețu, Victor Ponta și alți socilaliști, dar nici nu este important. Cu sau fÇŽrÇŽ DumneavoastrÇŽ, cu sau fÇŽră distincție, eu rămân fidel idealurilor revoluției din Timișoara. ÈŠn aceastÇŽ regiune, romȃnii si maghiarii trebuie sÇŽ-și respecte reciproc libertatea celuilalt, și dacÇŽ e cazul, trebuie sÇŽ luptÇŽm unindu-ne forțele pentru libertatea și drepturile noastre. Așa cum am fÇŽcut în decembrie 1989 la Timișoara”, se mai arată în scrisoare.

Kelemen: „Istoria noastră comună nu poate fi rescrisă”

Este inadmisibil să existe vreun motiv pentru care să îi fie retras Ordinul „Steaua României” lui László TÅ‘kés, a declarat, vineri, și președintele UDMR Kelemen Hunor, adăugând că „faptele eroice” din 1989 rămân neschimbate, iar istoria nu poate fi rescrisă.

„Lui TÅ‘kés László i-a fost acordată distincția de onoare „Steaua României”, pentru rolul pe care l-a avut în Revoluția din Decembrie 1989. Consider că este inadmisibil să existe vreun motiv pentru care să îi fie retras acest merit. Faptele eroice de la acea dată rămân neschimbate ca valoare pentru societatea noastră și după 26 de ani. Istoria noastră comună nu poate fi rescrisă sau reformulată în acest fel. În consecință, nu sunt de acord cu retragerea ordinului de merit”, a declarat Kelemen Hunor, potrivit unui comunicat de presă remis, vineri MEDIAFAX.

Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul privind retragerea Ordinului Steaua României lui László TÅ‘kés. Președintele a precizat, joi, că decizia sa vine ca urmare a hotărârii instanței. El a spus că atunci când statul român acordă o distincție vrea să răsplătească pe cel distins și să îi recunoască un merit, însă, în același timp, cel care primește decorația trebuie să recunoască România, Constituția și valorile care stau la baza acesteia.

Laszlo Tokes a rămas fără decorație după ce în urmă cu aproape trei ani, în iulie 2013, i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universității de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare națională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „așa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

„Trebuie să vedem ce preț plătim pentru această unitate (unitatea maghiarilor – n. r.). Îl rugăm pe premierul Viktor Orban și Guvernul condus de el să construiască un sistem de cooperare națională, în așa fel încât să oferiți protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”, declara Laszlo Tokes, în prezența premierului Ungariei.

Citește și