Înainte de confruntarea Tudose-Dragnea de la partid, se împart taberele în Guvern. Primii miniștri care își anunță susținerea față de premier
Până cum trei dintre membrii Cabinetului s-au poziționat deschis de partea premierului. Este vorba de șefii de la Transporturi, Fonduri Europene și Turism. De asemenea, alți miniștri au avut luări de poziție înaintea Comitetului Executiv, susținând că tot conflictul din PSD trebuie tranșat pentru a nu afecta guvernarea.
PSD a convocat ședința Comitetului Executiv luni, la sediul din partidului din Kiseleff, pentru a tranșa situația din partid.
CITEȘTE ȘI: Prima reacție a lui Dragnea în scandalul cu Tudose. Ce spune liderul PSD despre demiterea premierului
Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, a susținut că „premierul are responsabilitatea actului de guvernare, dar trebuie să aibă și decizia”.
„E necesar ca din Guvern să facă parte cei mai pregătiți oameni pe care îi are partidul. Îmi doresc ca de această dată organizațiile locale să fie mai implicate, pentru că nu e normal să decidă doar o mână de oameni. Partidul suntem noi, toți cei care am muncit pentru a câștiga încrederea românilor. Premierul are responsabilitatea actului de guvernare dar trebuie să aibă și decizia”, a spus Stroe, care e și președintele PSD Constanța.
El a adăugat ca la CEx trebuie să se poarte o discuție serioasă despre cum poate fi democratizată puterea de decizie în partid și despre ce se poate face pentru ca actuala guvernare să performeze.
La rândul său, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, a afirmat că responsabilitatea actului de guvernare aparține prim-ministrului și echipei sale, precizând că orice decizie guvernamentală trebuie luată în interiorul Guvernului.
„Dezvoltarea economică a României, cea mai importantă parte a programului de guvernare, nu poate fi obținută decât prin muncă asiduă, miniștri competenți și liniște guvernamentală. Sub mandatul actualului prim-ministru, România a acreditat Autoritățile de Management, a luat măsurile pentru îndeplinirea condiționalităților ex-ante, a primit primii bani europeni din perioada 2014 – 2020”, a scris Nica, pe Facebook.
El a avertizat că există riscul ca o sumă de 1,5 miliarde de euro să fie pierdută pentru aleșii locali și mediul privat. „2018 este cel mai important an, România poate pierde definitiv 1,5 miliarde euro din actualul exercițiu. Orice zi pierdută este o crimă la adresa dezvoltării economice a României. Responsabilitatea actului de guvernare aparține prim-ministrului și echipei sale, orice decizie guvernamentală trebuie luată în interiorul Guvernului!”, a precizat Nica.
CITEȘTE ȘI: Mihai Tudose, despre relația cu Dragnea și dorința de a fi președintele PSD
Executivul este unul politic, dar premierul „trebuie să fie în orice situație șeful Guvernului”, a susținut și ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre.
„Mă aștept ca în viitorul CExN să discutăm mai mult despre modalitățile prin care acest Guvern să funcționeze și mai bine decât a funcționat până în prezent, despre ceea ce putem aduce în plus pentru România și pentru toți românii, indiferent dacă ne-au dat votul încrederii lor sau încă nu au făcut acest lucru, în speranța că la finalul mandatului nostru vom avea mai mulți susținători în rândul românilor și vom putea face mai mult pentru România”, a scris Dobre, pe Facebook, adăugând că șeful Guvernului „știe cu ce miniștri poate lucra și ce oameni nu corespund exigențelor lui de lider”.
Fifor: „Situația tensionată trebuie să înceteze”
Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, consideră că „situația tensionată” de la nivel guvernamental și „fals indusă” în PSD trebuie să înceteze.
„Situația tensionată din aceste zile, manifestată atât la nivel guvernamental, cât și fals indusă în interiorul PSD, trebuie să înceteze cât mai curând posibil. Singura soluție pentru rezolvarea acestor probleme este convocarea de urgență a unui Comitet Executiv Național, în care să se analizeze cauzele care au dus la apariția acestei situații. Comitetul Executiv este singurul for statutar în care se pot lua deciziile corecte pentru ca această stare de fapt, care afectează grav atât imaginea partidului, cât și actul de guvernare, să înceteze cât mai repede”, a scris Fifor, pe Facebook.
La rândul său, ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, susține că soarta Guvernului decisă în cadrul Comitetului Executiv Național al PSD și nu în spațiul public.
„Ca membri ai Guvernului avem obligația să respectăm încrederea pe care ne-au acordat-o cetățenii și să implementăm programul de guvernare. Guvernul este un guvern politic și fiecare funcție ne-a fost acordată, în mod democratic, prin vot în cadrul Comitetului Executiv Național. Partidul Social Democrat este un partid unit și puternic prin fiecare membru, primar și președinte de organizație. Din respect pentru români și pentru membrii PSD, trebuie să luăm decizii și să dezbatem soarta Guvernului, cu deplină responsabilitate, în cadrul Comitetului Executiv Național, nu în spațiul public”, a scris Marius Dunca, pe Facebook.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, este de părere că „analizele periodice în PSD devin obligatorii și necesare”.
„Am crezut, cred și voi continua să cred în forța colectivă a partidului, în capacitatea de analiză, de pregătire și de luare a deciziilor. Întotdeauna, coeziunea în partid a fost alimentată de calm, echilibru și inteligență, izvorâte din dorința de a face bine pentru țară. Programul de guvernare, prezentat în campania electorală de către președintele Liviu Dragnea, aprobat în Parlamentul României, a fost și rămâne jurământul politic, pe care l-am depus în fața electoratului și pe care trebuie să îl ducem la îndeplinire. Acesta este scopul și rolul nostru, al tuturor acelora care am fost învestiți cu încredere din partea Partidului Social Democrat, cel care a câștigat alegerile și a generat o majoritate stabilă în Parlament. Analizele periodice în partid devin obligatorii și necesare, iar convocarea Comitetului Executiv Național pentru luni, 15 ianuarie, este o secvență a preocupării partidului privind buna desfășurare a activității, în vederea ducerii la îndeplinire a programului de guvernare”, a scris Daea, pe Facebook.
Bodog așteaptă „o decizie înțeleaptă”
La rândul său, ministrul Sănătății, Florian Bodog, se așteaptă la o ”decizie înțeleaptă” în cadrul CEx.
„Sunt încrezător că în cadrul Comitetului Executiv Național se va lua o decizie înțeleaptă, care va servi în mod obligatoriu interesul românilor de a avea o guvernare solidă și eficientă. Scopul nostru este unul singur: continuarea implementării măsurilor din programul de guvernare, pentru care PSD a fost votat masiv de români. La nivelul Ministerului Sănătății, în 2018, vom accelera ritmul implementării acestor politici menite a îmbunătăți calitatea actului medical oferit pacienților români, precum și condițiile de muncă pentru personalul medical”, a scris Bodog sâmbătă pe Facebook.
Ministrul Economiei, Gheorghe Șimon, a anunțat și el că se „va supune, necondiționat, oricărei noi decizii care va fi luată de către CEx al PSD”.
„Am fost numit ministru al Economiei de către colegii mei din PSD, în cadrul unei ședințe de Comitet Executiv (n.n.- CEx) al partidului. Mesajul meu către toți cei care mi-au acordat încrederea, învestindu-mă cu votul lor, este acela că mă voi supune, necondiționat, oricărei noi decizii care va fi luată de către CEx al PSD. Înainte de toate primează interesele României și ale românilor (…) În calitate de parlamentar ales și în calitate de ministru numit de către colegii mei din PSD, consider că, în primul rând, România are nevoie de stabilitate și de o bună guvernare, pentru ca măsurile propuse în campania electorală din 2016 să poată fi respectate, în totalitate”, a mai transmis Gheorghe Șimon.